Waaraan herken ik of ik in de overgang ben?

Waaraan herken ik of ik in de overgang ben. Mama lifestyle blog, mamablogger, mama blog, lifestyle blog, lifestyleblogger

Ondanks dat ik me 20 voel, ben ik toch echt al eind 30. De overgang voelt voor mij als een ver-van-mijn-bed-show, zeker omdat ik jonge kinderen heb en veel blog over zwangerschap en baby’s. Toch heb ik statistisch gezien kans om over iets meer dan een jaar of vijf al in de overgang te raken. De meeste vrouwen komen namelijk in de overgang tussen hun vijfenveertigste en vijfenvijftigste, sommige vrouwen komen eerder in de overgang en sommigen later. Maar waaraan herken ik of ik in de overgang ben, als het echt zover is?

Veel vrouwen met overgangs gerelateerde kwaaltjes, wijten dit niet aan de overgang/menopauze. Sommige overgangskwalen kunnen ook aan andere oorzaken toegeschreven worden. En lang niet elke huisarts herkent het dat je in de overgang bent. Omdat je je depressief kunt voelen tijdens de overgang, wordt vaak de diagnose burn out of depressie gesteld, terwijl jouw gevoelens niet hierdoor, maar door de overgang veroorzaakt worden. Omdat er niet veel over de overgang gesproken wordt, in ieder geval in mijn omgeving wordt er met geen woord over de menopauze gerept, moet je als vrouw toch je informatie van internet en uit boeken vandaan halen. Dat deed ik dus ook. In het zeer uitgebreide en interessante boek “Te lijf: de kunst van het mooi ouder worden” van Isa Hoes en Medina Schuurman vond ik een waslijst met symptomen die aanduiden dat je in de overgang zit. Ik som ze allemaal voor je op.

De volgende kwalen zijn typische symptomen dat je in de overgang bent en komen door de afname van het hormoon oestrogeen en/of door het verouderingsproces. Wanneer je in de overgang bent, kun je last hebben van:

 • Opvliegers
 • Stemmingswisselingen, zoals een kort lontje hebben, emotioneel zijn of je depressief voelen
 • Slecht slapen, onder andere door nachtelijke opvliegers
 • Gewichtstoename, door hormonale veranderingen en verandering van je stofwisseling
 • Hartkloppingen
 • Een huid die droger, dunner, slapper en minder elastisch is en die sneller veroudert
 • Vlekjes op de huid en moedervlekken
 • Dunner, breekbaarder haar en haaruitval
 • Terugtrekkend tandvlees
 • Broze nagels
 • Overbeharing op je lichaam
 • Vaginale droogheid
 • Urineverlies
 • (Toename van) blaasontstekingen
 • Pijnlijke of gespannen borsten
 • (Toename van) hoofdpijn of migraine
 • Vergeetachtigheid en concentratieproblemen doordat je onder andere slechter slaapt
 • Een hoge bloeddruk
 • Een verhoogd cholesterol
 • Botontkalking
 • Pijnlijke gewrichten

Als ik dit zo lees, bekruipt mij een naar gevoel, want al deze kwaaltjes zijn stuk voor stuk bijzonder vervelend. Ben ik juist zo blij met mijn volle bos haar, heb ik risico dat deze tijdens de overgang uitgedund wordt en ik wil helemaal niet dat mijn slanke lijn verandert in een mollig lichaam. Laat staan dat ik zit te wachten op nachtelijke opvliegers. Kortom: de overgang lijkt mij allesbehalve een pretje, maar ik heb ook niet de illusie dat de overgang mij zal overslaan. Ik zal er helaas toch echt aan moeten geloven.

Ik ben erg benieuwd hoe ik de overgang zal ervaren. Of ik deze als pittig ervaar of dat ik er zo doorheen fiets. Ik hoop natuurlijk het laatste. En ik hoop ook dat de menopauze voorlopig nog lang uitblijft, want niet alleen de symptomen zijn naar, maar ook kunnen deze zo’n twee tot tien jaar aanhouden. Dat is best lang.

Ik herken mezelf nog niet in de symptomen, maar mocht ik last krijgen van overgangskwaaltjes dan zal ik jou zeker bijpraten hoe ik het ervaar.

Ken jij vrouwen die in de overgang zitten of zit jij zelf in de overgang? Hoe ervaren deze vrouwen of hoe ervaar jij de menopauze? Ik lees het graag bij de reacties. Je mag uiteraard ook anoniem reageren of mij een mailtje sturen (info@mamalifestyleblog.nl).

Mama lifestyle blog, mamablogger, mama blog.

Deze blog is ook te beluisteren als luisterblog:

Volg je mij al op Instagram en Facebook?

Abonneer je gratis op de Mama Lifestyle Blog mailinglijst om als eerste op de hoogte te zijn van de nieuwste blogposts:

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

MAMA LIFESTYLE BLOG | HOME

 

2 thoughts on “Waaraan herken ik of ik in de overgang ben?

 1. Wat leuk dat je je blogs nu ook als luisterblog aanbiedt. Veel werk waarschijnlijk!

  Ik ben ook al aan de verkeerde kant van de dertig (of eigenlijk ben ik al begin 40, maar dat ontken ik graag), maar hier probeer ik me nog heel ver van te houden. 🙂 Gelukkig gaat dat vooralsnog goed. 🙂

 2. Ja ik ben blijkbaar ook in die fase, klopt ook wel met de leeftijd. Tot nu toe valt het mee, maar nachtelijke opvliegers heb ik wel. En hele vage dingetjes met mijn huid: soms droog en soms pukkels… 🙁 Maar goed, het gaat ook weer over schijnt het.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *