6 x Waarom het goed is voor je kind om op vakantie te gaan

6 x Waarom het goed is voor je kind om op vakantie te gaan, mamablog over zwangerschap en moederschap, mamalifestyleblog

Jarenlang gingen wij niet op vakantie. Door ons seizoensgebonden bedrijf lukte het ons niet om er in de zomer even tussenuit te gaan, tot vorig jaar. Toen kochten we een caravan en plaatsten deze het hele seizoen op een camping in de buurt. Zo kan ik toch vakantie vieren met mijn kinderen en ook doorwerken en buiten de zomervakantie gaan we in de weekends vaak met het hele gezin naar de camping. Dit jaar hebben we weer een seizoensplek, maar zijn we iets verder neergestreken. We hebben een prachtige plek bemachtigd op een heel mooie camping midden in de bossen, waar bijna het enige geluid wat je hoort dat van de vogels is.

6 x Waarom het goed is voor je kind om op vakantie te gaan, mamablog over zwangerschap en moederschap, mamalifestyleblog

Ik vind het zelf heerlijk om te kamperen en ik kom op de camping altijd gelijk tot rust. Maar ook voor mijn kinderen is het heel erg leuk en goed om er even tussenuit te zijn. Ik merk aan ze dat ze lekker ontspannen zijn en dat de sfeer tussen mijn kinderen en mij ook veel meer ontspannen is. De druk is er af, haasten is niet nodig. Thuis is het vaak stressen ’s morgens en ’s avonds, want mijn kinderen moeten opschieten voor school en op tijd naar bed. Op de camping is dat heel anders.

Goed, een vakantie kun je ons verblijf op de camping misschien niet noemen, want in de zomervakantie verblijven we zo’n vijf dagen per week op de camping en twee dagen thuis. Op de dagen thuis werk ik, mijn kinderen gaan dan naar de BSO en de poezen hebben dan ook even gezelschap. Toch vind ik het wel een vakantie en we kijken er allemaal naar uit.

Hometogo heeft onderzoek gedaan naar welk effect vakantie heeft op een kind en hun conclusie is dat kinderen vaker op vakantie zouden moeten gaan, omdat reizen heel goed is ze. In dit artikel vertel ik jou waarom het goed is voor je kind om op vakantie te gaan.

Op vakantie gaan is goed voor:

1. De familieband

Wanneer je op vakantie bent heb je veel meer tijd voor je kind en heb je ook echt quality time. Meestal ben je op vakantie niet bezig met werk of het huishouden en kun je je kind veel meer aandacht geven. Ik zie altijd aan mijn kinderen hoe ze genieten wanneer ik ze wat extra aandacht geef en zelf geniet ik er ook erg van.

2. De hersenontwikkeling van je kind

Wanneer een kind op vakantie is, kan het zich ontspannen en genieten en worden er stofjes aangemaakt (oioïden, oxytocine, dopamine) waardoor je kind zich beter voelt en minder stress heeft. Waarschijnlijk ervaar jij dit net zo wanneer je op vakantie bent.

3. Het IQ van je kind

Wanneer je je vakantie niet thuis doorbrengt, maar ergens anders, heeft dit een positieve uitwerking op het IQ van je kind. Verandering van omgeving stimuleert de werking van de frontale kwab (waar beoordelingsvermogen, probleemoplossing, planning en impulsbeheersing geregeld wordt) en verhoogt het IQ doordat op vakantie gaan goed is voor de mentale en fysieke gezondheid van je kind.

4. Aandacht en concentratievermogen van je kind

Een goede vakantiebestemming is er één in of dichtbij de natuur. In de natuur verblijven heeft namelijk een heel gunstige uitwerking op kinderen. Het blijkt dat wanneer je kind 20 minuten in de natuur is, zijn/haar aandacht en concentratievermogen al toeneemt. Je vrije tijd of vakantie doorbrengen in de natuur verlaagt de bloeddruk en vermindert stress.

5. Het geluksgevoel van je kind

Dat reizen gelukkig maakt, hoef ik verder denk ik niet toe te lichten. Wie vindt op vakantie gaan en de bijbehorende voorpret nu niet leuk? Wanneer ik tegen mijn kinderen zeg dat we naar de camping gaan, staan ze te popelen om hun spulletjes te pakken en mij mee te helpen met inpakken en opruimen zodat we zo snel mogelijk kunnen gaan. Op vakantie gaan is heerlijk!

6. De creativiteit van je kind

Ook dit punt kan ik beamen. Op de camping worden mijn kinderen altijd heel erg creatief. Zo maakten ze onlangs nog kabouterhuisjes van takken en mos en speelden ze “boerderijtje” met een plas water. Op de camping, in de natuur, wordt hun fantasie echt geprikkeld. Kinderen komen op vakantie terecht in niet alledaagse situaties en krijgen te maken met nieuwe ervaringen en veranderingen. Dit stimuleert de creativiteit van je kind.

Merk jij ook aan je kind dat hij/zij het fijn vindt om op vakantie te gaan/te zijn? Wordt jouw kind ook altijd zo creatief en geniet jij er ook zo van om niet zo te hoeven haasten en alle tijd te hebben voor elkaar? Praat erover mee bij de reacties.

Mocht jij binnenkort op vakantie gaan dan wens ik jou een heel fijne vakantie toe!

Bron: Hometogo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *