Vakantie snelcursus zwemmen (turbocursus): leert je kind er goed door zwemmen of niet?

Vakantie snelcursus zwemmen (turbocursus): leert je kind er goed door zwemmen of niet? mamablog over zwangerschap en moederschap, mamalifestyleblog

Snelcursus zwemles in de zomervakantie, oftewel de turbocursus zwemmen is een cursus waarbij je kind in een paar weken in de vakantie leert zwemmen en zijn/haar zwemdiploma haalt. Hartstikke mooi! Dat scheelt je zo’n één tot anderhalf jaar lang wekelijks zwemles. Mijn dochter moest toen zij voor haar zwemdiploma A bezig was elke zaterdag al om 8.00 uur ’s ochtends in het zwembad liggen. Mijn dochter vond het maar niets om zo vroeg op te staan en mijn zoontje was toen nog een baby en vond het wachten tijdens zwemles soms ook te lang duren. Mijn zoontje zit nu inmiddels zelf ook op zwemles, maar dan op dinsdagmiddag na school. Op zich prima, maar ik zal toch blij zijn als hij straks zijn zwemdiploma heeft. Ideaal toch als je die anderhalf jaar bespaart blijft in tijd en dat je er na een paar weken al vanaf bent! Of toch niet? Want hoe effectief is nu zo’n vakantiecursus zwemmen?

Ik heb er mijn twijfels over. Hoe kan een kind in maar een paar weken tijd goed leren zwemmen en alle zwembewegingen goed onder de knie krijgen? Zwemmen moet natuurlijk aanvoelen, een gewoonte worden en ik twijfel oprecht of een kind dat binnen een paar weken lukt. Waarom zou er dan gemiddeld een jaar of anderhalf jaar voor uitgetrokken worden om een kind te leren zwemmen?

Vakantie snelcursus zwemmen (turbocursus): leert je kind er goed door zwemmen of niet? mamablog over zwangerschap en moederschap, mamalifestyleblog

Toch zijn er zat zwemscholen die spoedcursussen aanbieden in de zomervakantie. Zo vond ik een zwemschool die zelfs een snelcursus van een week aanbiedt. Een behoorlijk pittige cursus, want een kind krijgt in één week dan maar liefst 20 uur zwemles. Dit zou dan gelijk staan aan 40 uren normale zwemles. Misschien maak ik hier een denkfout, maar volgens mij is 20 uur niet hetzelfde als 40 uur. Misschien dat een kind sneller meer bewegingen leert? De groepjes bestaan uit maximaal zeven kinderen en een kind moet minimaal vijf jaar oud zijn.

Bij een andere zwemschool pakken ze de vakantiecursus zwemmen voor zwemdiploma A anders aan. Deze zwemschool trekt 10 dagen uit om je kind te leren zwemmen en elke dag duurt vier uur. Dat is totaal 40 uur. Nog steeds behoorlijk pittig en ik vraag me af of mijn kind dit wel fysiek vol zou houden. Ik word al moe als ik het alleen al lees. En vind een kind het wel leuk om zó lang zwemles te krijgen op een dag?

Het zwembad waarbij mijn zoontje zwemles volgt, biedt ook zo’n turbocursus aan. De snelcursus bij dit zwembad bestaat uit 14 dagen zwemles van vier uur. Qua prijs is een snelcursus volgens mij niet zoveel duurder of goedkoper dan een reguliere zwemles.

Een snelcursus zwemles varieert dus per zwembad. Het zwembad waarbij mijn zoontje lest (zwembad De Hoorn in Alphen aan den Rijn), is erg enthousiast over de spoedcursus die zij aanbieden, want zo zeggen zij: ” Circa 70 procent van de kinderen die aan een vakantiecursus zwemmen deelnemen, haalt het A-diploma direct na afloop van de veertiendaagse cursus. De andere kinderen zijn een eind op streek, maar hebben gewoon net iets meer tijd nodig. Zij stromen direct na de zomervakantie in bij de wekelijkse zwemlessen.”.

Het zwembad legt uit: “Aan de turbolessen mogen kinderen niet zomaar meedoen. Er wordt tijdens een proefles gekeken door een gekwalificeerde zweminstructeur of het kind geschikt is voor de cursus waarin twee weken lang elke dag 4 uur wordt gezwommen. Het kind moet per se volkomen watervreesvrij zijn. Kinderen met bijvoorbeeld een wat mindere motoriek, een ontwikkelingsachterstand of met gedragsproblemen mogen de turbolessen niet volgen.”.

Ik vind een slagingspercentage van 70 procent best veel, maar toch ben ik sceptisch over de snelcursus.  En ik ben niet de enige, want de zwembond KNZB is ook bezorgd over de turbocursussen. Zo stelt Ellen Julius van de KNZB: “De basis kun je wel leren, maar de coördinatie tussen armen en benen heeft tijd nodig. Bovendien leert een kind pas echt goed zwemmen door herhaling ” en “Er is tijd nodig om het zwemmen te beheersen. Het is geen trucje dat je snel onder de knie krijgt. Het heeft te maken met vaardigheden en uithoudingsvermogen. Het leren van coördinatie tussen armen en benen kost tijd.”.

Een kind leert dus pas echt goed zwemmen door herhaling. Dat betekent dus elke week zwemles en niet een snelcursus van twee weken. Toch zijn de spoedcursussen zwemles heel erg in trek en worden deze steeds populairder. Hoe dat komt? Waarschijnlijk omdat ouders geen tijd en/of zin hebben om wekelijks met hun kind naar zwemles te gaan. Kinderen gaan na schooltijd naar de BSO/opa/oma/gastouder, hebben speelafspraakjes en hobby’s en dus is een week zo gevuld. Hoe makkelijk is het dan om je kind dan in een paar weken tijd zijn/haar zwemdiploma te laten halen? Of het ook echt goed is en of je kind tijdens zo’n snelcursus ook echt plezier beleeft aan het zwemmen, vinden steeds meer ouders minder belangrijk. Gelukkig zijn er ook zwemscholen die dit inzien en die zijn gestopt met het aanbieden van spoedcursussen, omdat ze ervoeren dat kinderen die een vakantiecursus zwemmen volgden minder zwemplezier hadden en het zwemmen sneller verleerden dan kinderen die reguliere zwemles hadden gevolgd.

Wat vind jij van snelcursussen zwemmen in de vakantie? Zou jij jouw kind liever laten leren zwemmen tijdens reguliere zwemlessen of lijkt zo’n turbocursus jou wel wat? Of misschien heeft jouw kind zijn/haar zwemdiploma gehaald door een vakantiecursus zwemmen te volgen? Wat zijn jouw ervaringen? Laat het me weten bij de reacties.

 

Bron: Telegraaf en Alphens.nl

 

 

One thought on “Vakantie snelcursus zwemmen (turbocursus): leert je kind er goed door zwemmen of niet?”

  1. Lijkt me wel ideaal voor bange kindjes. Door t iedere dag te doen zal de angst sneller afnemen. Al denk ik inderdaad wel dat je daarna wel wekelijks moet blijven zwemmen met je kindje om het bij te houden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *