Waarom is kamperen met kinderen zo leuk? Ze kunnen de natuur ontdekken, hun fantasie de vrije loop laten, nieuwe vriendjes maken.. Eigenlijk is alles leuk. mamablog, lifestyleblog, mamalifestyle, mama lifestyle blog, mamablogger, lifestyleblogger, familyblog, familyblogger, blog voor moeders.
Kind & opvoeding

Waarom kamperen met kinderen zo leuk is

Als kind heb ik één keer gekampeerd, maar helaas vond mijn moeder er niets aan. Dus bleef het bij die ene keer. Jaren later ging ik als tiener met mijn vriendinnen kamperen en daarna met mijn vriend. Ik ben een kampeerder in hart en nieren en behalve dat ik zelf ook weer wilde kamperen, wilde ik mijn kinderen ook laten ervaren hoe leuk kamperen wel niet is. Vorige maand kochten wij een caravan en deze staat het hele zomerseizoen op een camping vlakbij ons huis. In een vorig artikel kon je lezen waarom wij hebben gekozen voor een vakantie dichtbij huis.

Voor mijn kinderen is kamperen een heel nieuwe en vooral ook heel bijzondere ervaring. Maar wat maakt kamperen nu zo’n fantastische en ook leerzame beleving voor mijn kinderen?

 

Waarom is kamperen met kinderen leuk? Kinderen kunnen door te kamperen de natuur ontdekken. Ze horen en zien dieren die ze normaal gesproken nooit horen en zien en ze zien mooie bloemen, planten en bijvoorbeeld bramen. mamablog, lifestyleblog, mamalifestyle, mama lifestyle blog, mamablogger, lifestyleblogger, familyblog, familyblogger, blog voor moeders.

De natuur ontdekken

Onze caravan staat op een heel groene en landelijk gelegen camping. Elke morgen worden we gewekt door het geluid van een pauw. Een geluid wat wij totdat wij hier gingen kamperen nog niet eerder hadden gehoord en ook voor mijn kinderen was het een onbekend geluid. Op de camping begeef je je midden in de natuur en hoor en zie je dieren die je in de stad minder of helemaal niet hoort of ziet. Mijn kinderen hebben al kennis mogen maken met de pauwen die zij elke ochtend horen, maar zien ook heel vaak kleine padden rondspringen. Ze hebben zelfs een pad op hun hand gehad en gezien hoe een pad er van heel dichtbij uitziet. Een beestje wat ’s avonds vaak tevoorschijn komt en soms ook ’s ochtends nog te vinden is op het gras is de naaktslak. Vlinders zien we soms ook fladderen in de stad, maar op de camping zie je ze massaal neerstrijken op alle mooie planten die er staan. Tijdens één van onze wandelingetjes langs het water zagen we niet alleen de uitgestrekte weilanden, maar ook prachtige planten en zelfs bramenstruiken. Daar vonden mijn kinderen ook nog een veer van een pauw en van een fazant.

 

Waarom is kamperen met kinderen leuk? Door de afwezigheid van stoorzenders zoals televisie en computer moeten kinderen zichzelf vermaken op de camping. Door alle tijd en ruimte die ze tijdens het kamperen hebben, kunnen ze kind zijn en hun fantasie de vrije loop laten. mamablog, lifestyleblog, mamalifestyle, mama lifestyle blog, mamablogger, lifestyleblogger, familyblog, familyblogger, blog voor moeders.

Zichzelf vermaken & de fantasie de vrije loop laten

Thuis bekijken mijn kinderen regelmatig televisieprogramma’s voor kinderen, maar op de camping hebben wij geen televisie. Mijn kinderen “moeten” zichzelf dus zien te vermaken zonder televisie. Hoe makkelijk en plezierig dit is, hebben mijn kinderen mij de afgelopen weken laten zien. Mijn kinderen hebben niets nodig om zich te kunnen vermaken. Ze spelen de hele dag buiten. Ze rijden op skelters, spelen met zand, verzamelen lege slakkenhuizen en steentjes en laten vooral hun fantasie de vrije loop. Zo repareren ze zogenaamd fietsen. Heerlijk om te zien hoe fantasierijk en kind kan zijn. Op de immense grasvelden oefent mijn dochter de radslag, wat steeds beter lukt. Mijn kinderen hebben hier alle tijd en ruimte om vooral lekker kind te zijn en zich helemaal uit te leven. Zonder stoorzenders zoals televisie of computer. Wij hebben wel de DVD speler meegenomen, maar deze wordt alleen gebruikt op dagen wanneer het alleen maar regent en mijn kinderen niet buiten kunnen rondrennen. Het spelen in onze ruime voortent wordt dan afgewisseld met het kijken naar een filmpje.

 

Waarom is kamperen met kinderen zo leuk? Kinderen sluiten heel makkelijk vriendschappen. Dus ook op de camping. Kinderen kunnen daar de hele dag optrekken met het nieuwe vriendjes en vriendinnetjes. Alleen het afscheid doet soms pijn. mamablog, lifestyleblog, mamalifestyle, mama lifestyle blog, mamablogger, lifestyleblogger, familyblog, familyblogger, blog voor moeders.

Nieuwe vriendschappen sluiten & de band tussen broer en zus versterken

Wij staan op een camping waar bijna alleen maar senioren staan. Heel af en toe komt er een gezin met kinderen kamperen of komen er kleinkinderen op bezoek bij de campinggasten. Ik heb ervaren dat kinderen ook plezier kunnen hebben op een camping die niet massaal wordt bezocht door gezinnen met kinderen.  Mijn kinderen hebben tot nog toe met vijf kindjes kunnen spelen en met hen nieuwe vriendschappen gesloten. Met één meisje kreeg mijn dochter binnen drie dagen zo’n hechte vriendschap, dat zij beiden tranen met tuiten huilden bij het afscheid. Ontstonden vriendschappen maar zo makkelijk bij volwassenen. Heel bijzonder om te zien. Wat ik ook heb gemerkt is dat de band tussen mijn kinderen, mijn dochter en mijn zoon, nog meer versterkt door het kamperen. Mijn kinderen zijn de hele dag samen en zijn meer op elkaar aangewezen. Met zijn tweetjes en ook samen met hun nieuwe vriendjes en vriendinnetjes beleven zij de grootste pret.

 

Waarom is kamperen met kinderen zo leuk? Op de camping kom ik altijd helemaal tot rust. Geen stoorzenders en de hele dag in de natuur vertoeven. Zonder enige haast en zonder op de klok te hoeven letten. Ook op mijn kinderen heeft kamperen een rustgevende werking. mamablog, lifestyleblog, mamalifestyle, mama lifestyle blog, mamablogger, lifestyleblogger, familyblog, familyblogger, blog voor moeders.

Genieten van de rust

Wat ik al eerder aanhaalde, was dat wij hier op de camping geen stoorzenders hebben zoals televisie en computer. De camping waar wij staan is geen toeristische camping, maar één waar alleen maar leden van de Nederlandse Caravan Club mogen staan. Voorzieningen zoals sanitair en een klein speeltuintje zijn aanwezig, maar verder is het vrij primitief. Een groot zwembad of animatieteam zul je hier niet vinden. Dat is prima. Mijn kinderen vermaken zich toch wel en komen hier, juist omdat het geen drukke camping is, tot rust. ’s Morgens kunnen zij ontwaken wanneer zij willen en zij bepalen zelf wat ze doen en in welk tempo. Tijdens onze vakantie zijn er geen verplichtingen en dat is ook waar vakantie voor bedoeld is. Haast kennen wij hier niet. Daarnaast heeft het kamperen midden in de natuur een bijzonder rustgevende uitwerking op ons allemaal.

 

Waarom is kamperen met kinderen zo leuk? Tijdens het kamperen heb ik veel meer tijd te besteden met mijn kinderen. We brengen de hele dag samen door zonder afleidingen die er thuis wel zijn. Kamperen betekent voor mij quality time met mijn kinderen. Mijn kinderen genieten hier ook van. mamablog, lifestyleblog, mamalifestyle, mama lifestyle blog, mamablogger, lifestyleblogger, familyblog, familyblogger, blog voor moeders.

Quality time als gezin

Tijdens het kamperen zijn wij als gezin meer op elkaar aangewezen. We zitten letterlijk de hele dag op elkaars lip, alhoewel we natuurlijk zeeën van buitenruimte hebben. We hebben nu geen afleiding, die we in het dagelijks leven thuis wel hebben. We hebben alle tijd en aandacht voor de kinderen. We doen hier ook dingen samen die we thuis niet doen. Zo heb ik voor het eerst sinds mijn eigen kindertijd en samen met mijn kinderen jeu-de-boules gespeeld. En hebben we hier alle tijd om samen te kwartetten en een potje te tennissen. Ook helpen mijn kinderen me maar al te graag bij het fotograferen van vlinders en geven zij mij aanwijzingen op welke bloem zij vlinders spotten. Zelfs huishoudelijke taken zijn een feestje om samen te doen op de camping. Zo vinden mijn kinderen het heel erg leuk om mij te helpen bij de afwas (dat mag thuis ook hoor!) en mijn dochter helpt mij met veel plezier met het bijvullen van de watervoorraad van de caravan. Kamperen heeft ervoor gezorgd dat wij meer quality time samen hebben, meer van elkaar kunnen genieten en dat is heel goed voor onze familieband.

 

Waarom kamperen met kinderen zo leuk is. Het avondritueel op de camping is heel anders dan thuis. We eten later, maar ook uitgebreider en genieten veel meer van onze gezamenlijke maaltijd. Na het avondeten gaan we douchen. En zelfs dat is een feestje op de camping. mamablog, lifestyleblog, mamalifestyle, mama lifestyle blog, mamablogger, lifestyleblogger, familyblog, familyblogger, blog voor moeders.

Een ander avondritueel dan thuis

Het avondritueel op de camping is heel anders dan thuis. Voor het avondeten nemen wij uitgebreid de tijd. Wij genieten hier op de camping meer van dan thuis zonder daarbij de klok in de gaten te houden. Bij mooi weer zetten wij de barbecue aan en genieten wij niet alleen van vlees, maar ook van heerlijke groentespiezen en frisse salades. Ook het douchen gaat anders dan thuis. Het heeft wel wat om met de kinderen te douchen in het sanitairgebouw. Door al dat buitenspelen worden ze ontzettend vies en dat maakt douchen ook weer extra fijn. Het geeft mij een blij gevoel wanneer mijn kindjes daarna weer schoon en hartstikke moe hun stapelbedje inkruipen. Lekker knus. Ik geniet dan nog even van het ondergaande avondzonnetje en lees dan nog even een tijdschrift of een boek. Heerlijk die zomeravonden.

Wanneer ik mijn kinderen vraag wat zij het leukste vinden aan kamperen, antwoordt mijn dochter: “Gewoon alles, met kindjes spelen. Je hoort dierengeluiden en je kan diertjes zien”. Mijn zoontje heeft een kort, maar krachtig antwoord: “Ik vind alles leuk”. Kortom: mijn kinderen vinden kamperen net zo leuk als ik.

Heb jij weleens gekampeerd met je kinderen? Wat vind jij het leukste aan kamperen? Of houd jij juist absoluut niet van kamperen? Ik lees het graag bij de reacties.

mamablog, lifestyleblog, mamalifestyle, mama lifestyle blog, mamablogger, lifestyleblogger, familyblog, familyblogger, blog voor moeders

Volg mij via Bloglovin, Twitter of Facebook.

 

5 Reacties

 • Geertje - Stay At Home Mama

  Ik hou absoluut niet van camperen!! Je zult mij nooit in een tent of caravan zien slapen ?
  Maar…. gelukkig zijn alle redenen die jij aangeeft ook op een andere manier te ervaren. Wij gaan naar een huisje, midden op de berg, tussen de koeien! Genoeg natuur, rust en qualitytime….
  Geniet van jullie tijd op de camping!

 • MetMirjam

  Wij vinden het ook heerlijk! We hebben ook 2,5 week in de buurt gestaan met onze caravan en zijn vanuit de camping ook gewoon naar het werk gegaan – heerlijk! Alsof we al vakantie hadden!

 • Bibi Hensens

  Ik heb zelf hele goede herinneringen aan het kamperen met mijn ouders vroeger….Wat een avontuur was het iedere keer weer! Steeds een andere camping, en altijd wat te doen van ’s ochtends vroeg tot heeeeeel erg laat (voor ons gevoel dan!).

  Ik heb samen met mijn man al meerdere pogingen ondernomen om met ons gezin ook te gaan kamperen (van klein iglo tentje, tot tipi en safaritent) en het valt ons iedere keer toch tegen. Het is zo’n gedoe met het slapen, douchen en toilet.
  Het is niet aan ons besteed zeg maar 😉 We houden van iets meer luxe en kiezen toch voor een camping waar we chalets kunnen huren. Hetzelfde avontuur van weg zijn, maar met iets meer luxe 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *