Van één naar twee kinderen

mamablog, van één naar twee kinderen, wat verandert er voor jou als moeder als je je tweede kindje krijgt?

Van één naar twee kinderen: wat verandert er voor jou als mama?  Ben je zwanger van je tweede kindje? Wat was voor jou de reden om te kiezen voor een tweede kindje? Of twijfel je nog of je voor een tweede kindje gaat? Wat is het verschil tussen het beleven van een eerste en een tweede zwangerschap? Is het zorgen voor twee kinderen zwaarder dan het zorgen voor één kind?

Waarom kiezen voor een tweede kindje?

Behalve dat mijn vriend en ik heel graag een tweede kindje op de wereld wilden zetten, wilden wij onze dochter niet als enig kind laten opgroeien. Wij wilden voor haar een broertje of zusje met wie ze alles kan delen: haar jeugd, blijdschap en verdriet. Dit waren voor ons de redenen om voor een tweede kindje te gaan.

Verschil tussen eerste en tweede zwangerschap

Tijdens mijn eerste zwangerschap werkte ik fulltime. Ondanks mijn drukke baan was ik veel met mijn zwangerschap bezig. Toen ik zwanger was van mijn tweede kindje had ik geen fulltime baan meer, maar wel een driejarige peuter in huis. Ik had het tijdens deze zwangerschap veel drukker dan tijdens mijn eerste zwangerschap. Ik had veel minder tijd om van mijn tweede zwangerschap te genieten, omdat ik de zorg had voor mijn driejarige peuter.

Mijn eerste zwangerschap was voor mij heel bijzonder, omdat ik voor het eerst een kindje in mij voelde groeien en schoppen. Wat mijn tweede zwangerschap zo bijzonder maakte, was dat ik mij realiseerde dat dit waarschijnlijk de laatste keer zou zijn dat ik zwanger zou zijn. Ondanks dat ik minder tijd had om van mijn tweede zwangerschap te genieten, genoot ik er, op de momenten dat ik wel de tijd ervoor had, ook bewuster van.

Niet meer bijslapen overdag bij tweede kind

Toen mijn eerste kindje geboren was, kon ik af en toe overdag bijslapen. Bijvoorbeeld wanneer zij ’s ochtends haar eerste voeding had gekregen en daarna weer ging slapen. Dan dook ik soms ook nog in bed voor een uurtje slaap. Dat dutje was zeer welkom, zeker toen ik nog nachtvoedingen gaf. Toen ik van één naar twee kinderen ging, ging dit echt niet, want ik had natuurlijk ook nog een peuter rondlopen. Daarnaast duurde het bij mijn tweede langer voordat hij ’s nachts doorsliep. Dus in het begin was het echt pittig om de dag door te komen zonder een dutje te kunnen doen.

Slaapritme eerste en tweede kind

Bij mijn eerste kindje paste ik mij aan aan haar slaapritme. Boodschappen doen en andere uitjes buitenshuis deed ik wanneer zij wakker was. Ik paste mij geheel aan aan het slaapschema van mijn kind.

Toen ik van één naar twee kinderen ging, moest mijn tweede kindje zijn slaapritme aanpassen aan dat van zijn zus. Hij moest tenslotte mee wanneer ik zijn zus ging ophalen van het kinderdagverblijf en later van school. Dat betekende voor hem slaapjes uitstellen of juist eerder naar bed of iets korter slapen. Dat vond ik wel lastig en soms ook wel zielig voor mijn tweede. Vooral als hij ontzettend moe was.

Minder exclusieve aandacht bij twee kinderen

Mijn eerste kind heeft de eerste 3,5 jaar van haar leven exclusieve aandacht van mij gekregen. De komst van mijn tweede kind betekende voor haar dat zij die aandacht moest delen met haar broertje. Ik probeer zoveel mogelijk bewust aandacht te geven aan beide kinderen en gelukkig vermaken zij zich uitstekend met elkaar. Ik voel me wel eens schuldig dat ik mijn zoon, als tweede kind, minder exclusieve aandacht heb kunnen geven dan zijn zus de eerste jaren. Aan de andere kant weet hij niet beter dan dat hij mijn aandacht moet delen met zijn zus.

Geen uitstapjes alleen met tweede kind

Toen mijn dochter nog enig kind was, hoefde zij geen rekening te houden met een broertje of zusje. Ik kon met haar op de dagen dat zij thuis was leuke uitstapjes ondernemen. Bij mijn tweede kind zijn de uitstapjes die ik alleen met hem ondernomen heb op één hand te tellen. Een uitstapje naar bijvoorbeeld de kinderboerderij is lastig als ik een paar uur later alweer op het schoolplein moet staan om zijn zus op te halen. Of ik zou een kinderboerderij in onze stad moeten bezoeken, maar die is ’s ochtends dicht. Daarnaast vind ik het gezelliger om leuke uitstapjes samen met mijn twee kinderen te doen. Dan kunnen mijn beide kinderen ervan genieten.

Drukker met twee kinderen

Met twee kinderen is het een stuk drukker in huis.  Je hebt niet alleen wat meer je handen vol aan de verzorging van je kinderen, maar ook aan het huishouden. Twee kinderen maken toch meer vies dan één kind en het wasgoed neemt natuurlijk behoorlijk toe met twee. Daarnaast hebben twee kinderen elk hun eigen hobby’s en speelafspraakjes waar ze naartoe gebracht en ook weer van gehaald moeten worden. Soms rijd je als moeder heel wat heen en weer op een dag.

’s Avonds minder energie met twee kinderen

Toen ik nog maar één kind had, dook ik om 19 uur ’s avonds, als zij in diepe slaap was, nog vol energie achter de laptop om te werken. Inmiddels is mijn dochter al wat ouder en ligt zij pas om 20.00 uur in bed. Vaak heb ik dan geen zin meer om te werken, omdat het al zo laat is.

Bovendien ben ik met twee kinderen ’s avonds echt doodop. Ik zet ’s avonds regelmatig mijn laptop aan om te werken, maar dat is meer omdat het noodzakelijk is of om wat afleiding te hebben, maar eigenlijk is mijn eigen batterij dan helemaal leeg.

Ruzies sussen tussen kinderen

Het grote voordeel van twee kinderen is dat mijn kinderen altijd een speelkameraadje hebben. Mijn dochter en zoon kunnen het gelukkig heel goed met elkaar vinden, maar soms gaat het samen spelen en samen delen wat minder harmonieus. Er zijn momenten dat ze weinig van elkaar dulden en ruzie maken. Dat is erg vervelend, want je wilt als mama niet voor politieagent hoeven spelen en ruzies moeten sussen.

Van één naar twee kinderen een grote verandering?

Van één naar twee kinderen vond ik geen grote verandering in de zin van dat ik al veel ervaring had opgedaan met de verzorging en opvoeding van mijn dochter. Ik vond het wel een grote verandering qua drukte. Van één naar twee kinderen vond ik een heel positieve verandering. Het werd nog gezelliger in huis en ons tweede kind heeft ons gezin echt compleet gemaakt.

 

Foto: Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *