8 x het uitstellen van huishoudelijke klussen: luiheid of gebrek aan tijd?

Uitstellen huishoudelijke klussen (Huishoudelijke) klussen waar ik maar niet aan toekom. Klussen waar ik mij soms niet toe kan zetten, gewoon geen zin in heb. Welke klussen zijn dit? mama lifestyle blog, mamablog, lifestyleblog, mamablogger, familyblog, familyblogger, mama lifestyle

Uitstellen huishoudelijke klussen (Huishoudelijke) klussen waar ik maar niet aan toekom. Klussen waar ik mij soms niet toe kan zetten, gewoon geen zin in heb. Welke klussen zijn dit? mama lifestyle blog, mamablog, lifestyleblog, mamablogger, familyblog, familyblogger, mama lifestyle

Nederland ligt vol met olifantenpaadjes. Door wandelaars en fietsers gecreëerde paden door het veelvuldig afsnijden van de officiële route. Waar mogelijk snijden we heel wat af,  kiezen we altijd voor de -in onze ogen – makkelijkste en snelste weg. Ook als we hiervoor buiten de gebaande paden moeten treden. De olifantenpaadjes zijn hier het bewijs van.

Komt dit door luiheid of door gebrek aan tijd? Worden we zo in beslag genomen door de zorg voor onze kinderen, ons werk, ons huishouden en alle andere activiteiten waar wij ons mee bezig houden dat we écht altijd tijd tekort hebben? Of maken we onze keuzes, omdat we lui zijn en eigenlijk geen zin hebben om een langere weg af te leggen naar ons doel? Of eigenlijk helemaal geen zin hebben om überhaupt het pad te bewandelen?

Voor alledaagse taken werkt het net zo. Soms heb ik geen zin om aan die ene vervelende taak te beginnen, laat staan te volbrengen. Vooral aan het voor me uit schuiven van taken, waar ik geen zin in of tijd voor heb, maak ik me schuldig.  Welke vervelende klussen, maar ook welke leuke klussen blijf ik maar uitstellen? En waarom?

Fotoalbum maken van (en voor) mijn kinderen

Deze taak staat echt met stip op nummer één. Ik loop al 7,5 jaar achter met het maken van fotoalbums. Precies zo lang als ik moeder ben heb ik nog geen foto uitgeprint, ingeplakt of verwerkt in een digitaal fotoalbum. Het maken van een fotoalbum is op zich een leuke klus, maar het sorteren van 1.500 foto’s van alleen het eerste levensjaar van mijn dochter is een hels karwei. Dat is echt het nadeel van de opkomst van de digitale camera. In de tijd van fotorolletjes was het een stuk simpeler. Nu maak ik vaak meerdere foto’s van hetzelfde moment met de bedoeling de leukste foto eruit te vissen en de overige foto’s te verwijderen. Tot nu toe blijft het bij deze intentie, want ik heb mijn woorden nog steeds niet omgezet in daden. Ik wil toch écht graag mijn kinderen hun fotoalbums geven wanneer ze de magische leeftijd van 18 hebben. Dus waarom ik nog niet de moeite heb genomen om een fotoalbum te maken? Ik kan mij er niet toezetten om deze tijdrovende klus te klaren. Misschien moet ik dit punt toch maar eens oppakken, want zo blijven de foto’s zich maar opstapelen en wordt deze klus steeds groter en groter.

Knutselwerkjes en tekeningen van mijn kinderen sorteren

Met slechts 80 m2 aan leefruimte heb ik toch echt geen ruimte om alle knutselwerkjes en tekeningen van mijn kinderen te bewaren. Daarnaast denk ik ook dat een groot deel van hun creatieve uitspattingen in de prullenbak zou belanden wanneer mijn kinderen deze later in hun handen krijgen. Afgelopen zomer had ik een briljant plan. Maar slechts een deel van dit plan heb ik nog maar uitgevoerd. Ik besloot de knutselwerkjes te fotograferen en een fotoboekje te maken. De knutselwerken heb ik gefotografeerd (stap één), de knutselwerken zelf heb ik weggegooid (stap twee), maar de foto’s staan nog steeds alleen maar in het geheugen van mijn laptop in plaats van in een (digitaal) fotoalbum. En in de tussentijd is de collectie knutselwerken en tekeningen weer behoorlijk aangevuld en moet weer uitgezocht en gesorteerd worden. Op zich geen vervelende klus, maar ik kom maar niet toe aan de derde stap. Luiheid of geen tijd? Ik zou het niet weten…

Mijn auto schoonmaken

Ik heb mijn auto nu een jaar en in dat hele jaar heb ik mijn auto maar één keer schoongemaakt. Dat was toen ik mijn auto in gebruik nam. Het is zeker niet zo dat mijn auto smetteloos is dat ik hem niet poets, want de resten liga liggen op de achterbank. Maar ik heb er gewoonweg geen zin in, dat geef ik eerlijk toe.

Kleding strijken en herstellen

Ik heb een heel mooie, plastic opbergbox vol met kleding dat gestreken of hersteld moet worden. Deze doos is behoorlijk goed gevuld, want ik heb geen zin om deze saaie taak te volbrengen. Wat dat betreft ben ik verre van een ideale huisvrouw. Mijn vriend en kinderen kunnen dat beamen.

Binnenkant van de keukenkastjes schoonmaken

Een poetsmiep ben ik zeker niet. De afgelopen jaren is de binnenkant van mijn keukenkastjes twee keer onderworpen aan een grondige schoonmaakbeurt. Eén keer toen ik hoogzwanger was en zware nesteldrang met dito poetsneigingen had. Dat is nu alweer bijna vier jaar geleden. De tweede keer was vorig jaar, toen ik nog een schoonmaakster had die de kantjes ervan af liep, maar wel de moeite nam om de keukenkastjes grondig te schrobben. Dat dan weer wel. Geen zin, geen tijd? Ik denk beiden. Ik ben al blij als ik aan het poetsen van de buitenkant/het oppervlak van de keuken toekom.

Schoenenkast opruimen

Ooit had ik mijn schoenenkast heel netjes ingericht. Het woord orde was zeker van toepassing. Slippers lagen bij de slippers, laarzen bij de laarzen en er was een duidelijke scheiding tussen mijn schoenen, die van mijn vriend en die van mijn kinderen. Alles was duidelijk afgebakend. Met de nadruk op was, want sinds…. ik weet niet eens meer sinds wanneer, is het een grote bende in deze kast. Is het woord chaos een betere omschrijving. Het opruimen van de schoenenkast hoeft niet eens zoveel tijd te kosten, want het is niet zo dat ik een inloopkast vol met  honderden schoenen heb. Ik ben er denk ik gewoon te lui voor. Vind het blijkbaar niet belangrijk genoeg om mijn schoenenkast op te ruimen.

Muren schilderen

Toen ik hoogzwanger was van mijn eerste kind had mijn vriend de muren netjes geschilderd. Niet wetende dat een paar jaar later deze muren lang niet zo smetteloos meer zouden zijn. Wisten wij veel hoeveel kinderen vies kunnen maken. Twee jaar geleden hebben we de muren opnieuw onder handen genomen. En de kinderen deden dit kort daarna ook. De muren zijn (weer) verre van vlekkeloos. Omdat wij ons huis volgend voorjaar te koop willen zetten, ben ik min of meer gedwongen dit jaar de muren op te pimpen met een nieuwe laag verf. Waarom ik dit karwei nog niet eerder heb gedaan? Eerlijk gezegd hik ik er behoorlijk tegenaan. Dat is niet omdat ik schilderen niet leuk vind, integendeel. Niets is rustgevender dan schilderen, maar dan moeten de muren wel in goede staat verkeren. Tijdens de vorige verfbeurt trokken we door het schilderen gewoon stukken muur mee met de verfrol. Wat een horror. Ditmaal moet ik dus eerst de muren voorstrijken. Dus niks even snel een muurtje verven. Dit is wat mij weerhoudt.

Deuren en kozijnen repareren

In ons huis zeker geen pluspunt, maar een kluspunt. Toen mijn jongste kind nog baby was, hadden we haakjes op de deur van de babykamer om te voorkomen dat dochterlief, zij was toen nog een peuter, haar broertje uit zijn bedje zou tillen. De haakjes zitten al jaren niet meer op de deur, maar de gaten zitten er nog wel in. Het plan om deze gaten te repareren, heeft nog niet eerder mijn gedachten gekruist, maar met het oog op het verkoopklaar maken van onze woning is dit inmiddels toch wel op mijn actielijst belandt.

Kom jij ook niet toe aan bepaalde klussen? Of kun jij je er niet toe zetten, heb je er gewoon geen zin in? Welke klussen zijn dit dan? Of heb jij alles netjes op orde? Ik lees het graag bij de reacties.

mama lifestyle blog, mamablog, lifestyleblog, mamablogger, familyblog, familyblogger

7 thoughts on “8 x het uitstellen van huishoudelijke klussen: luiheid of gebrek aan tijd?

  1. Ik heb dat ook wel is met sommige huishoudelijke klusjes zeker zoals kasten uitruimen dat blijft bij mij nog wel is achterwege. En strijken vind ik verschrikkelijk ik verzamel net zo lang totdat er niks meer in mijn kast ligt en ik wel moe’t wat weer resulteert in 3 uur lang strijken in plaats van 20 minuutjes per week ofzo haha echt dom. Fijn weekend liefs lisanne

  2. Schoonmaken is ook niet echt mijn hobby maar ik probeer het zoveel mogelijk bij te houden, dan kost het minder tijd. En het scheelt ook dat ik niet veel frutsels enzo heb staan, kun je zo met een doek over de tafel en de kast 🙂

  3. Ha ha, had ik dat maar, alles netjes op orde. Nee, hier blijven sommige klusjes ook liggen. Omdat ik weinig tijd heb of weinig zin is meestal de reden. De zolder echt opruimen zou ik graag doen, maar daar daarvoor moeten we echt ook naar de stort rijden en dat komt er dus niet van. Kasten opruimen ook zo’n ding, totdat de boel er echt uit valt laten we het maar zoals het is. Onderhoud aan het huis laten we doen, oh dat is ook luiheid 🙂

  4. Ik moet de berging een keer opruimen. Dat is voor mij zo’n klusje waar ik me moeilijk toe kan zetten. Maar dat is niet door tijdgebrek. Dat is echt een persoonlijke tekortkoming…. Ik heb geen excuus.

  5. Als je je huis in het voorjaar te koop gaat zetten, dan zou ik niet nu al gaan schilderen. Doe dat dan lekker in de herfst, als het nog lang licht is, of in de winter op een zonnige zaterdag? Maar dat is onderhoud, voor mijn gevoel, en geen huishoudklus.
    En fotoboeken maken is juist zo leuk, dat is helemaal geen klus 🙂 Nou weet ik meestal wel welke foto ik ga gebruiken, dus heel veel uitzoekwerk heb ik niet. Ik bewaar wel alle foto’s op de memory card, en ik heb er ondertussen 4 vol. … En toch weet ik welke foto waar staat. :S En als ik dus een nieuw album zou maken, dan heb ik die foto’s er ook zo weer uitgevist. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *