Waarom het juist gezond is wanneer een kind vies wordt bij het buitenspelen

Waarom het juist gezond is wanneer een kind vies wordt bij het buitenspelen, mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger

Mijn kinderen houden allebei heel erg van buitenspelen. Ik denk dat elk kind wel dol is op buitenspelen. Zeker nu we verhuisd zijn van de stad naar een klein dorp spelen mijn kinderen ontzettend vaak buiten. Mijn dochter en zoon zijn nu op een leeftijd dat ze alleen buiten mogen spelen, maar regelmatig ga ik nog mee, ook omdat de woonomgeving nog vrij nieuw is voor ons en ik het ook gewoon heel fijn vindt om mijn kinderen te zien genieten. Buitenspelen zo leuk én belangrijk voor een kind. Door het buitenspelen hebben mijn kinderen de afgelopen tijd nieuwe vriendjes en vriendinnetjes gemaakt in onze nieuwe woonplaats. Juist ook vanwege het sociale aspect proberen we nu extra vaak naar de speeltuin te gaan. Oude kleding en speelschoenen aan en lekker ravotten maar. 

Leestip: buitenspelen is zó leuk en belangrijk voor je kind

Hoe vuiler je kind wordt hoe beter

Buitenspelen staat voor lekker uitrazen samen met je vriendjes en vriendinnetjes, je fantasie de vrije loop laten en je zeker niet druk maken of je kleding vies wordt. Ik zag vroeger in de speeltuin weleens kinderen in hun zondagse goed en die mochten absoluut niet vies worden van hun ouders. Uitgebreid kliederen in de zandbak of spetteren bij de watertafel was er voor hen niet bij. Ik trek mijn kinderen altijd hun oude kloffie aan. Plezier maken vind ik het belangrijkste. Al jarenlang zeg ik hoe viezer mijn kinderen worden bij het buitenspelen, hoe lekkerder ze hebben gespeeld. Ze moeten zich vooral kunnen laten gaan bij het buitenspelen. Bovendien hebben we een wasmachine.

Leestip: vanaf welke leeftijd laat jij jouw kind alleen buiten spelen? 

Hoe viezer een kind wordt hoe gezonder

Een kind dat vuil is geworden door het buitenspelen, heeft zich niet alleen kunnen uitleven, hij/zij is ook nog eens heel gezond bezig. Dan heb ik het nog niet eens over de portie lichaamsbeweging dat een kind heeft door buiten te spelen. Wanneer je je kind blootstelt aan viezigheid, stimuli of bacteriën (hoe je het noemen wilt) zoals modder, kun je vermijden dat je kind een allergie krijgt. Zo zegt professor en immunoloog Bart Lombracht van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie. 

Waarom krijgen mensen steeds vaker allergieën?

Eén van de oorzaken dat er steeds meer mensen allergieën krijgen is niet alleen de luchtvervuiling of het pollenseizoen dat steeds langer duurt, maar ook door een toegenomen hygiëne. Denk bijvoorbeeld eens aan het servies dat superschoon wordt doordat veel gezinnen een vaatwasser hebben en de was die smetteloos wordt doordat iedereen een wasmachine gebruikt. Bacteriën kunnen echt geen kwaad. Vandaar dat buitenspelen zo goed is voor een kind. Net als een bezoekje brengen aan een kinderboerderij met alle bacteriën die daar zijn. Een kat of hond als huisdier is ook heel goed om allergieën bij je kind tegen te gaan.

Leestip: hoe kun je hooikoorts symptomen verminderen (zonder hooikoorts medicijnen te slikken)?

Hooikoorts

Met het buitenspelen zit het bij ons wel snor. Zeker sinds we verhuisd zijn naar een heel rustige en groene omgeving met heel weinig autoverkeer. Poezen hebben we trouwens ook, twee zelfs. Toch had ik afgelopen voorjaar het sterke vermoeden dat mijn kinderen symptomen van hooikoorts hadden. Meer dan ons best doen, zoals met buitenspelen, gezond eten en de hooikoorts symptomen zoveel mogelijk te verminderen, kunnen we niet. Uiteindelijk viel het trouwens nog wel mee hoeveel last mijn kinderen hadden van tranende ogen en snotneuzen.

Is jouw motto ook hoe viezer een kind wordt bij buitenspelen hoe beter? 

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

Volg je mij al op Facebook en Instagram?

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *