Je uren registreren als ZZP'er/ondernemer, mama onderneemt, mamalifestyleblog, voor ondernemende moeders (in spé), moeder eigen bedrijf, mompreneur, zzp
Mama onderneemt / werkt

Je uren registreren als ZZP’er/ondernemer

Je uren registreren als ZZP'er/ondernemer, mama onderneemt, mamalifestyleblog, voor ondernemende moeders (in spé), moeder eigen bedrijf, mompreneur, zzp

Het is zover: je hebt je bedrijf ingeschreven bij de KvK. Je bent nu officieel ondernemer. Of toch niet? Om door de Belastingdienst als ondernemer gezien te worden en van de voordelen als zelfstandige te kunnen genieten, moet je minimaal 1225 uur per kalenderjaar in je eigen bedrijf investeren. Werk je naast je bedrijf ook nog in loondienst? Dan moet je meer tijd besteden aan je onderneming dan aan je baan. De uren die je besteed aan je bedrijf moet je kunnen aantonen aan de Belastingdienst als zij daarom vragen. Je zal dus alle tijd die je in je onderneming stopt moeten bijhouden.

Niet alleen moet je je uren registreren voor de Belastingdienst, ook voor facturatie naar je klanten moet je meestal je uren bijhouden. Je moet nauwkeurig bijhouden hoeveel tijd je in een opdracht steekt zodat je deze kunt doorbelasten naar je klant. Misschien werk je op een dag wel aan meerdere projecten voor meerdere klanten. Als je voor een vooraf afgesproken totaalbedrag werk uitvoert voor een klant, hoef je voor de klant misschien niet perse de uren bij te houden. Maar voor jezelf kan het heel handig zijn om na afronding van het project te checken of je de geoffreerde uren juist hebt ingeschat. Dit is nuttig om te weten voor de volgende keer. Misschien heeft de opdracht je veel meer tijd gekost dan je van tevoren had ingeschat of misschien heb je de klus wel veel sneller geklaard kan gepland. Deze informatie komt goed van pas wanneer je in de toekomst voor een soortgelijke opdracht een offerte moet maken. Hoe dan ook, je zult sowieso je uren bij moeten houden voor de Belastingdienst, al hoeft het dan niet gespecificeerd te worden per klant.

In de bijna 10 jaar dat ik samen met mijn partner een bedrijf run, houd ik netjes mijn uren bij. Gelukkig maar, want begin dit jaar ontving ik een verzoek van de Belastingdienst om mijn gemaakte uren aan te tonen. Dit was om te controleren of ik wel echt (genoeg) tijd stak in mijn onderneming en recht had op kinderopvangtoeslag. Mijn kinderen gingen toen namelijk nog naar het kinderdagverblijf en daarvoor ontving ik kinderopvangtoeslag. Gelukkig houd ik altijd netjes mijn uren bij, dus ik kon de Belastingdienst gelijk een urenregistratie overhandigen. Maar doe je dit niet of niet consequent, dan moet je misschien wel de kinderopvangtoeslag terugbetalen.

Voorheen hield ik altijd mijn uren bij in mijn agenda, maar sinds kort gebruik ik hiervoor Toggle. Toggle is een gratis online programma waarin je je uren kunt registeren. Wanneer je begint met je werkdag log je online in en voer je je taak in. Nadat je de omschrijving hebt ingevuld, begint de klok te lopen. Zodra je de taak hebt afgerond, stop je de timer. Daarna ga je verder met de volgende taak, vul je deze in en begint de tijd weer te tikken. Ik vind het zelf een heel simpele en zeer nauwkeurige manier om mijn uren te registreren.

Ben jij ook ondernemer? Hoe houd jij je uren bij? Laat het me weten bij de reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *