Waarom je beter geen elektronisch speelgoed koopt voor je kind jonger dan 5 jaar

Waarom je beter geen elektronisch speelgoed koopt voor je kind jonger dan 5 jaar, mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger

Steeds vaker kopen ouders elektronisch speelgoed voor hun kind. Fabrikanten van dit soort speelgoed suggereren dat elektronisch speelgoed goed is voor de ontwikkeling van een kind. En sommige ouders geloven in deze stelling en vinden het ook wel makkelijk om bijvoorbeeld een tablet aan hun kind te geven. Terwijl een kind zich vermaakt op een scherm, kan vader of moeder even wat voor zichzelf doen of het huis schoonmaken. Ook zijn er ouders die hun kind een tablet geven wanneer hij/zij naar de kapper gaat en hopelijk met een tablet in de hand stil blijft zitten tijdens de knipbeurt of niet tegenstribbelt.

Zelf ben ik geen fan van elektronisch speelgoed. Toch heeft mijn dochter van negen sinds een tijdje een mobiele telefoon. Nu vind ik persoonlijk een telefoon of tablet voor een kind van negen wel even anders dan voor een peuter of kleuter. Zeker omdat we de telefoon gekocht hebben zodat mijn dochter na onze verhuizing contact kan houden met haar vriendinnetjes van haar vorige school. Ik probeer de schermtijd zoveel mogelijk in de gaten te houden en te beperken. Als ik dat niet doe, loopt het telefoongebruik uit de hand en zit mijn dochter zo uren op het scherm van haar telefoon te turen en is ze volop filmpjes aan het maken op TikTok of aan het Snapchatten. Ik schreef er zelfs een blog over. Sindsdien verstop ik haar telefoon en haal ik deze tevoorschijn wanneer mijn dochter eventjes op haar telefoon mag. 

De mobiele telefoon van mijn dochter is dus de enige elektronische gadget in huis voor mijn kinderen. Nu, maar ook toen mijn kinderen nog jonger waren, voel(de) ik er niets voor om bijvoorbeeld een tablet voor ze te kopen. Het enige elektronische speelgoed dat mijn kinderen hebben gehad, is een speelgoedpiano toen ze dreumes waren. Maar mijn kinderen vermaakten zich meer met traditioneel speelgoed. Mijn dochter was als peuter vooral gek op kleien. Vaak zat ze ’s ochtends vroeg al met haar handen in de klei. Duplo, blokken en puzzels waren ook favoriet bij haar. Mijn zoontje speelde heel veel met speelgoedautootjes en samen met zijn zus met Playmobil. Allemaal speelgoed waarbij een kind zijn/haar fantasie kan gebruiken en leerzaam.

Uit onderzoek is gebleken dat je beter traditioneel speelgoed voor je kind koopt dan elektronisch speelgoed. Dit laatste is helemaal niet opvoedkundig en stimuleert niet de hersenen van een kind. Intensief gebruik van elektronisch speelgoed kan zelfs een negatief effect hebben op op de taalontwikkeling van je kind, het kan leiden tot minder quality time tussen ouder en kind en je kind kan zelfs te dik worden. Een kind jonger dan 2 zou je helemaal niet achter een scherm moeten laten zitten en oudere kinderen kun je het beste niet langer dan een uur schermtijd geven. Traditioneel speelgoed daarentegen bevordert juist de fantasie en creativiteit en het biedt meer gelegenheid om samen met je kind te spelen. 

Wat vind jij van elektronisch speelgoed? Heeft jouw kind bijvoorbeeld een tablet of laat jij hem/haar liever met traditioneel speelgoed spelen?

 

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

 

 

 

 

 

Bron: HLN

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *