Waarom contact met dieren gevaarlijk kan zijn tijdens je zwangerschap

Waarom contact met dieren gevaarlijk kan zijn tijdens je zwangerschap. Mama lifestyle blog, mamablogger, mama blog, zwangerschapsblog,mamalifestyle

Wanneer je zwanger bent én baasje bent van een poes of kat, moet je oppassen. Maar ook als je een bezoekje aan de kinderboerderij wilt maken tijdens je zwangerschap is een kwestie van voorzichtig zijn. Waarom kan een huisdier of een dier op de kinderboerderij zo gevaarlijk zijn tijdens je zwangerschap? Het hebben van een kat of poes kan negatieve gevolgen hebben tijdens je zwangerschap, omdat je van het verschonen van de kattenbak ziek kunt worden. En niet alleen jij, maar ook je ongeboren kindje. Wanneer je in verwachting bent en in aanraking komt met de uitwerpselen van je kat of poes loop je namelijk risico op besmetting met toxoplasmose. In Nederland wordt 1 op de 400 vrouwen hiermee besmet tijdens de zwangerschap en wordt 1 op de 1.000 baby’s geboren met aangeboren toxoplasmose. 

Maar waarom kan toxoplasmose zo gevaarlijk zijn voor je ongeboren kindje? Je baby kan door besmetting met toxoplasmose overlijden vlak na de geboorte, kan last krijgen van oogproblemen (zoals blindheid) en/of hersenschade.

Welke voorzorgsmaatregelen kun je nemen om besmetting met toxoplasmose te voorkomen?

 • Vermijd rauw vlees, want in rauw vlees komt ook de parasiet Toxoplasma gondii voor
 • Was rauwe groenten en fruit grondig
 • Was vaker je handen
 • Laat je niet likken door je huisdier
 • Verschoon niet de kattenbak, maar laat dit aan iemand anders over
 • Geef je huisdier geen rauw vlees te eten
 • Ontworm je hond of kat regelmatig
 • Ga niet tuinieren wanneer je zwanger bent, de grond kan namelijk ook besmet zijn door uitwerpselen van katten

Wanneer je naar de kinderboerderij gaat tijdens je zwangerschap is het ook opletten geblazen:

 • Zorg ervoor dat je niet in contact komt met geiten en schapen. Geiten en schapen kunnen namelijk ook de parasiet Toxoplasma gondii of andere ziekten met zich meedragen
 • Vermijd ook de stal met pasgeboren geitjes en lammetjes
 • Zorg ervoor dat je niet in aanraking komt met mest van welk dier dan ook
 • Was na afloop van je bezoek aan de kinderboerderij je handen grondig

Toen ik zwanger was van mijn eerste kindje moest ik helaas zelf de kattenbak verschonen, maar het liefste had ik het niet gedaan. Ik trok grote handschoenen aan en vermeed contact met de uitwerpselen. Tijdens mijn tweede zwangerschap hoefde ik gelukkig de kattenbak niet meer te verschonen, omdat we toen een buitenkat hadden. Een bezoekje aan de kinderboerderij ben ik helemaal uit de weg gegaan toen ik zwanger was.

Wie verschoonde de kattenbak toen jij zwanger was of nu je in verwachting bent? En ben jij ook zo voorzichtig wanneer je naar de kinderboerderij gaat of ga jij helemaal niet (meer) naar de kinderboerderij nu je zwanger bent? Praat erover mee bij de reacties.

Mama lifestyle blog, mamablogger, mama blog.

 

 

Bron foto: Pixabay

4 thoughts on “Waarom contact met dieren gevaarlijk kan zijn tijdens je zwangerschap

 1. Eerlijk gezegd vind ik het ietwat overdreven. Dat van de kattenbak verschonen snap ik. Ik vraag me dan ook af hoe zwangere vrouwen het doen die op een boerderij wonen… Toen ik zwanger was van de tweede ging ik regelmatig naar de kinderboerderij. Mijn ouders hadden veel dieren en ook daar was ik natuurlijk regelmatig te vinden met mijn dochter.

  1. Er kleven natuurlijk bepaalde risico’s aan contact met bepaalde dieren of uitwerpselen ervan. Als je op een boerderij woont, begrijp ik dat je het niet helemaal uit de weg kan gaan en ik denk dat elke zwangere vrouw het ook voor zichzelf moet beslissen wat ze wilt. Het is misschien ook anders wanneer je alleen bij de koeien of de kippen gaat kijken of echt de stallen van de geitjes en de lammetjes ingaat. Toch denk ik dat je je als zwangere vrouw wel bewust moet zijn van de risico’s zodat je een weloverwogen keuze kan maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *