Vlogger zijn een droombaan?

vlogger zijn een droombaan, mamalifestyleblog, mamablogger

Vlogger zijn een droombaan? In deze blog geef ik jouw mijn mening hierover en vertel ik je over de voor- en nadelen van vloggen. Zelf ben ik alleen blogger en vooral geen vlogger. Ik heb maar een paar keer gevlogd. Niet omdat ik als doel had om er geld mee te verdienen, maar gewoon omdat ik het leuk vind om video’s te monteren. Toch stopte ik er al heel snel mee. Ik vond vloggen tijdrovend om te doen en door te vloggen had ik minder tijd over om te bloggen. En bloggen is juist míjn droombaan. Maar misschien wel de belangrijkste reden om niet verder te gaan met vloggen, was omdat ik het een te grote inbreuk vond op onze privacy als gezin. Ook al bracht ik mijn kinderen niet herkenbaar in beeld, ik had er toch geen goed gevoel bij. 

Behalve dat ik het vloggen een grote inbreuk op mijn privacy vind, had ik de indruk dat mijn hele dag draaide om telkens de camera of mijn telefoon erbij pakken. Even dit filmen, even dat vastleggen. Voortdurend filmen, ik heb daar helemaal geen zin in. Mijn kind bekijken door de lens van mijn camera in plaats van met mijn eigen ogen. Wanneer ik geen kinderen zou hebben, zou ik hier misschien anders in staan. Hoef ik ook geen rekening te houden met de privacy van mijn kinderen en hoef ik ook geen aandacht te geven aan mijn kinderen. Kan ik gewoon doen waar ik zin in heb. In vloggen bijvoorbeeld.

De paar keer dat ik heb gevlogd, vond ik met name het monteren erg leuk. Wat mij wel tegenviel, was dat het een enorm tijdrovend karwei is. Urenlang was ik bezig met het editen van vlogs. Zat ik op de camping tot diep in de nacht mijn vlog te bewerken. Eigenlijk gekkenwerk natuurlijk. 

Dat ik zelf geen vlogger wil worden, betekent zeker niet dat ik het niet begrijp dat sommige mensen wel vlogger willen worden. Ik vind het bijvoorbeeld heel leuk om andermans vlogs te bekijken. Meestal doe ik dit tijdens het koken. Ik bekijk vooral video’s van vloggers die een totaal ander leven leiden dan ik. Vloggers die bijvoorbeeld bekend zijn en/of veel reizen. Dit laatste kan natuurlijk ook een reden zijn om te gaan vloggen. Wanneer je iets van de wereld wilt zien, je reizen wilt vastleggen op beeld als herinnering en ondertussen geld wilt verdienen, kun je vlogs maken van je reizen. Wanneer je veel abonnees scoort, kun je inkomsten genereren met je video’s. Maar zo zijn er natuurlijk ook vloggers die gratis reizen of andere samenwerkingen aangeboden krijgen. Eén van de voordelen van vloggen.

Vloggen heeft natuurlijk nog veel meer voordelen, naast dat het gaaf is om video’s te monteren, dat je er geld mee kunt verdienen wanneer je succes hebt en dat je misschien zelfs kunt reizen. Wanneer je bijvoorbeeld naast vlogt ook blogt, trek je misschien meer bezoekers naar je blog. Mensen die meer video georiënteerd zijn, komen je op YouTube tegen en hoppen daarna misschien zelfs door naar je blog. Omgekeerd vinden bezoekers van je blog het leuk om video’s van jou te bekijken. Om te zien wat je doet, wat je eet, welke kleding je draagt. Het kan de band die je bezoeker met je voelt, versterken. Naast dat vloggen een positief effect kan hebben op je blog en op je band met je publiek, is het natuurlijk ook leuk om beeldmateriaal te hebben voor later.  

Dat vloggen niet alleen tof voor volwassenen is, blijkt uit onderzoek. Maar liefst 39% van de Nederlandse middelbare scholieren later geld wil verdienen met vloggen. Zelfs meer dan 70% van de middelbare scholieren maakt al regelmatig vlogs. Ik begrijp dat zeker. Wie wilde er vroeger als kind nu geen televisiester worden? Nu hoef je niet eens bij de televisie, maar maak je gewoon je eigen programma met je YouTube kanaal. Mijn dochter van negen maakt ook al graag filmpjes, voornamelijk korte video’s. Ze mag ze nog niet op YouTube plaatsen, daarvoor vind ik haar te jong.

Leestip: vanaf welke leeftijd je kind vlogs/video’s laten publiceren op YouTube?

Ik begrijp de fascinatie voor vloggen zeker, wel vind ik het jammer dat de camera en telefoon een steeds grotere rol spelen in onze maatschappij. De belangrijkste redenen voor mij om niet te vloggen zijn om niet nog vaker met mijn telefoon (of camera) in mijn handen te zitten, om tijd te hebben voor mijn blog en omdat ik graag wil dat mijn kinderen in anonimiteit kunnen opgroeien. Misschien dat ik in de toekomst nog eens een keer een video opneem, puur omdat ik het zo leuk vind om video’s te maken en te bewerken. Een video met alleen mij in de hoofdrol en niet mijn kinderen erbij en dan gewoon over één onderwerp. Maar vloggen? Nee, dat zie ik niet zo snel gebeuren.

Vlog jij of juist niet? Wat zijn voor jou redenen om wel of juist niet te vloggen? Praat erover mee in de reacties.

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *