De belangrijkste vragen over de kinderbijslag + waar geef ik de kinderbijslag aan uit?

De belangrijkste vragen over de kinderbijslag + waar geef ik de kinderbijslag aan uit? mamalifestyleblog, mamablogger

Zodra je een kindje krijgt, ontvang je kinderbijslag. De kinderbijslag is een financiële bijdrage van de overheid in de opvoeding van je kind tot 18 jaar en deze wordt uitbetaald door de SVB. Mocht je nog niet (goed) bekend zijn met de kinderbijslag, omdat je bijvoorbeeld nog geen kinderen hebt of omdat je voor het eerst een kindje krijgt, beantwoord ik voor jou in deze blog de belangrijkste vragen over de kinderbijslag. Verder vertel ik je waar ik de kinderbijslag aan uitgeef (tekst gaat verder onder de video).

Wanneer en hoe kan ik kinderbijslag aanvragen?

Nadat je de geboorte van je kind hebt aangegeven bij de gemeente ontvang je binnen vier weken automatisch bericht van de SVB. Zodra je deze brief hebt ontvangen, kun je met je DigiD inloggen op de site van het SVB om kinderbijslag aan te vragen via een formulier wat online voor je klaar staat.

Wanneer en hoe vaak per jaar krijg je kinderbijslag?

De uitbetaling van de kinderbijslag gebeurt ieder kwartaal, dus maximaal vier keer per kalenderjaar. Wanneer je de eerste keer kinderbijslag ontvangt, hangt af van de geboortedatum van je kind. Is je kind geboren op de 1e dag van het kwartaal, dan ontvang je over datzelfde kwartaal nog kinderbijslag. Is je dochter of zoon later geboren, dan ontvang je over het volgende kwartaal voor het eerst kinderbijslag. Mijn dochter is eind januari geboren, dus ik kreeg voor het eerst kinderbijslag over het tweede kwartaal. Mijn zoontje is van 1 juli (de eerste dag van het derde kwartaal), dus voor hem ontving ik gelijk over het derde kwartaal kinderbijslag. 

Wanneer wordt de kinderbijslag uitbetaald?

De kinderbijslag wordt altijd achteraf uitbetaald. De betaaldagen voor 2018 zijn als volgt:

  • 2 januari 2018: kinderbijslag over het vierde kwartaal 2017
  • 3 april 2018: kinderbijslag over het eerste kwartaal 2018
  • 2 juli 2018: kinderbijslag over het tweede kwartaal 2018 
  • 1 oktober 2018: kinderbijslag over het derde kwartaal 2018

Hoeveel kinderbijslag krijg je?

Kinderbijslag is niet inkomensafhankelijk. Dat betekent dat de hoogte van de kinderbijslag voor ieder kind gelijk is, wel gaat de kinderbijslag bij een bepaalde leeftijd omhoog (zie volgende alinea). 

  • 0 t/m 5 jaar = € 201,05 per kind per kwartaal
  • 6 t/m 11 jaar = € 244,13 per kind per kwartaal
  • 12 t/m 17 jaar = € 287,21 per kind per kwartaal

Bij welke leeftijd gaat de kinderbijslag omhoog?

Wanneer je kind 6 en 12 wordt, ontvang je meer kinderbijslag. Ook hier geldt weer de geboortedatum van je kind. Is je kind 6 of 12 op 1 januari, 1 april, 1 juli of 1 oktober? Dan ontvang je over datzelfde kwartaal al het verhoogde bedrag. Voor mijn dochter die eind januari jarig is, ontvang ik het verhoogde bedrag dus pas over het tweede kwartaal.

Waar geef ik de kinderbijslag aan uit?

Je kunt de kinderbijslag gebruiken voor bijvoorbeeld kleding en schoenen voor je kind. Maar je kunt de kinderbijslag ook storten op een spaarrekening voor je kind voor bijvoorbeeld zijn/haar toekomstige studie, eerste huis of rijbewijs. Zelf gebruik ik de kinderbijslag voor kleding en schoenen voor mijn kinderen. Nu moet ik wel zeggen dat ik dit niet alleen van de kinderbijslag doe. Ik koop door het jaar heen kinderkleding- en schoenen wanneer het uitkomt, niet wanneer de kinderbijslag binnenkomt. Als een spijkerbroek kapot is of een shirt te klein, ga ik niet wachten tot de kinderbijslag gestort wordt, maar ga ik gelijk naar de winkel om een nieuwe voor mijn kind te kopen. De kinderbijslag wordt bijgeschreven op onze bankrekening, daar haal ik het niet vanaf om bijvoorbeeld te storten naar een aparte rekening en ik pin het ook niet. Ik betaal van dezelfde rekening alle uitgaven voor de kinderen, dus het bedrag van de kinderbijslag gaat hoe dan ook op aan de kinderen.

Als jij kinderbijslag ontvangt, waar geef jij deze aan uit? Koop jij er kleding of schoenen van voor je kinderen of zet je het apart op een spaarrekening voor je kinderen? Praat erover mee bij de reacties.

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *