Vanaf welke leeftijd geef je je kind zakgeld en hoeveel?

Vanaf welke leeftijd geef je je kind zakgeld en hoeveel? Mama lifestyle blog, mamablog, mamablogger, lifestyleblog, lifestyleblogger

Het is heel verstandig om kinderen met geld te leren omgaan. Mijn dochter is nu acht en ontvangt minimaal een jaar zakgeld. Ze krijgt wekelijks € 1,50 van ons. Dit bedrag gaat gelijk in haar spaarpot. Tot nog toe heeft ze nog geen geld uit haar spaarpot gevist, maar daar gaat binnenkort verandering in komen. Ik wil namelijk dat ze de waarde van geld leert kennen. Het is natuurlijk erg leerzaam wanneer ze leert hoeveel iets waard is, hoelang ze moet sparen voordat ze iets kan kopen, dat wanneer het geld op is, dat ze niets meer kan kopen en dat ze geld kan uitgeven, maar ook kan sparen. Mijn zoontje is pas vier, maar hij krijgt ook zakgeld. Hij ontvangt wekelijks € 0,50. Wij vonden het namelijk sneu dat zijn zus wel zakgeld kreeg en hij niet. 

VANAF WELKE LEEFTIJD ZAKGELD?

Maar wat is nu een goede leeftijd om te beginnen met het geven van zakgeld? Het beste kun je je kind vanaf zijn/haar vijfde of zesde verjaardag een vast bedrag per week geven. Zo leren kinderen te werken met budgetten. Wilt je zoon of dochter iets kopen wat vrij duur is? Dan leert hij/zij dat hij daarvoor moet sparen. Probeer zakgeld altijd op een vaste dag in de week te geven. Bij ons is zondag altijd “zakgeld-dag”. Mijn kinderen weten dat en wanneer wij het vergeten zijn, herinneren zij ons er fijntjes aan.

HOEVEEL ZAKGELD?

Hoeveel zakgeld geef je je kind? Het Nibud heeft in kaart gebracht wat kinderen gemiddeld per week aan zakgeld krijgen:

 • 5 jaar: € 0,50
 • 6 jaar: € 1,- tot € 2,-
 • 7 jaar: € 1,- tot € 2,-
 • 8 jaar € 1,- tot € 2,-
 • 9 jaar: € 1,20 tot € 2,-
 • 10 jaar: € 1,70 tot € 2,-
 • 11 jaar: € 2,- tot € 2,30

Wanneer kinderen naar de middelbare school gaan, schieten de bedragen omhoog. Logisch ook, want een kind betaalt dan misschien ook verjaardagscadeautjes van zijn/haar zakgeld, koopt nog eens iets in de schoolkantine of gaat gezellig naar de stad of naar de bioscoop met zijn/haar vriendinnen.

Gemiddeld ontvangt een puber aan zakgeld per maand:

 • 12 jaar: € 15,- tot € 20,-
 • 13 jaar: € 15,- tot € 20,-
 • 14 jaar: € 18,- tot € 20,-
 • 15 jaar: € 20,- tot € 22,-
 • 16 jaar: € 20,- tot € 25,-
 • 17 jaar: € 22,- tot € 26,-
 • 18 jaar: € 25,- tot € 30,-

WAARAAN ZAKGELD UITGEVEN?

Deze bedragen zijn gemiddelden, bepaal zelf hoeveel zakgeld jij je kind geeft en vooral ook waaraan je kind dit geld mag besteden. Is het zakgeld vooral bedoeld om van te sparen, mag je kind er speelgoed van kopen of moet het ook verjaardagscadeautjes ervan betalen? Maak ook duidelijk aan je kind waarvoor het zakgeld bestemd is en dat als het zakgeld op is, dat hij/zij niets meer kan kopen. Nog een tip voor ouders met kleine kinderen die zakgeld krijgen: mijn kinderen haalden hun zakgeld uit hun spaarpot om mee te spelen. De muntstukken lagen in alle hoeken van de kamer. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Ik kocht toen een spaarpot met een hangslotje. Mijn kinderen kunnen nu wel het geld in hun spaarpot doen, maar niet zonder mijn hulp eruit halen.

Krijgt jouw kind ook zakgeld? En waaraan mag hij/zij het zakgeld uitgeven? Laat het me weten bij de reacties.

Mama lifestyle blog, mamablogger, mama blog.

Volg je mij al op Instagram en Facebook?

Abonneer je gratis op de Mama Lifestyle Blog mailinglijst om als eerste op de hoogte te zijn van de nieuwste blogposts:

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

MAMA LIFESTYLE BLOG | HOME

5 thoughts on “Vanaf welke leeftijd geef je je kind zakgeld en hoeveel?

 1. Oh? Ik ben nu 14 en krijg €20,- per maand, en niet per week. Grappig om te lezen. Ik mag er inderdaad cadeautjes van kopen, beltegoed, bios, op school wat lekkers en als ik wil gewoon wat leuks!❤

 2. Oei, hier bij onze bijna 7jarige geen zakgeld. Wel krijgt ze bijvoorbeeld al het kleingeld uit de broeken die ze mee in de was doet. Dat potje geeft wel een mooie 7euro soms :D.

 3. Verschil tussen 11 en 12 is echt heftig. Als je kinderen goed met geld om wil laten gaan zo dat gat persoonlijk wat kleiner maken.

  xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *