Als begeleider mee op schoolreisje met mijn dochter

Omdat ik klassenmoeder ben, mocht ik met mijn dochter mee op schoolreisje.Wat nam ik allemaal mee en hoe verliep het schoolreisje? Je ziet het in deze video. Klassenmoeder, klassenouder, begeleiden schoolreisje, mamablog, mamablogger, mamavlog, mamavlogger

Sinds dit schooljaar ben ik klassenmoeder/klassenouder van zowel de klas van mijn dochter als van mijn zoontje. Vandaag mocht ik, omdat ik klassenmoeder ben, als begeleider mee op schoolreisje met mijn dochter. Het was de eerste keer dat ik een schoolreisje begeleidde en als ik zeg dat ik dat vooraf best spannend vond dan druk ik mij nog voorzichtig uit. In mijn eentje de verantwoordelijkheid dragen voor negen kinderen in een voor mij onbekend pretpark maakte mij best nerveus. Gelukkig gleden de zenuwen gelijk van me af toen ik de touringcar instapte. Het ging heel erg goed. De kinderen waren niet ontzettend druk, maar hadden een goede portie enthousiasme. Het luisteren ging gelukkig ook goed. Bij aankomst maakte ik gelijk goede afspraken met de kinderen van mijn groepje. We zouden als groepje langs alle attracties gaan en niet zomaar alle kanten oprennen. Na afloop konden we met het hele groepje terugkijken op een heel geslaagde dag. 

Wat nam ik als begeleider mee op schoolreisje?

 • Flesjes water
 • Tussendoortje
 • Brood
 • Poncho
 • Pleisters
 • Zonnebrandcrème
 • Geld (na afloop van het schoolreisje kocht ik een ijsje voor de klas)
 • Lijst met namen van mijn groepje
 • Telefoonnummers van de andere begeleiders

Mijn tips wanneer je een schoolreisje begeleidt

 • Maak aan het begin van het schoolreisje een foto van jouw groepje. Leuk om naderhand te versturen naar alle ouders, maar ook nuttig wanneer je een kindje kwijtraakt. Je kunt dan op de foto terugzien welke kleding een kindje droeg en dit doorgeven wanneer je de vermissing laat omroepen
 • Heeft één van de kindjes last van reisziekte? Laat hem/haar dan voorin de bus zitten. Het scheelt enorm wanneer een kindje voor zich uit kan kijken en de weg goed in de gaten kan houden
 • Maak duidelijk dat het groepje bij jou moet blijven (lijkt me duidelijk). Zeker in een druk pretpark raak je elkaar zo kwijt
 • Spreek met de begeleiders van de andere groepjes af hoe laat je weer bij de ingang/uitgang afspreekt. Als de bus om 15.15 vertrekt, zorg ervoor dat je dan uiterlijk om 14.45 verzamelt. Zo heb je voldoende tijd om rustig te verzamelen
 • Zorg voor etiketten waar de naam van de school en jouw telefoonnummer op staat en plak deze op de t-shirts van de kinderen van jouw groepje
 • Spreek met de kinderen een punt af waar zij naartoe gaan als zij jou kwijtgeraakt zijn
 • Ik liet elk kind een maatje aanwijzen. Wanneer we vertrokken bij een attractie moesten de kinderen hun maatje opzoeken en bij mij verzamelen. Zo lette niet alleen ik op de kinderen, maar hielden de kinderen onderling elkaar ook een beetje in de gaten en was het eenvoudig om weer te verzamelen
 • Zorg ervoor dat je uitgerust aan het schoolreisje begint. Ga de avond van tevoren dus vroeg naar bed. Ook al draag je makkelijke schoenen en loopt het schoolreisje op rolletjes dan nog is het echt vermoeiend. De hele dag slenteren en koppen tellen, zorgde ervoor dat ik aan het einde van het schoolreisje echt bekaf was

 

Lees ook meer tips en informatie wanneer je kind op schoolreisje gaat en hoe moeilijk ik het vond om mijn dochter los te laten toen zij voor het eerst op schoolreisje ging.

Nog een opmerking over mijn video: in mijn video vertel ik over lekkere liga’s die ik mijn zoontje had meegegeven voor in de bus, maar toen ik met mijn dochter meeging op schoolreisje kwam ik erachter dat eten en drinken in de bus niet toegestaan is. Dus je hoeft (mag) geen versnaperingen mee te geven voor onderweg.

Ben jij weleens met je kind(eren) mee op schoolreisje geweest? Vond jij het ook zo leuk, maar ook wel vermoeiend? Ik lees het graag bij de reacties.

mamablog, lifestyleblog, mamalifestyle, mama lifestyle blog, mamablogger, lifestyleblogger, familyblog, familyblogger, blog voor moeders

 

4 thoughts on “Als begeleider mee op schoolreisje met mijn dochter

 1. Wat leuk dat je mee ging op schoolreisje! Altijd een hele uitdaging om een groep van 9 kids bij elkaar te houden. BIj ons op school krijgen ze het speciale schoolshirt aan tijdens schoolreisjes zo kun je ze altijd makkelijk herkennen

  1. Ik vond het super leuk om te doen, maar ik was aan het einde van de dag toch echt wel opgelucht dat alles goed verlopen was en dat ik alle kinderen weer heelhuids mee naar school kon nemen. Ik zag inderdaad ook heel veel kinderen van andere scholen met een speciaal t-shirt aan. Dat is een stuk makkelijker!

 2. Afgelopen zomer had ik de dubieuze eer om mee te mogen met schoolreis….de klassenouder kon niet en dan mag een andere ouder die zich inzet voor de klas. Dolblij waren mijn kinderen!
  Ik vond het niet voor herhaling vatbaar……
  Wat een gekkenhuis!
  Volgende keer laat ik de eer aan mij voorbijgaan, ook al heb jij goeie tips 😉

  1. Het is inderdaad erg druk en vermoeiend en die dag was het ook echt een gekkenhuis bij Drievliet. Er waren daar maar liefst 46 scholen op schoolreisje. Volgende keer wil ik graag weer mee, maar dan met de klas van mijn zoontje. Het is wel leuk om dat af te wisselen, dus het ene jaar met de klas van mijn dochter mee en het jaar daarna met de klas van mijn zoontje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *