Waarom je de vrije tijd van je kind beter niet te vol plant

Waarom je de vrije tijd van je kind beter niet te vol plant, mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger

Elke week vliegt voor mijn gevoel voorbij. Dat komt waarschijnlijk door alle drukte. Zeker sinds ik moeder ben gaat de tijd nog veel sneller en kom ik helemaal tijd tekort. Maar niet alleen ík heb het druk, ook voor mijn kinderen is het leven intensief. De hele week in het gareel blijven op school en nieuwe dingen leren kosten allemaal energie. Dan zijn er ook nog de speelafspraakjes. Ondanks dat mijn kinderen pas op een andere school zitten, hebben ze allebei al wat speelafspraakjes. Mijn dochter heeft wat meer speelafspraakjes dan mijn zoon, want zij is negen en zij en haar nieuwe vriendinnetjes gaan zelf naar elkaar toe buiten de speelafspraakjes die ze op school maken. Daarnaast heeft mijn dochter soms ook vriendjes en vriendinnetjes van haar vorige school op bezoek.

Niet altijd een speelafspraakje op de vrije middag

Speelafspraakjes vinden mijn kinderen heel erg leuk. Soms hebben ze niet zo’n zin om af te spreken wanneer ze bijvoorbeeld moe zijn. Op zo’n moment wordt er ook niet afgesproken, maar nemen ze lekker hun rust. Op sommige vrije middagen komt het er niet van om een speelafspraakje te maken en vermaken mijn kinderen zichzelf. Zoals vanmiddag. Mijn zoon had geen speelafspraakje en belandde na de lunch in onze tuin. Momenteel een waar speelparadijs voor mijn kinderen, want we hebben de tuin pas helemaal gestript en wat rest is een grote berg aarde. Perfect om met je speelgoedauto’s overheen te racen vond mijn zoon. De hele middag is hij zoet geweest in de tuin. Zijn zus sloot zich later bij hem aan, nadat ze thuis kwam van haar speelafspraakje. Zo hoort een vrije middag te zijn voor een kind. Wel of niet spelen met je vriendjes en vriendinnetjes, net waar een kind zelf zin in heeft en energie voor heeft. Ik kijk vooral naar waar mijn kinderen behoefte aan hebben. Is dat afspreken of heerlijk alleen of met zijn/haar broer/zus buitenspelen en zijn/haar fantasie alle ruimte geven, op de bank liggen, een boek lezen of lekker kliederen met verf?  

Mijn kinderen en hobby’s/verplichtingen

Een kind moet kind kunnen zijn. Dat merk ik aan mijn kinderen. Met name mijn dochter houdt absoluut niet van dingen moeten. Natuurlijk moet ze dingen, zoals naar school gaan. Maar het gaat vooral om verplichtingen na schooltijd. De zwemles van haar broertje vindt ze niet zo’n probleem, want in dat uurtje zwemt zij zelf ook. Maar hobby’s die ze eerder had, zoals gym en blokfluitles zag ze eerder als een last dan een lust. Alleen tekenles was wel een favoriete bezigheid na schooltijd. Een hobby moet een kind natuurlijk liggen, maar ik merk aan mijn dochter dat ze haar vrije tijd het liefst zoveel mogelijk zelf inricht met dingen die zij leuk vindt om te doen en vooral ongedwongen. Tekenen, met vriendinnetjes spelen, filmpjes maken, naar de speeltuin en nu ik deze blog schrijf, is ze restaurantje aan het spelen met haar broertje. We zijn pas verhuisd en ik heb al een paar mogelijke hobby’s bij mijn dochter aangekaart, maar ze wilt er (nog) niet aan geloven. Op dit moment wilt ze geen hobby en ik vind dat prima. Ik zou het leuk vinden als ze een hobby heeft, maar belangrijker vind ik het dat ze de hobby zelf leuk vindt en dat ze zich er niet elke week naartoe hoeft te slepen. 

Niets doen is belangrijk voor een kind

Dat mijn kinderen weinig verplichtingen hebben na schooltijd is eigenlijk alleen maar goed voor ze. Als ik in mijn omgeving kijk, zijn er veel kinderen die het een stuk drukker hebben. Kinderen die bijvoorbeeld op een sport zitten en doordeweeks meerdere keren moeten trainen en in het weekend een wedstrijd moeten spelen. Of kinderen die meerdere hobby’s beoefenen. Deskundigen waarschuwen er voor de vrije tijd van kinderen niet te vol te plannen. Hoogleraar ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit van Amsterdam, Susan Bögels, zegt in de Volkskrant dat ” ouders bang zijn dat hun kind het niet gaat redden in deze competitieve maatschappij als het niet excelleert. En dus moet het op schaken, bijles of een muziekinstrument leren spelen”. Verder stelt ze dat het “natuurlijk belangrijk is dat je kinderen blootstelt aan verschillende ervaringen, maar dat er met al die naschoolse activiteiten weinig aanmoddertijd is. Terwijl dat niets doen juist zo belangrijk is. De focus zou moeten liggen op de creatieve ontwikkeling, het vermogen tot fantaseren. Daar is nu te weinig ruimte voor”. Susan Bögels geeft wel aan dat je echt naar je eigen kind moet kijken, want “de één floreert bij een druk buitenschools programma, de ander niet, die is na school overprikkeld en wil in een boek duiken of uren op de schommel”. 

Als ik naar mijn kinderen kijk, zou ik ze echt niet blij maken met een druk buitenschools programma. Mijn kinderen willen het na schooltijd veel liever rustig aan doen, relaxen op de bank, spelen en hun fantasie de vrije loop laten en af en toe afspreken met vriendjes en vriendinnetjes. Hoe ziet de vrije tijd van jouw kind(eren) eruit? Houd jij de agenda van je kind bewust zoveel mogelijk leeg of hebben jullie het best druk na schooltijd? Praat erover mee bij de reacties.

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

 

 

Bron: https://www.volkskrant.nl/de-gids/opvoednieuwsbrief-de-vrije-tijd-van-je-kind-volproppen-hoe-erg-is-dat-ouders-over-hun-ochtendritueel~b93c877a5/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *