Waarom een eigen bedrijf starten? Mijn reden om voor mezelf te beginnen.

Waarom een eigen bedrijf starten? Mijn reden om voor mezelf te beginnen. ondernemersblog

10 jaar geleden begon ik samen met mijn vriend een eigen bedrijf. Aan de start van ons eigen bedrijf gingen geen jaren van voorbereiding vooraf. Het kwam op ons pad, we hebben wel even gewikt en gewogen, maar na een paar maanden hakten we de knoop door: we gingen voor onszelf beginnen, we waren ondernemers! We schreven een ondernemingsplan en gingen naar de Kamer van Koophandel om ons bedrijf in te schrijven. Na 10 jaar voor een baas te hebben gewerkt, waren we ineens eigen baas!

Het klinkt heel makkelijk om een eigen bedrijf te starten. Dat klopt. Een bedrijf beginnen is heel makkelijk. Een ondernemingsplan heb je niet nodig (maar wel aan te raden) om een eigen bedrijf te starten en een afspraak bij de Kamer van Koophandel is zo gemaakt. Voor jezelf beginnen is dus een fluitje van een cent, maar een bedrijf goed opzetten en het volhouden is een tweede. Het belangrijkste is waarom je een eigen bedrijf wilt starten. Wat zijn jouw redenen om ondernemer te worden? Is het vanwege de vrijheid? Wil je meer geld verdienen? Wil je meer vrije tijd? Of zijn er andere redenen waarom jij eigen baas wilt zijn? 

Als ondernemer heb je misschien meer vrijheid, want je kunt zelf beslissen. Maar die vlieger gaat niet altijd op. Soms móet je een opdracht aannemen, die je eigenlijk liever niet zou aannemen, omdat je het geld op dat moment echt keihard nodig hebt. Het geld stroomt met name in de opstartfase van je bedrijf niet binnen. Pas nadat jouw bedrijf echt gevestigd is en je een klantenkring hebt opgebouwd, kun je van je bedrijf leven. Soms is dat al na korte tijd, maar soms kunnen hier wel jaren overheen gaan. Laat geld dan ook zeker niet de drijfveer zijn om een bedrijf te beginnen.

En als je dan geld verdient, dan staat daar wel wat tegenover. Lees: de vele uren die je hebt geïnvesteerd om je bedrijf rendabel te maken en de tijd dat het kost om je opdrachten uit te voeren, aan acquisitie te doen, je administratie te doen en je mailbox bij te houden. Als ondernemer heb je meestal juist maar heel weinig vrije tijd. Nu zijn er natuurlijk wel uitzonderingen, zoals wanneer je bijvoorbeeld een online business runt, zoals online trainingen die je aanbiedt of samenwerkingen die je als blogger of vlogger aangaat. Bij een online business kun je beter je tijd indelen en is het makkelijker om parttime te werken of een passief inkomen te vergaren. In ons geval is het gewoon keihard werken voor ons geld. Dat is niet erg, zolang je maar weet waarom je je bedrijf bent begonnen.

Vrijheid, geld en vrije tijd waren voor ons geen drijfveren om een eigen bedrijf te starten. Ons bedrijf is ontstaan uit de hobby van mijn vriend. Een prima uitgangspunt: van je hobby of passie je werk maken. Niet altijd is dit het beste uitgangspunt. Je kunt wel een heel leuke hobby hebben, maar niet altijd valt er geld mee te verdienen. Check dus of er überhaupt wel geld met je hobby te verdienen is en of je er een rendabel bedrijf van kunt maken. Of wanneer jij voor jezelf wilt beginnen en producten wilt verkopen, ga na hoeveel producten je precies moet verkopen om voldoende omzet te draaien. Is dat wel haalbaar? 

Maar, ook al begin jij jouw bedrijf vanuit je hobby of passie, het blijft hard werken. Hoe leuk je het werk ook vindt. In ons geval betekent het dat mijn vriend best veel van huis is en ook in de avonduren bezig is met het bedrijf. Mijn vriend werkt minimaal 60 uur per week en soms wel 80 en ik stop zo’n 40 uur per week in ons bedrijf. Dat zijn samen behoorlijk wat uren. Dat is niet erg, zolang je weet waarom en waarvoor je het doet. Bedenk ook dat wanneer je van je hobby je werk wilt maken, je te maken krijgt met allerlei randtaken. Taken die je misschien helemaal niet zo leuk vindt, zoals de administratie of offreren. Heb je echt een gruwelijke hekel aan die taken of heb je er helemaal geen kaas van gegeten? Besteed het dan uit als je er budget voor hebt. 

Ook al ben ik een ondernemende moeder, de reden van mij om het bedrijf met mijn vriend te beginnen, was niet omdat een eigen bedrijf goed te combineren is met het moederschap. Op het moment van inschrijven bij de Kamer van Koophandel was ik nog niet eens zwanger. Laat staan dat dit een reden was om ondernemer te worden, het ondernemerschap kwam echt op ons pad. Het eerste jaar van ons bedrijf heb ik het ondernemerschap zelfs met een fulltime baan gecombineerd. Toen kwam ons eerste kind en ben ik gestopt met mijn fulltime baan. Dat kwam eigenlijk meer doordat ik van mijn baas niet parttime mocht werken en er ellenlange wachtlijsten waren bij de kinderopvang. Heel oneerlijk, want een baas mag een parttime verzoek niet weigeren. Lang verhaal kort: ik was er klaar mee en nam ontslag. Sindsdien werk ik fulltime voor ons bedrijf en dat bevalt prima.

Nu ik het ondernemerschap al negen jaar combineer met het moederschap, kan ik zeggen dat ondernemer zijn en moeder zijn aan de ene kant een heel goede combinatie is. Wanneer mijn kind ziek is, kan ik mijn kind gewoon thuishouden van school. Ook in de schoolvakanties hoef ik geen kinderopvang te regelen. Worden er leuke dingen georganiseerd op school, zoals inloop of feestjes, dan kan ik die bijwonen.

Anderzijds vind ik het voor mijn kinderen soms best pittig om ouders met een eigen bedrijf te hebben. Mijn vriend en ik zijn namelijk heel veel met ons bedrijf bezig. Na schooltijd zit ik nog tot etenstijd achter mijn laptop, in het bijzijn van mijn kinderen. Mijn kinderen zijn even naar de buitenschoolse opvang geweest, maar mijn zoontje had daar veel moeite mee. Na een paar maanden heb ik mijn kinderen van de buitenschoolse opvang afgehaald. Vandaar dat ik na schooltijd in het bijzijn van mijn kinderen werk. Soms spelen er zakelijke dingen die besproken worden in het bijzijn van onze kinderen. Leuke dingen, maar soms ook vervelende dingen. De scheiding zakelijk en privé is er eigenlijk nauwelijks. Aan de andere kant is het ook goed voor een kind om te zien dat het het geld niet vanzelf binnenkomt. Dat er heel hard voor gewerkt moet worden. 

Ondanks dat moederschap voor mij geen reden was om een eigen bedrijf te beginnen, is het feit dat ik het ondernemerschap zo goed kan combineren met het moederschap voor mij de reden dat ik ondernemer wil blijven. Naast het feit dat ik ondernemen super leuk vind om te doen. Ik zou eigenlijk nooit meer voor een baas willen werken, ik wil alleen nog maar eigen baas zijn. Dat ik het ondernemerschap super gaaf vind en goed te combineren met mijn gezin, is dan ook de reden dat ik graag een tweede bedrijf wil opzetten. Het ondernemerschap dat in mijn geval ontstond door de hobby van mijn vriend.

Heb jij ook een eigen bedrijf? Wat waren voor jou redenen om je eigen bedrijf te starten? Of denk jij eraan voor jezelf te beginnen, maar is het nog niet zover? Wat is jouw motivatie om ondernemer te willen worden? Praat erover mee bij de reacties.

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

One thought on “Waarom een eigen bedrijf starten? Mijn reden om voor mezelf te beginnen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *