Vanaf welke leeftijd kun je je kind alleen thuislaten en wanneer laat ik mijn kinderen alleen thuis?

Vanaf welke leeftijd kun je je kind alleen thuislaten en wanneer laat ik mijn kinderen alleen thuis? mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger

Vorige week las ik in de krant dat ouders hun twee jonge kinderen – een baby en een peuter – alleen thuis hadden gelaten om “gezellig” een avondje samen naar de bioscoop te gaan. Het peutermeisje belde overstuur 112 en mede door een oplettende man die het meisje in het raamkozijn zag staan en ook de politie belde, was het adres duidelijk voor de hulpdiensten en kon de politie snel ter plaatse zijn. Gelukkig is er verder niets gebeurd. En ook deze week was het weer raak en werd er een jong kind alleen thuisgelaten. Een moeder had haar zevenjarig kind alleen thuisgelaten. Uiteindelijk klom het jongetje om 21.30 uur naar buiten en ging op de kast van een rolluik van het woonkamerraam – één verdieping lager – staan. Ook dit keer liep het goed af, al moest de brandweer er aan te pas komen om het jongetje veilig naar beneden te halen.

Ik laat mijn kinderen soms alleen thuis

Bijna nooit laat ik mijn kinderen alleen thuis. Ik zeg bewust bijna nooit, want het komt weleens voor, zoals in de volgende situaties:

Mijn baby alleen thuislaten om de hond uit te laten of oudste kind uit school te halen

Toen mijn kinderen nog baby waren, liet ik ze soms even alleen thuis wanneer ze sliepen. Dan liet ik bijvoorbeeld snel even de hond uit of haalde ik mijn oudste kind van school (op vijf minuten van huis). Mijn kinderen merkten niet eens dat ik even de deur uit was en het was altijd voor maximaal 15 minuten. Ik denk dat elke moeder dat weleens doet of heeft gedaan. Soms kies je voor de meest praktische oplossing, zeker met al die slaapjes die je baby heeft.

Mijn kind alleen thuislaten om jongste kind van het kinderdagverblijf te halen

Mijn dochter liet ik vanaf (op de babytijd na) zes/zevenjarige leeftijd af en toe alleen thuis om mijn jongste kind van het kinderdagverblijf te halen. Ik was dan hooguit een half uur van huis. Mijn zoon van nu zes daarentegen zou ik nog niet alleen thuis laten zonder zijn zus. Met zijn zus erbij gaat het prima, maar wanneer hij alleen zou zijn, ben ik bang dat hij misschien verdrietig of onzeker zou worden. Bovendien moet je ook goede afspraken kunnen maken met je kind, maar op zich kan ik met hem wel goede afspraken maken. Het is misschien meer mijn eigen gevoel dat ik hem liever nog niet helemaal alleen thuislaat.

Mijn kinderen alleen thuislaten vanwege een informatie avond op school

Wanneer ik mijn kinderen ook even alleen thuisliet, was aan het begin van dit schooljaar. Ik liet mijn kinderen een uurtje alleen om naar de informatieavond op school te gaan. Liever laat ik mijn kinderen niet alleen thuis en helemaal niet ’s avonds. Ik was alleen met de kinderen, had geen oppas en wilde toch graag de informatieavond bezoeken. Het was van 19.00 uur tot 20.00 uur, dus dat kon nog net vond ik. Uiteraard overlegde ik dit ook met mijn kinderen, zij moesten zich er ook fijn bij voelen en er vertrouwen in hebben. Ik maakte duidelijke afspraken met mijn kinderen, gaf ze een schaaltje chips en ze mochten een film kijken.

Zelf vonden ze het een feest, maar ik voelde me er toch wat ongemakkelijk bij. Mijn oudste kind is bijna 10 en mijn jongste zes en alhoewel ik ze liever niet alleen thuis laat, kunnen ze het aan. Mijn dochter heeft een telefoon waarmee ze mij kan bellen, mijn telefoonnummer staat in haar telefoon (en ze kent mijn nummer uit haar hoofd),  ik was op vijf minuten van huis (anders had ik mijn kinderen ook nooit alleen thuis gelaten), de buren waren thuis en de voordeur was van het slot zodat mijn kinderen in geval van nood altijd naar buiten kunnen. Natuurlijk had ik mijn kinderen op het hard gedrukt om voor niemand de deur open te doen en als er wat zou zijn mij te bellen en naar de buren te gaan. Het verdient misschien geen schoonheidsprijs, maar een uurtje alleen zijn terwijl ik op school was – vijf minuten van ons huis met mijn telefoon in mijn handen en dus bereikbaar  – vond ik kunnen. Ik ben daar denk ik geen uitzondering in. Mijn kinderen ’s avonds alleen thuislaten om een avondje weg te gaan, zou ik nooit doen. Dan maar een oppas regelen of thuisblijven.

Mijn kinderen alleen thuislaten omdat ik boodschappen ga doen

Soms laat ik mijn kinderen ook kort thuis om boodschappen te doen. Meestal gaat mijn zoon dan met mij mee en blijft mijn dochter soms liever thuis. Het gaat dan om een kleine boodschap bij de supermarkt op vijf minuten van ons huis. Een voordeel van wonen in een klein dorp is dat de (weinige) voorzieningen die er zijn, maar op vijf minuten van ons huis zijn. Omdat we nu in zo’n klein dorp wonen met heel weinig verkeer, doet mijn dochter soms ook een klein boodschapje voor me en blijven mijn zoon en ik juist thuis.

Mijn kinderen alleen uit school laten komen en alleen thuislaten na schooltijd?

Ondanks dat ik mijn kinderen sporadisch alleen thuislaat, laat ik mijn dochter en zoon liever niet alleen uit school komen en alleen thuis zijn na schooltijd. Ook al zou dit voor mij een stuk makkelijker zijn qua werk. Mijn dochter zou wel zelf van school naar huis mogen fietsen, maar haar tot etenstijd alleen thuislaten zou ik niet doen. Ik ken ouders die hun kind wel na schooltijd alleen naar huis laten gaan en ook alleen thuislaten, zodat ze geen oppas of buitenschoolse opvang hoeven te regelen voor hun kind. Het gaat dan om kinderen van minimaal acht jaar. Ik ben ervan overtuigd dat mijn dochter dit aan zou kunnen, maar ik zou me er zelf niet prettig bij voelen. Bovendien is het voor een kind ook prettig om na schooltijd even zijn/haar hart te kunnen luchten bij zijn/haar ouders/oppas/pedagogisch medewerker van de buitenschoolse opvang. Ik denk dat ik mijn kinderen pas vanaf 12 jaar na schooltijd alleen thuislaat, mits het nodig zou zijn voor mijn werk.

Je kind hele dagen alleen thuislaten tijdens schoolvakanties?

Zo ken ik ook kinderen in de basisschoolleeftijd die tijdens de schoolvakanties hele dagen alleen thuis zijn. Het gaat dan niet om vijf dagen per week, maar toch om zo’n twee tot drie dagen. Ik vind dat nogal wat. Een werkdag van 9 tot 17 is toch lang voor een kind om alleen thuis te blijven. En wat kan een kind dan doen? Laat je je kind dan de hele dag binnen zitten, mag het spelen met vriendjes of vriendinnetjes en mag het buitenspelen? Beweegredenen van deze ouders zijn de hoge kosten van de buitenschoolse opvang of omdat een kind de opvang niet zo leuk vindt. Dat kan allemaal wel zo zijn, maar ik vind dat een kind in de basisschoolleeftijd nooit een hele dag alleen thuis hoort te zijn. Ook al moet je als ouder opvang regelen, dat zij dan maar zo. Wanneer je besluit werk te combineren met je gezin, moet je het ook goed regelen voor je kind. Dat betekent dus ook betaalde dan wel niet betaalde opvang tijdens schoolvakanties wanneer jij aan het werk bent.

Gevaarlijk om je kind alleen thuis te laten & wat zegt de wet?

Maar ook al laat je net als ik je kind maar heel even thuis, toch kan het gevaarlijk zijn om je kind alleen thuis te laten. Er kan brand uitbreken of ingebroken worden en wat dan? Eigenlijk zou je je kind nooit alleen thuis moeten laten en toch heb ik het gedaan en doe ik het soms. Omdat het beter uit kwam/komt en omdat ik op het moment inschat dat het kan. In de wet is niet vastgelegd vanaf welke leeftijd je een kind alleen thuis kan laten. In Nieuw-Zeeland is wettelijk vastgelegd dat een kind minimaal 14 jaar oud moet zijn om alleen huis te mogen zijn, maar in Nederland is er niets geregeld. Ik denk echt dat het afhangt van het kind. Al kun je een heel jong kind natuurlijk niet alleen thuislaten. Pedagoog Bas Levering zegt op RTL Nieuws dat een kind vanaf ongeveer negen jaar een avond alleen thuis kan zijn, maar dat is ook weer afhankelijk van het kind, of je goed afspraken met hem/haar kan maken en of het kind er positief tegenover staat. Mijn dochter is bijna 10, maar ik zou haar zeker nog geen hele avond alleen thuislaten. Een uurtje zou bij hoge uitzondering nog kunnen, maar voor een hele avond alleen thuis vind ik haar nog echt te jong.

Wat vind jij hiervan? Laat jij jouw kind weleens alleen thuis overdag of ’s avonds? Hoe gaat het wanneer je kind alleen thuis is en hoe lang is hij/zij dan alleen thuis?

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

 

 

Bron: 

https://www.telegraaf.nl/nieuws/2859490/rotterdamse-ouders-laten-peuter-en-baby-alleen-voor-avondje-bios

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4512446/een-kind-van-7-alleen-s-avonds-thuislaten-kan-echt-niet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *