De voor- en nadelen van vanuit huis of buitenshuis werken als ondernemer/ZZP’er

De voor- en nadelen van vanuit huis of buitenshuis werken als ondernemer/ZZP'er, mamalifestyleblog, mamablogger

Vanuit huis of buitenshuis werken als ondernemer/ZZP’er? Wat beter is voor jou als ondernemer/ZZP’er durf ik je niet te vertellen. Dat is zo persoonlijk. Vind je het fijn om vanuit huis te werken, in je eentje, of ben je liever onder de mensen? Hoe zit het met je concentratie? Kun jij je focussen op je taken met geluiden om je heen of presteer je het beste in volledige rust? In deze blog vertel ik je meer over mijn werkplek, hoe ik dit ervaar en kun je lezen over welke mogelijkheden er nog meer zijn. Wat zijn de voor- en nadelen van vanuit huis of buitenshuis werken als ondernemer/ZZP’er? Je leest het in deze blog.

Vanuit huis ondernemen

Al ruim 9 jaar lang werk ik als ondernemer vanuit huis. Als je me dit vroeger had voorspeld, had ik je waarschijnlijk niet geloofd. Dan bedoel ik niet het ondernemerschap, maar het thuiswerken. Ondernemen wilde ik namelijk altijd al, maar over vanuit huis ondernemen had ik nooit nagedacht. Enfin, mijn keukentafel is dus nu al bijna een decennium niet alleen de plek waar ik mijn eten verorber, maar ook mijn werkdomein. Op zich gaat dat prima. Met mijn concentratie is niks mis, of ik nu aan de keukentafel of aan een bureau werk. Al merk ik wel dat ik me niet door internet moet laten afleiden, maar gelukkig heb ik de Pomodoro techniek nog die ik kan toepassen en bij mij heel effectief is. Bij thuiswerken ligt er natuurlijk altijd afleiding op de loer, zoals een afwas of was die nog gedaan moet worden. Een ander nadeel van vanuit mijn huidige huis werken en dus van werken aan de eettafel is dat ik mijn werk nooit kan laten liggen. Aan het einde van mijn werkdag moet ik altijd de eettafel ontruimen. In mijn nieuwe huis heb ik een eigen kantoor, met een bureau waar ik mijn werk gewoon kan laten liggen. Aan het einde van mijn werkdag trek ik gewoon de deur achter me dicht. Super fijn. Hopelijk is er dan ook iets meer scheiding tussen werk en privé.

Buitenshuis werken vanuit een koffietentje

Wat ik de laatste tijd steeds meer om me heen zie gebeuren, is dat ondernemers/ZZP’ers werken vanuit een koffietentje. Daar zit wel wat in. Je bent er toch even tussenuit. De muren van je huis komen niet zo op je af. Misschien kom je in een nieuwe omgeving ook wel op nieuwe ideeën en doe je inspiratie op. Ontmoet je andere ondernemers en werk je aan je netwerk. Werken vanuit een koffietentje lijkt me ook wel wat. Een nadeel lijkt me alleen wel dat wanneer je naar het toilet moet, dat je spullen dan mee moet nemen. Of je zou iemand kunnen vragen om even op je spullen te letten. Dacht je dat je thuis last had van afleiding, in een koffietentje kun je ook afgeleid worden. Door de andere gasten, door hun gepraat, door de geluiden in de keuken, bij het afrekenen. De afleiding ligt voortdurend op de loer, want helemaal stil is het in een koffietentje nooit. Dit is niet het enige nadeel van werken in een koffietentje. Of nadeel, bij buitenshuis werken moet je nu eenmaal rekening houden met meerdere dingen waar je thuis misschien niet eens bij stilstaat. Wanneer je buitenshuis werkt, heb je niet al je spullen (zoals administratie) bij de hand. Bedenk dus ‘s morgens (of liever de dag van tevoren) wat je op je buiten-de-deur-werkdag gaat doen en welke spullen je voor het uitvoeren van deze taken nodig hebt. Zorg in ieder geval voor dat je accu van je laptop vol is en neem een lader mee. Niets is vervelender dan dat jij een werkdag in een koffietentje gepland hebt en je laptop valt uit. Dan zit er niets anders op dan toch maar weer huiswaarts te keren. Hoe zit dat eigenlijk met internet? Check of het koffietentje Wifi heeft of zorg er anders voor dat je een internetverbinding kunt maken met je telefoon. Met mijn iPhone kan ik heel makkelijk een persoonlijke hotspot maken voor mijn laptop. Begin lekker vroeg. Zorg ervoor dat je als één van de eersten binnenstapt bij het koffietentje. Je kunt dan namelijk een lekker rustig plekje uitzoeken. Let er ook op dat je een plekje uitpikt vlakbij een stopcontact. Denk er ook aan om je portemonnee mee te nemen. Een dag vanuit een koffietentje werken, kost nu eenmaal geld. Er wordt immers wel van je verwacht dat je drankjes bestelt. Je kunt dus niet de hele dag op een droogje zitten of je eigen consumpties meenemen. Wat misschien ook minder gewaardeerd wordt, is wanneer je uitgebreid zit te bellen. Bellen in een koffietentje lijkt me sowieso niets, want privacy heb je er niet. Iedereen kan meeluisteren en ook al horen ze niet het hele gesprek, mensen krijgen toch heus wel de strekking ervan mee. Ook al maak je je zelf niet druk over je privacy, nog zou ik voorzichtig zijn met bellen en gebeld worden. De andere gasten kunnen zich gaan ergeren aan jouw telefoon die continu rinkelt en de gesprekken die je voert. 

Omdat we binnenkort op 15 autominuten en 30 fietsminuten van de school van de kinderen wonen, overweeg ik om op woensdag- en vrijdagochtend buiten de deur te werken. Werken vanuit een koffietentje levert me dan bijna 3,5 werkuren. Wanneer ik op die ochtenden thuis zou werken, red ik net niet de 3 werkuren. Werken in een koffietentje klinkt dan wel aanlokkelijk, zeker omdat ik niet heen en weer hoef te rijden. Nu moet ik alleen nog een koffietentje zoeken die al om 8.30 de deuren opent. Oh ja en ook nog een koffietentje waar het gewaardeerd wordt dat je je laptop meeneemt. Sommige eigenaren van koffietentjes weren liever ondernemers/ZZP’ers. Ik begrijp dat wel. Een koffietentje hoort natuurlijk gezellig en bruisend te zijn, gevuld met kletsende mensen. Niet met naar hun laptop starende, zwijgende mensen. Ik ga eerst maar eens op zoek naar een koffietentje waar je al om 8.30 terecht kunt. Dat is al een hele uitdaging vrees ik….

Kantoorruimte of flexplekken huren

Wanneer je niet vanuit huis wilt werken en liever niet uitwijkt naar een koffietentje is een andere optie het huren van kantoorruimte of flexplekken. Bij flexplekken huur je voor een bepaald bedrag een werkplek op de dag dat jij wilt. Je deelt dan een kantoor samen met andere ondernemers/ZZP’ers of je kunt gebruik maken van een eigen kantoor. Het voordeel van een flexplek is dat je de plek dus alleen huurt wanneer jij deze nodig hebt. Wanneer je bijvoorbeeld een klant wilt ontvangen. Bij het huren van een flexplek ben je wel afhankelijk van de beschikbaarheid. Die afhankelijkheid heb je niet wanneer je een kantoorruimte huurt voor jou alleen. Vaak zit je dan wel aan een minimumperiode, zoals een jaar en soms zelf meerdere jaren, aan een contract vast. Kantoorruimte huren is bovendien kostbaar. Ga voor jezelf na of je echt een kantoor nodig hebt of dat het af en toe huren van een flexplek afdoende is. Bedenk ook wat het huren van een kantoorruimte of flexplek je oplevert, financieel maar ook qua effectiviteit. Wanneer je een kantoorruimte wilt huren, maar je ophikt tegen de hoge huur of niet graag alleen werkt, kun je overwegen om de kantoorruimte te delen met een andere ondernemer. Goed, je hebt dan minder privacy, maar je deelt wel samen in de kosten. 

Alle voor- en nadelen op een rij:

Voordelen vanuit huis werken: 

 • gratis, op stroomverbruik na
 • volledige rust
 • je kunt werken met je sloffen aan als jij dat wilt 🙂
 • je kunt ’s middags een middagdutje doen

Leestip: de voordelen van een middagdutje doen tijdens je werkdag

Nadelen vanuit huis werken:

 • afleiding zoals klusjes die nog gedaan moeten worden in huis (afwas, was)
 • wanneer je geen eigen werkplek hebt, maar aan de eettafel werkt, kun je meestal niet je spullen laten liggen
 • je bent de hele dag alleen, eenzaamheid kan dan om de hoek komen kijken

Leestip: ik voel me soms eenzaam

Voordelen van buitenshuis werken (koffietentje, kantoorruimte, flexplek):

 • een andere omgeving zorgt vaak voor nieuwe ideeën
 • je ontmoet andere ondernemers (netwerken)
 • betere scheiding werk en privé
 • wanneer je een kantoorruimte huurt, kun je klanten ontvangen

Nadelen buitenshuis werken:

 • afleiding door omgevingsgeluiden en andere gasten/ondernemers. Dit geldt wanneer je in een koffietentje werkt of een kantoorplek deelt met andere ondernemers
 • minder privacy dan wanneer je vanuit huis werkt
 • je hebt niet alle werkspullen bij de hand, die liggen thuis. Dit geldt natuurlijk niet wanneer je een eigen kantoorruimte huurt
 • buitenshuis werken is duurder dan vanuit huis. Denk aan kosten voor koffie en lunch bij een koffietentje en de huur van een flexplek of een kantoorruimte
 • internet kan een nadeel zijn wanneer je in een koffietentje werkt en er geen wifi is. Je bent dan aangewezen op je mobiele internet (via je mobiele telefoon of een dongel), waak ervoor dat je met je datagebruik buiten je internetbundel gaat om hoge kosten te vermijden

Waar werk jij het liefste? Vanuit huis of buitenshuis, zoals vanuit een koffietentje? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen hiermee in de reacties.

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *