Vakantiegeld: waar geef je het aan uit?

Vakantiegeld: waar geef je het aan uit? moeder, mama, moederschap, mamalifestyleblog, mamablogger

Vakantiegeld: waar geef je het aan uit? Als je al vakantiegeld ontvangt natuurlijk. Sinds ik ondernemer ben (nu 10 jaar) krijg ik geen vakantiegeld. Althans, ik keer mezelf geen jaarlijks extraatje uit. Toen ik nog in loondienst was, kreeg ik natuurlijk wel vakantiegeld. Per jaar krijg je als werknemer 8% van je jaarsalaris als vakantiegeld. Meestal wordt dit uitgekeerd in de maand mei. Via deze site kun je heel eenvoudig berekenen hoeveel vakantiegeld je krijgt.

Altijd leuk om een extra zakcentje te ontvangen. Dit extraatje mag dan wel vakantiegeld heten,  niet iedereen geeft dit geld ook daadwerkelijk uit aan een vakantie. Toen ik nog geen ondernemer was en dus nog in loondienst was en wel vakantiegeld kreeg, ging ik elk jaar op vakantie. We gingen meestal kamperen in Frankrijk, buiten het seizoen, dus best low budget. Lang niet mijn hele vakantiegeld ging op aan een kampeervakantie. Wat niet opging, ging op aan huishoudelijke uitgaven. Ging ik een keer op vliegvakantie dan ging wel mijn hele vakantiegeld op aan mijn vakantie.

Behalve aan vakanties, kun je je vakantiegeld ook gebruiken voor:

  • het aflossen van eventuele schulden. Vooral het aflossen van een creditcard schuld is heel verstandig vanwege de hoge rente.
  • nieuwe meubels of klussen in huis. Heel fijn als je met je vakantiegeld nu eindelijk die gave bank kan kopen die je al tijden op het oog had, maar het geld niet voor had.
  • leuke uitjes tijdens je staycation. Je hoeft in je vakantie natuurlijk helemaal niet weg. Je kunt ook thuisblijven en leuke uitstapjes ondernemen. Er zijn genoeg musea en pretparken waar je je heel goed kunt vermaken.
  • een babykamer of kinderwagen. Ben je zwanger? Dan kun je je vakantiegeld vast heel goed gebruiken voor je babyuitzet of mooie meubels voor de babykamer.
  • een spaarpotje. Als je geen schulden hebt om af te lossen of geen geboekte vakantie in het vooruitzicht, kun je het vakantiegeld net zo goed opzij zetten op een spaarrekening. Hoe fijn is het als je een buffer hebt wanneer je wasmachine het plotseling begeeft of de APK van je auto heel duur uitvalt.
  • apart zetten voor een verhuizing. Heb je verhuisplannen? Een verhuizing kost handen vol geld. Zeker wanneer je een huis wilt kopen en de kosten koper uit eigen zak moet betalen. 
  • nieuwe kleding. Had je het het afgelopen jaar financieel wat krapper en is je garderobe echt aan een opfrisbeurt toe? Met je vakantiegeld kun je heel wat nieuwe kledingstukken aanschaffen.
  • apparatuur voor fotografie of een nieuwe laptop wanneer fotograferen of bloggen je hobby is of wanneer je oude laptop nodig aan vervanging toe is.

Ben jij in loondienst en krijg jij vakantiegeld? Waar ga jij je vakantiegeld dit jaar aan uitgeven? Ben jij ondernemer? Keer jij jezelf een extraatje uit in mei of niet? Praat erover mee bij de reacties. 

 

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

2 thoughts on “Vakantiegeld: waar geef je het aan uit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *