Waarom af en toe niksen heel goed voor je is

waarom af en toe niksen heel goed voor je is, mamalifestyleblog, mamablogger

Niksen: doe jij dat weleens? Ik niks eigenlijk bijna nooit. Bijna altijd heb ik meer dan genoeg te doen: werken, bloggen, het huishouden, klussen… Ik heb er mijn handen vol aan. Tot voor kort nikste ik graag op zondagochtend. Totdat wij de sleutel kregen van ons nieuwe huis, een klushuis. Nu komt er van niksen de eerstkomende maanden helemaal niets meer terecht. Toch zou ik ook nu gewoon even af en toe moeten niksen. Juist omdat niksen zo goed voor je is. Even helemaal niets moeten, niets doen en jezelf opladen. Even geen doel hebben.

Volgens de Nederlandse bioloog Patrick van Veen heeft een mens het af en toe nodig om te niksen. Je zou denken dat niksen puur gaat om ontspannen, maar niksen heeft nog meer voordelen. Wanneer je nikst, kan het voedsel verteerd worden en de hersenen herstart. Neem mijn twee poezen, Loeloe en Liefie. Die kunnen de hele dag niksen als de beste. Ik zeg wel eens gekscherend dat ik best wel een dag (of twee of drie) met de poezenbeesten wil ruilen. Al denk ik dat de verveling heel snel zou toeslaan. Ik ben gewend om altijd bezig te zijn. Een bezige bij ben ik altijd al geweest. Het liefst heb ik 48 uur in een dag zodat ik zoveel mogelijk gedaan krijg.

Wanneer mijn kinderen naar school zijn, ben ik aan het werk, buiten schooltijd ben ik met mijn kinderen bezig en zoet met huishoudelijke taken en taxieën naar zwemles, tekenles of speelafspraakjes. Geregeld ben ik ook na schooltijd nog bezig met de werkzaamheden voor mijn eigen bedrijf bezig en in het weekend ben ik aan het klussen in mijn nieuwe huis. Ik dender alsmaar door, net als elke moeder denk ik. Sinds ik moeder ben, heb ik niet echt momenten waarop ik helemaal niets doe. Alleen op de zondagochtend deden we het tot voor kort  héél rustig aan. Voor 8.30 uur kom ik mijn bed niet uit, ook nu niet met de verbouwing. Dat is het voordeel van wat oudere kinderen, je kunt wat langer uitslapen. Ook al zijn mijn kinderen eerder wakker, ze kunnen zichzelf prima behelpen met de tv en een warm kleedje erbij.

Na mijn extra lange slaap nemen we uitgebreid de tijd om te ontbijten en daarna te douchen. Heerlijk rustig aan. Nu gaan we daarna gelijk door naar ons nieuwe huis om te verbouwen, maar voorheen deden we echt de hele zondagochtend helemaal niets. Aan de ene kant vind ik het heerlijk van die lazy Sunday mornings, maar aan de andere kant voel ik me dan megalui en ook een beetje schuldig. Maf eigenlijk, want na een week hard werken, verdien ik die luie ochtend gewoon. Terwijl ik van zo’n luie ochtend geniet, bedenk ik me wat voor nuttige dingen ik ook had kunnen doen.

De laatste twee maanden zijn mijn luie zondagochtenden dus wat minder lang. Rond een uurtje of 10/11 gaan we dan richting ons nieuwe huis om te klussen. Ook erg leuk en ontspannend om te doen. Mijn voornemen is wel om straks na de verhuizing af en toe neer te ploffen in de tuin en even helemaal niets te hoeven. Lekker te niksen. Even een paar weekends heel rustig aandoen. En vooral de lazy Sunday mornings weer inlassen!

Hoe vaak niks jij? Vind jij het ook heerlijk om het op zondagochtend extra rustig aan te doen? Praat erover mee bij de reacties.

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *