Waarom beginnen steeds meer vrouwen een eigen bedrijf?

Waarom beginnen steeds meer vrouwen een eigen bedrijf? mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger

Steeds meer vrouwen beginnen een eigen bedrijf. Eén op de drie startende ondernemers is vrouw. Wanneer je alleen kijkt naar ZZP’ers, dan bestaat 51% van de startende ZZP’ers uit vrouwen. Het verbaast me niets dat steeds meer vrouwen kiezen voor het ondernemerschap. In mijn geval ben ik 10 jaar geleden ondernemer geworden. Het eerste jaar combineerde ik mijn eigen bedrijf met een baan in loondienst. Na een jaar stopte ik bij mijn baas en koos ik voor mijn bedrijf. Sindsdien combineer ik het moederschap met een eigen bedrijf. Voor mij de ideale combinatie. 

Eigen bedrijf combineren met een gezin

Misschien dat ik niet de enige vrouw/moeder ben die daar zo over denkt en daarom kiest voor het ondernemerschap. Startende vrouwelijke ondernemers verwachten wellicht dat ze de zorg voor hun kinderen beter kunnen combineren met werken als zelfstandige. Ook wanneer je nog geen moeder bent, maar wel een kinderwens hebt, lijkt dit je misschien wel een perfecte combinatie: een eigen bedrijf en een gezin.

Eigen werktijden bepalen & kinderopvang

Als zelfstandig ondernemer ben je een stuk flexibeler en onafhankelijker dan wanneer je voor een baas werkt. Je kunt je eigen werktijden bepalen en hoeft misschien geen opvang te regelen voor je kind. Mijn kinderen gingen als baby/dreumes/peuter wel naar de kinderopvang. Drie dagen gingen ze naar het kinderdagverblijf zodat ik op die dagen kon werken en de overige dagen aandacht voor hen had. Sinds mijn kinderen naar de basisschool gaan, is buitenschoolse opvang niet nodig, omdat ik vanuit huis werk en daarom zelf mijn kinderen uit school kan halen. 

Gebrek aan waardering in loondienst & zelf de baas willen zijn

Niet elke vrouw start een eigen bedrijf puur en alleen omdat een eigen bedrijf goed te combineren is met het moederschap. Veel moeders beginnen met ondernemen omdat ze te weinig waardering krijgen van hun baas. Als ik nu terugkijk op de periode dat ik in loondienst werkte (10 jaar lang), vond ik het soms irritant om te moeten doen wat mijn baas mij opdroeg. Ik wilde veel liever zelf de baas zijn en dingen op mijn eigen manier doen. Dat kan ik nu gelukkig al 10 jaar doen.

Meer perspectief als ondernemer

Wanneer je niet kunt doorgroeien bij het bedrijf waar je werkt, zie je misschien meer perspectief als ondernemer. Voor mij was het in loondienst niet mogelijk om door te groeien tenzij ik van baan zou veranderen en fulltime zou gaan werken. Dit was voor mij geen optie, omdat ik pas moeder was geworden en juist niet meer fulltime wilde werken. Althans niet voor een baas. Bovendien had ik lange reistijden naar mijn werk en was de wachtlijst voor de kinderopvang ellenlang. 

Vanuit huis werken

Als ondernemer werk ik zeker niet minder dan dat ik in loondienst werkte, maar ik kan wel zelf mijn werktijden bepalen. En reistijden heb ik niet meer, omdat ik de luxe heb dat ik thuis kan werken. Zeker nu ik pas verhuisd ben naar een woning met kantoor aan huis vind ik vanuit huis werken nog fijner. Wanneer mijn kinderen uit school komen, stop ik met werken. Meestal werk ik ’s avonds nog wanneer mijn kinderen in bed liggen. Dat vind ik helemaal niet erg, want ik vind het alleen maar leuk om te werken. Het liefst zou ik zelfs nog meer werken. Wie weet als mijn kinderen wat groter zijn.

Ondernemingsdroom uitstellen

Er zijn veel vrouwen die dolgraag hun eigen bedrijf willen beginnen, maar hun ondernemingsdroom blijven uitstellen. Zij blijven hun droom en plannen steeds maar voor zich uitschuiven en uiteindelijk is uitstel dan afstel. Jammer, want ik denk dat vrouwen heel goede ondernemers kunnen zijn. Toch snap ik ook wel dat iemand toch liever kiest voor zekerheid. Als beginnende ondernemer heb je vaak een startperiode. 

Heb jij ook een eigen bedrijf? Of werk jij (nog) in loondienst en wil jij dolgraag voor jezelf beginnen? Wat trekt jou aan in het ondernemerschap? Praat erover mee in de reacties.

Waarom beginnen steeds meer vrouwen een eigen bedrijf?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *