Vakantie vieren in eigen land met kinderen. mamablog over zwangerschap en moederschap, mamalifestyleblog
Mama & lifestyle

Vakantie vieren in eigen land met kinderen

Dit jaar was de tweede keer dat ik vakantie in eigen land vierde met mijn kinderen. Vorig jaar kochten we een caravan na jarenlang niet op vakantie te zijn geweest. Omdat wij door ons bedrijf in de zomervakantie niet op vakantie kunnen, leek een caravan op een seizoensplaats op een camping in Nederland ons een goede optie. Vorig jaar stond de caravan op een camping in onze woonplaats. Op zich prima, want voor het draaien van wasjes en het verzorgen van onze poezen kon ik heel makkelijk naar huis. Het was tenslotte nog geen 10 minuten rijden van de camping naar huis. Echt kidsproof was de camping niet. Er was wel een klein speeltuintje, maar kinderen waren er nauwelijks te vinden. Het leukste is natuurlijk als je kind speelkameraadjes heeft en spelen met je broertje of je zusje word je op een gegeven moment ook wel zat.

Vakantie vieren in eigen land met kinderen. mamablog over zwangerschap en moederschap, mamalifestyleblog
Mijn dochter op het strand naast onze camping

Dit jaar staat onze caravan op een camping op de Utrechtse Heuvelrug. De camping is echt kidsproof. De speeltuin is wat groter, er is zelfs een trampoline en we staan naast een meer met zandstrandje. Bij mooi weer kunnen mijn kinderen dus heerlijk zwemmen. Dat is echt een groot voordeel. Nog een enorm pluspunt is dat er op de camping heel veel kinderen zijn. Mijn kinderen maken echt vriendjes en vriendinnetjes bij de vleet. Zo’n verschil met de vorige camping.

Onze caravan staat niet bij de speeltuin, maar op een rustige plek bij de uitgang. Hier hebben wij bewust voor gekozen. Bij de speeltuin is het altijd zo ontzettend druk en stel je voor wanneer je wilt gaan eten, dan worden je kinderen voortdurend afgeleid. Of wanneer je kinderen ’s avonds naar bed gaan en maar niet kunnen slapen door de herrie uit de speeltuin. Omdat onze staplaats zover van de speeltuin is, zag ik mijn kinderen soms uren niet. Zij wilden natuurlijk veel liever spelen met hun vriendjes en vriendinnetjes in de speeltuin dan bij mama zitten. Heel begrijpelijk. Stiekem vond ik het ook wel lekker om wat tijd voor mezelf te hebben. In een week tijd heb ik bijna twee boeken uitgelezen en dat is voor mij echt uniek. Niet dat ik niet van lezen houd, integendeel, maar meestal heb/gun ik mezelf er geen tijd voor.

Toen ik vervolgens alle berichten op internet las over zwarte zaterdag, temperaturen rond de 40 graden rond de Middellandse zee, modderstromen en hagelstenen zo groot als golfballen ben ik blij dat ik vakantie gewoon op een camping in eigen land vier. Niks geen files of extreme zomerhitte. De tweede week van de zomervakantie was het ook hier zomers en hebben mijn kinderen elke dag kunnen zwemmen in het meer. Vorige week was het behoorlijk fris, maar mijn kinderen hadden echt niet minder plezier. Het was echt Hollands zomerweer. In totaal hebben we twee weken vakantie gevierd op de camping en voor mijn kinderen was het ook echt vakantie. Het maakt voor hun niet uit in welk land ze vakantie vieren. Al denk ik dat ik ze echt niet blij zou maken met zo’n lange autorit naar Zuid-Frankrijk. Een paar jaar geleden hebben we dat al gedaan en met kinderen vond ik zo’n autorit echt wel lang duren. Toen was het ook nog in het laagseizoen dus hadden we geen files. Nu zijn we gebonden aan schoolvakanties, dus dan krijg je ook nog te maken met lange files richting het zuiden. Daarbij komt ook dat mijn zoontje wagenziek is, wat echt geen pretje is.

Jarenlang gingen mijn vriend en ik wel naar Zuid-Frankrijk, maar toen hadden we nog geen kinderen en gingen we buiten het seizoen. Met kinderen zou ik het nu best een beproeving vinden. Voor ons is vakantie in eigen land voor nu prima. En ik vind het ook echt relaxt. Binnen 40 minuten zijn we op de camping en kan onze vakantie al beginnen. Het is ook ontzettend fijn dat onze caravan op een seizoensplaats staat, van april tot en met september. We kunnen er dus niet alleen vakantie vieren, maar ook onze weekendjes doorbrengen wanneer het mooi weer is.

Wanneer ik op vakantie ben in het buitenland bezoek ik wel altijd meer. Ik kan dan geen genoeg krijgen van het bekijken van kerken, ruïnes en dat soort dingen. In Nederland doe ik dat niet echt. Wel gingen we afgelopen weekend naar het paleis waar een ex-keizer heeft gewoond. Dat paleis ligt op steenworp afstand van onze camping. We deden een speurtocht door het paleis die zo’n 2 à 2,5 uur duurde en ik merkte dat mijn zoontje op een gegeven moment wel wat verveeld raakte. Daaraan merk je dat hij nog best wel jong is. Mijn dochter hield het prima uit.

Een ander voordeel is dat vakantie vieren in eigen land een stuk goedkoper is. Een overnachting op een camping of in een vakantiehuisje in Nederland kost je een stuk minder dan een tripje naar bijvoorbeeld het zuiden van Europa.

Vakantie in eigen land bevalt me dus prima, ook al is het weer niet altijd even mooi. Misschien dat we wel dit jaar of volgend jaar in de winter een vliegreis willen maken, omdat we de zomervakantie niet samen als gezin kunnen vieren.

Vier jij ook je vakantie met je kinderen in eigen land? Hoe ervaren jij en je kinderen dit? Praat erover mee bij de reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *