Waarom oogcontact maken met je baby goed is voor de ontwikkeling van je kindje

Waarom oogcontact maken met je baby goed is voor de ontwikkeling van je kindje, mamalifestyleblog, mamablogger

Toen mijn kinderen nog baby waren, vond ik niets heerlijker dan met ze knuffelen en in hun oogjes kijken. En nog steeds vind ik het fijn om oogcontact te maken met mijn kinderen. Even pure aandacht voor elkaar, daar kan ik echt van genieten. Dat oogcontact maken met je baby niet alleen fijn is, maar ook goed is, is de uitkomst van een studie van de universiteit van Cambridge. Wanneer je je baby aankijkt, synchroniseren de hersengolven van de baby en de volwassenen. Deze staat zorgt er bij baby’s voor dat ze meer proberen te communiceren, bijvoorbeeld met het maken van geluidjes terwijl ze mama of papa aankijken.

De hersensynchronisatie bij een baby versnelt wanneer ze worden aangekeken door een volwassene. Niet alleen de hersens synchroniseren bij wederzijds oogcontact, maar ook emoties en hartslag. Je baby aankijken is dus niet alleen heel fijn en goed voor jullie band, maar ook heel goed om van je kindje een sociaal wezentje te maken. Wat volgens de uitkomsten van de studie het beste is, is om je baby aan te kijken, je hoofd wat af te wenden en een kinderliedje te zingen. De hersengolven toonden bij deze houding de meeste overeenkomsten, waarschijnlijk omdat de baby ervaart dat papa of mama hem/haar opzettelijk aankijkt.

Naast dat het heel fijn is om je baby aan te kijken, is het dus ook heel gunstig voor je kindje. Zit jij stiekem op je telefoon wanneer je je kindje aan het voeden bent? Leg je smartphone eens weg en geniet van je baby. Datzelfde geldt wanneer je achter de kinderwagen loopt. Kijk eens naar je kindje tijdens je wandeling. 

Wanneer je baby je niet recht in de ogen aankijkt, maar je blik ontwijkt en langs je heen kijkt kan het zijn dat je baby moe is. Dat was het kenmerk waaraan ik kon zien dat mijn kinderen moe waren, plus natuurlijk een gaap en in de ogen wrijven. Wat ik trouwens echt heel bijzonder vond, was in de tijd dat ik mijn eerste kind borstvoeding gaf. Tijdens het voeden keek ik maar wat graag in haar ogen. In de loop van de tijd zag ik de kleur van haar ogen veranderen van blauw naar bruin, ontzettend bijzonder. 

Ook nu mijn kinderen groter zijn, kijk ik ze graag aan. Ik merk aan mijn kinderen dat ze dat ook fijn vinden. Volledige aandacht en het gevoel dat ze er mogen zijn, dat er naar ze geluisterd wordt. Dat ze meetellen. Nu moet ik bekennen dat ik ze soms ook maar met een half oog aankijk, omdat ik bijvoorbeeld aan het werk ben of op mijn telefoon het laatste nieuws lees.

Kijk jij jouw kindje vaak in de ogen aan? Of kijk je stiekem toch met een half oog op je telefoon? Praat erover mee bij de reacties. 

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *