Vanaf welke leeftijd laat jij jouw kind alleen buiten spelen?

mamablog, lifestyleblog, mama lifestyle blog, Een vraag waarmee elke moeder worstelt: vanaf welke leeftijd mag jouw kind alleen buiten spelen? Welke instructies geef jij jouw kind mee?

Een lastige vraag die vrijwel elke moeder bezighoudt: vanaf welke leeftijd laat je jouw kind alleen buiten spelen? Ik heb ook met deze vraag geworsteld, maar op een gegeven moment wil je kind toch wat meer vrijheid en komt daar het moment van loslaten.

Ik heb het grote voordeel dat ik tegenover de speeltuin woon. Het nadeel echter is dat mijn dochter eerst een straat moet oversteken waar de auto’s zich absoluut niet aan de snelheidsbeperkingen houden.

Het gevaar schuilt niet alleen in die langs sjezende auto’s, maar vooral ook in vreemde mensen die haar mogelijk kunnen lastigvallen. Vanwege deze twee risico’s heb ik gewacht totdat mijn dochter zes jaar was voordat ze alleen naar de speeltuin mocht. Maar welke instructies heb ik haar meegegeven en wat probeer ik zelf te doen om ervoor te zorgen dat ze zo veilig mogelijk alleen buiten kan spelen?

Niet met vreemde mensen meegaan

Alleen omdat wij tegenover de speeltuin wonen, mocht zij toen alleen op pad. Maar met in haar oren geknoopt dat ze niet met vreemde mensen mocht meegaan. Ook al heeft iemand nog zo’n lief hondje of poesje thuis, ga nooit mee!

Ik heb haar geleerd dat wanneer iemand haar lastigvalt, ze vooral heel hard moet schreeuwen en alles moet doen wat ze normaal gesproken niet mag: bijten, slaan, schoppen… Hopelijk is mijn advies nooit nodig, maar die garantie heb ik helaas niet.

Niets aannemen van onbekenden

In het verlengde van niet met vreemde mensen meegaan, ook niets aannemen van onbekenden. Ook al ziet het snoepje of koekje er nog zo lekker uit, wijs het af. Een lekker tussendoortje kan zij ook thuis krijgen.

Goed kijken bij het oversteken

Ik heb mijn dochter op het hart gedrukt goed te kijken bij het oversteken. Liever een keer “te veel” kijken dan een keer te weinig. Mijn zoontje van drie breng ik ook al bij om goed te kijken, ook al komt hij nog niet alleen buiten en steken wij altijd samen over. Ik zeg altijd: “goed kijken bij het oversteken, anders word je een pannenkoek”. Misschien wel mede door dit laatste blijft het extra goed hangen bij mijn jongste.

Regelmatig een kijkje nemen

Ik heb het geluk dat ik vanuit mijn woonkamer zo uitkijk op de speeltuin dus ik kan heel eenvoudig een oogje in het zeil houden. En dat doe ik dan ook, met veel plezier. Want wat is er nu leuker dan je kind te zien spelen? Ik kijk regelmatig uit het raam of ga op de bank zitten, maar wat ik nooit zal doen als mijn kind alleen buiten is, is stofzuigen. Stel je voor dat mijn dochter om hulp roept en ik haar niet hoor vanwege de herrie van de stofzuiger?

Liever samen met vriendjes of vriendinnetjes dan alleen

Mijn dochter vertrouw ik volledig, maar vreemden des te minder. Daarom vind ik het toch prettiger als ze niet alleen in de speeltuin is. Blijkbaar vindt ze dit zelf ook prettiger en gezelliger, want meestal gaat ze met een vriendje of vriendinnetje naar de speeltuin.

Hangjeugd in de speeltuin

En wat als er zogenaamde hangjongeren in de speeltuin zijn? Dit vind ik absoluut geen fijn idee, ook al doen ze misschien geen vlieg kwaad. Mijn dochter blijft dan weg uit de speeltuin en als ze er al is en er komt een verdwaalde jongere, dan blijft ze, maar gelukkig zie ik dat snel en houd ik alles vanaf een afstandje in de gaten. En als mijn dochter er zich niet prettig bij voelt, loopt ze naar huis.

Alleen naar vriendinnetjes

Sinds een half jaar (ze is nu zeven jaar) mag ze ook alleen naar de huizen van haar vriendinnetjes lopen. Dat zijn dan wel vriendinnetjes die bijna bij ons om de hoek wonen, anders had het niet gemogen. Ik heb met haar wel de afspraak dat wanneer een vriendinnetje niet thuis is, dat ze eerst naar mij toe komt voordat ze naar het huis van een ander vriendinnetje gaat. Op die manier weet ik altijd waar ze is.

Loslaten

Ik vind het lastig om mijn dochter los te laten, maar ik gun haar ook haar vrijheid. Daarom mag zij zonder mij buitenspelen, maar stiekem houd ik toch een beetje toezicht.

Vind jij het ook zo lastig om je kind los te laten? En vanaf welke leeftijd liet jij je kind alleen buiten spelen? Ik lees het graag bij de reacties.

mamablog, lifestyleblog, mama lifestyle blog voor mama's (to be), als mamablogger schrijf ik herkenbare verhalen voor elke moeder: werkende mama's, mama's met een eigen bedrijf/ondernemende mama's, thuiswerkmoeders, thuisblijfmoeders, aanstaande moeders, en bloggende mama's

Foto: Pixabay

One thought on “Vanaf welke leeftijd laat jij jouw kind alleen buiten spelen?”

  1. Hoewel ik nog geen moeder ben, weet ik nu al dat ik dit soort keuzes in de toekomst lastig zal vinden. Het hoort natuurlijk bij het opgroeien, maar ik zou de eerste paar keren best onrustig zijn als mijn kindje alleen buiten is! Fijn dat je nu tegenover de speeltuin woont, dat geeft toch iets meer rust denk ik zo! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *