Mamablog, lifestyle blog. Voorlezen is leuk en leerzaam voor je kindje. Samen een boekje lezen is gezellig en een moment van exclusieve aandacht. Met tips voor leuke kinderboeken.
Kind & opvoeding

Voorlezen & de leukste kinderboeken

Vandaag starten de Nationale Voorleesdagen met ook het Nationale Voorleesontbijt, waar je misschien al eens van hebt gehoord. Dit evenement wordt georganiseerd om aandacht te vragen voor het voorlezen aan kinderen en het belang ervan te onderstrepen. Een goed initiatief, want voorlezen is leuk en leerzaam! Onderaan dit artikel vind je de 6 leukste kinderboeken die bij mij in de boekenkast staan.

Voorlezen is leuk en leerzaam

Kinderen zijn dol op boeken en genieten ervan om voorgelezen te worden en naar mooie plaatjes te kijken. Samen met je kind een boekje lezen is niet alleen een gezellig moment van jullie samen, maar ook goed voor de taalontwikkeling van je kind. Voorlezen hoeft echt geen uren te duren, dagelijks een kwartiertje is al op en top genieten voor en vooral ook met je kind.

Voorlezen prikkelt de fantasie van jong en oud

Elke mama en papa kan voorlezen, heus! De fantasie van een kind wordt geprikkeld door het voorlezen, maar voor papa of mama is het ook niet moeilijk om zich in te leven in een sprookje of een leuk avontuur van Jip en Janneke.

Samen een boekje lezen: een moment van exclusieve aandacht

Voorlezen is een moment van jullie samen, een moment van exclusieve aandacht die je je kind geeft. Maar jouw kind heeft ook de volledige aandacht voor jou. Hij/zij luistert aandachtig naar het verhaaltje en wacht in spanning af welke woorden uit jouw mond komen.

Tussendoor voorlezen

Een boekje voorlezen kan altijd. Pak overdag een keer een boek uit de boekenkast en ga lekker rustig met je kind op de bank zitten. En misschien kruipt je kind ook wel bij je op schoot, dan heb je gelijk een knuffelmomentje.

Voorlezen zorgt voor rust

Voorlezen dóe je niet alleen op een rustig moment, maar voorlezen géeft ook rust. Een boekje voorlezen voor het slapengaan is dan ook een mooie afsluiter van de dag. Als je dagelijks voorleest voordat je kind naar bed gaat, weet je kind dat voorlezen bij het avondritueel hoort en dat het zo bedtijd is.

De leukste kinderboeken

Wat zijn de leukste kinderboeken die in mijn boekenkast staan en die eigenlijk ook niet in jouw boekenkast mogen ontbreken?

  • Het Muizenhuis van Karina Schaapman

Mamablog, de leukste kinderboeken, kinderboek Muizenhuis Karina Schaapman

Alleen de plaatjes zijn al genoeg reden om dit boek aan te schaffen. Een boek vol met leuke verhalen over twee muizen, Sam en Julia, die in Het Muizenhuis wonen. Het Muizenhuis is een miniatuur huis, zoals een poppenhuis, maar dan voor onder andere deze twee ondeugende muisjes.

  • Mijn leuk woordenboek van Richard Scarry

Mamablog, de leukste kinderboeken, kinderboek Mijn leuk woordenboek Richard Scarry

Een leerzaam woordenboek met ontzettend veel plaatjes over de meest uiteenlopende onderwerpen. Niet alleen leuk en leerzaam voor jonge kinderen, maar ook voor kinderen die leren schrijven.

  • Mijn bijbelverhalen van W. Bergmans

Mamablog, de leukste kinderboeken, kinderboek Mijn bijbelverhalen, W. Bergmans

Ook als je niet in God gelooft, is dit boek een aanrader. Alle bijbelverhalen zijn geschreven in teksten die ook voor jongere kinderen te begrijpen zijn. De prachtige, paginagrote tekeningen die je in dit boek kunt bewonderen, zijn al meer dan de moeite waard om het boek eens door te bladeren.

  • De wondere sprookjeswereld van Grimm en Andersen

Mamablog, de leukste kinderboeken, kinderboek De wondere sprookjeswereld van Grimm en Andersen, Jacob Grimm en Hans Christian Andersen

Wie is er nu niet opgegroeid met de verhalen van Sneeuwwitje en Roodkapje?  Droom samen met je kinderen lekker weg met het sprookjesboek van Grimm en Andersen. In dit dikke boek kun je naast de sprookjes van Sneeuwwitje en Roodkapje ook genieten van de verhalen van Assepoester, Hans en Grietje en de Kikkerkoning. In totaal staan er maar liefst 20 sprookjes in met prachtige tekeningen die tot ieders verbeelding spreken.

  • Jip en Janneke van Annie M.G. Schmidt

Mamablog, de leukste kinderboeken, kinderboek Jip en Janneke, Annie M.G. Schmidt

De grappige avonturen van Jip en Janneke, en niet te vergeten hun hondje Takkie, zijn helemaal ingeburgerd in de opvoeding van ieder kind. De korte verhaaltjes in dit boek zijn ideaal om je kind voor te lezen vlak voor het slapen gaan. Met ruim 180 verhalen over heel herkenbare en alledaagse onderwerpen mag dit voorleesboek absoluut niet ontbreken in je boekenkast.

  • 100 x Annie van Annie M.G. Schmidt

Mamablog, de leukste kinderboeken, kinderboek 100 x Annie, Annie M.G. Schmidt

Een boek tjokvol met leuke verhaaltjes over Floddertje, Pluk en Jip en Janneke, maar ook over andere leuke figuren. En er staan niet alleen verhaaltjes in, maar ook rijmpjes. Heb je maar kort de tijd om voor te lezen? Geen probleem, want in dit boek staan niet alleen lange, maar ook korte verhalen. En ook in dit boek staan hele leuke tekeningen.

Dit was mijn lijstje met kinderboeken die ik graag voorlees aan en bekijk met mijn kinderen. Ik ben benieuwd wat de favoriete kinderboeken zijn van jou en jouw kind. Ik lees het graag bij de reacties.

mama lifestyle blog voor mama's (to be), als mamablogger schrijf ik herkenbare verhalen voor elke moeder: werkende mama's, mama's met een eigen bedrijf/ondernemende mama's, thuiswerkmoeders, thuisblijfmoeders, aanstaande moeders, en bloggende mama's

Foto: Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *