Vermoeide ogen? Mijn ervaring en tips. ondernemersblog, mama onderneemt, mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger
Mama onderneemt / werkt

Vermoeide ogen? Mijn ervaring en tips.

Al jarenlang heb ik geregeld last van mijn ogen. Mijn ogen prikken dan, zijn ontzettend rood, soms zie ik dan wazig en soms zie ik haast niets. Ik ben hier zo’n zes jaar geleden voor naar de oogarts geweest. De diagnose was destijds dat ik last heb van droge ogen. Hiervoor gebruik ik kunsttranen. Deze tranen gebruik ik alleen wanneer ik last heb van mijn ogen. Destijds droeg ik ook een bril, maar deze heb ik alleen op als ik last heb van mijn ogen. Naast dat ik last heb van droge ogen, heb ik ook nog eens hooikoorts. Mijn ogen zijn dus helaas niet in optimale conditie. Helemaal niet wanneer ik (te) veel op mijn computer werk, dan krijg ik last van vermoeide ogen. 

Sinds Kerst had ik last van bloeddoorlopen ogen. Mensen om me heen vonden het gewoon angstaanjagend om te zien. Ik was al blij als ik wat kon zien. De klachten bleven maar aanhouden. Eerst dacht ik nog dat het hooikoorts was. Op het journaal zag ik namelijk dat het hooikoorts seizoen al was aangebroken. Hooikoorts medicatie hielp helemaal niet, dus ik vermoedde dat ik toch een oogontsteking, droge ogen of vermoeide ogen zou hebben. Ik dacht aan het laatste: vermoeide ogen. Ik werk toch ontzettend veel op mijn computer met ook nog eens een klein scherm (MacBook Pro) en ik werk niet alleen overdag, maar ook ’s avonds. De afgelopen maand heb ik ’s avonds behoorlijk aangepoot qua werk en de nachten waren soms heel erg kort. Als ik niet aan het werk ben, zit ik ook nog eens vaak op het piepkleine scherm van mijn telefoon te turen. Behoorlijk vermoeiend voor mijn ogen en doordat je maar weinig met je ogen knippert, krijg je behalve vermoeide ook nog eens droge ogen. 

De klachten werden van kwaad tot erger, tot mijn ogen zo’n pijn deden, er voortdurend vieze snotjes in zaten en ik amper nog wat zag. Werken voor ons bedrijf (fulltime) was al een hele uitdaging en van bloggen kwam nauwelijks iets terecht. Ik begon weer met druppelen, droeg weinig tot zelfs helemaal geen make-up (ik heb zelfs zonder make-up mijn kinderen weggebracht naar school), en begon weer met het dragen van mijn bril. Ik belde de huisarts voor een bepaalde type antibiotica die ik al jarenlang gebruik wanneer ik heftige oogklachten heb. Ditmaal kreeg ik niet zomaar een herhaalrecept, maar ik moest echt een afspraak maken. Op de dag van de afspraak heb ik deze toch afgezegd, omdat ik voor het eerst niet met dichte ogen wakker werd, stukken beter kon zien en minder pijn had. De antibiotica zou ik waarschijnlijk alleen krijgen als ik last had van ontstoken ogen, maar ik vermoedde dat mijn ogen toch echt oververmoeid waren. 

Een tip van mijn vriend was om mijn ogen met lenzenvloeistof te spoelen. De dag voor mijn afspraak heb ik niet alleen gedruppeld met kunsttranen, maar ook regelmatig gedruppeld met lenzenvloeistof. Dit hielp zo erg, dat mijn klachten behoorlijk afnamen. De pijn en het branderige gevoel werden stukken minder. Ik wilde het toch even afwachten voordat ik antibiotica zou gaan gebruiken. Het gaat nog steeds goed, maar ik merk wel dat het ’s avonds rond een uur of 21 echt over en uit is met mijn ogen. Ik krijg dan vermoeide en prikkende/branderige ogen en ga wazig zien. ’s Avonds werken gaat dus (voorlopig) helaas niet. 

’s Avonds probeer ik mijn ogen zo min mogelijk te belasten, maar overdag moet ik natuurlijk werken. Ik heb een aantal hulpmiddelen die ik nu gebruik om mijn ogen overdag toch zoveel mogelijk rust te geven. Zo kocht ik een leesloep, waardoor ik makkelijker kan lezen. Ik merkte dat ik door mijn oogklachten geen tijdschriften of boeken meer las, terwijl ik lezen altijd heel fijn heb gevonden. Daarnaast gebruik ik de zoomfunctie op mijn laptop, waardoor de tekst vergroot wordt. Ik gebruik dit niet de hele tijd, alleen bij grote stukken tekst. Mijn iPhone heeft ook een handige zoomfunctie. De camera van mijn telefoon kan ik dan als vergrootglas gebruiken.

Geen hulpmiddel, maar een manier van werken die je kunt toepassen bij vermoeide ogen is de 20-20-20-regel. Hierbij kijk je elke 20 minuten 20 seconden naar iets op 20 meter afstand, of je doet 20 seconden lang je ogen even dicht. Ogen zijn namelijk niet gemaakt om de hele dag naar een voorwerp van dichtbij, zoals je computer, te kijken. Ik ga in ieder geval vandaag nog aan de slag met deze regel. 

Met deze hulpmiddelen en de 20-20-20-regel kijk ik het nog even aan met mijn ogen, voor nu gaat het elke dag een stukje beter. Lastig wanneer je zoveel achter een laptop werkt en je ogen daarmee zoveel belast. Heb jij ook weleens last van (o)vermoeide ogen? Zie jij dan ook wazig en heb jij dan ook pijnlijke ogen? Heb jij nog tips die nuttig kunnen zijn? 

 

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *