Van mijn socialbesitas/telefoonverslaving afkomen

Van mijn socialbesitas/telefoonverslaving afkomen. Mama lifestyle blog, mamablogger, mama blog.

Twee keer eerder schreef ik op mijn blog over het ontzettend vaak gebruiken van mijn telefoon (smombie en digitale detox). Ik had gehoopt hier geen artikel meer over te hoeven schrijven, maar vanavond zat ik het programma ” Sophie in de mentale kreukels” te kijken en werd er aandacht besteed aan socialbesitas. Socialbesitas is het voortdurend checken van je social media kanalen. Een fenomeen waar steeds meer mensen mee te maken krijgen en wat tot (ernstige) problemen kan leiden. In deze blogpost vertel ik jou er meer over en vertel ik ook eerlijk hoe het nu met mijn telefoongebruik gaat….

Een tijd geleden begon ik aan een digitale detox. Ik vond dat ik mijn telefoon veel te vaak erbij pakte en wilde mijn telefoongebruik drastisch verminderen. Een tijdje ging dit goed. Ik verwijderde al mijn Facebook vrienden, maar qua internetgebruik bleef ik maar aan mijn telefoon plakken. Je zou het een telefoonverslaving of dataverslaving kunnen noemen. Ik check heel vaak het nieuws. Ik heb een enorme drang om op de hoogte te blijven van alles wat er in de wereld gebeurt. Op mijn telefoon is dat zo makkelijk te checken, het kan immers altijd en overal. Qua social media gebruik ging het wel goed, tot ik onlangs een Instagram account opende…

Sinds kort ben ik met mijn blog namelijk niet alleen te vinden op Facebook, maar ook op Instagram. Instagram vind ik echt een super kanaal, maar ik merk wel dat ik nu veel meer tijd besteed op mijn telefoon. Ik heb de pushmeldingen uitgezet, maar dan nog ontvang ik meldingen. Ik heb vanavond ontdekt dat wanneer ik mezelf afmeld, ik ook geen meldingen meer ontvang en dus ook niet voortdurend afgeleid kan worden. Ik ga nogmaals een digitale detox proberen, want het programma vanavond was toch wel confronterend….. Ditmaal ga ik mezelf geen tijden opleggen zoals de vorige keer, maar ik probeer in ieder geval de eerste week nagenoeg helemaal te stoppen. Ik blijf nog wel foto’s en posts plaatsen op Facebook en Instagram, maar tussendoor pak ik niet meer mijn telefoon erbij. Niet om mijn Facebook en Instagram te checken en ook niet om het nieuws te checken.

Ik weet niet of ik echt in de categorie verslaafd val, maar ik vind mijn telefoongebruik zelf wel een probleem en dat is voor mij voldoende om er wat aan te doen. Ik denk dat mijn telefoongebruik ten koste gaat van mijn productiviteit en mijn focus. Psychiater Bram Bakker zegt dat de mens geprogrammeerd is om maar één ding tegelijk te doen en niet in staat is om te multitasken. Jarenlang dacht ik dat ik prima kon multitasken, maar nu geloof ik wel dat dat juist helemaal niet mogelijk is. Hij zegt ook dat een telefoonverslaving kan zorgen voor psychische problemen en dat je brein voortdurend overbelast wordt. Op je telefoon internetten kost namelijk ontzettend veel energie. Hij is zelfs bang dat steeds meer mensen dement zullen worden wanneer je zo ontzettend vaak op je telefoon zit.

Maar waarom zitten mensen nu zo vaak op hun telefoon? Het checken van je social media geeft je een bevredigd gevoel. Sommige mensen zijn bang om ook maar iets te moeten missen (fear of missing out). Mensen die een telefoonverslaving hebben, kunnen last hebben of krijgen van spookvibraties. Je denkt dan dat je telefoon trilt terwijl dat niet zo is. Telefoonverslaafden kunnen ook nomofobie ontwikkelen: de angst dat je telefoon het opeens begeeft. Dat klinkt allemaal best ernstig vind je niet?

Ik ben heel erg benieuwd hoe mijn digitale detox zal gaan. Gek eigenlijk dat ik tot mijn 21e geen internet had. Mijn eerste telefoon kocht ik toen ik 19 was, maar dat was nog een ouderwetse Nokia zonder internet. Na mijn 21e kreeg ik pas internet in mijn huis en internet op mijn telefoon kreeg ik pas jaren later. Als ik terugdenk aan het pré internet tijdperk, denk ik dat het vroeger een stuk relaxter was. Soms deed ik niets en soms las ik een boek of keek ik TV. Ik wil gewoon weer lekker andere dingen doen dan zo vaak op mijn telefoon zitten. Ik wil normaal kunnen koken en schoonmaken zonder telkens mijn telefoon te checken.

Ik heb er geen zin meer in en ik wil ook of juist vooral een voorbeeld zijn voor mijn kinderen. Zij zien mij op die telefoon en ik wil niet dat zij later ook van die telefoonverslaafden worden. Sommige jongeren zijn zelfs zo verslaafd aan hun telefoon dat ze dagelijks maar liefst 68 tot 400 WhatsAppjes versturen en ontvangen. Ongelooflijk! Bij veel van deze verslaafde jongeren leidt hun telefoonverslaving tot slaapproblemen en concentratieproblemen, wat weer leidt tot slechte schoolprestaties. Wat geldt voor jongeren geldt ook voor volwassenen. Ik weet zeker dat werkprestaties kunnen lijden onder telefoongebruik. WhatsApp is voor mij trouwens geen probleem, want dat gebruik ik maar weinig. WhatsApp van mijn telefoon verwijderen, zal in mijn geval dus weinig verschil maken.

Ik ga vanaf nu dus minderen met mijn telefoongebruik. Dit is niet mijn eerste poging, maar dit wordt wel mijn laatste en succesvolle poging, dat beloof ik aan mezelf en aan mijn kinderen. Binnenkort breng ik verslag aan jou uit hoe het mij en mijn telefoon vergaat.

Pak jij ook zo vaak je telefoon erbij om te internetten? Check jij dan voornamelijk het nieuws of ben jij verslingerd aan het nalopen van je social media accounts? Ik lees het graag bij de reacties.

Mama lifestyle blog, mamablogger, mama blog.

Volg je mij al op Instagram en Facebook?

MAMA LIFESTYLE BLOG | HOME

 

5 thoughts on “Van mijn socialbesitas/telefoonverslaving afkomen

  1. Dit is allemaal zo herkenbaar. Ik moet wel zeggen dat ik de afgelopen tijd een stuk minder snel naar mijn telefoon grijp, maar ik bekijk vaak het nieuws op de telefoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *