Wat ik zo fijn vond aan zwangerschapsyoga tijdens mijn zwangerschappen

Wat ik zo fijn vond aan zwangerschapsyoga tijdens mijn zwangerschappen, mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger, moederschap, kind, baby, zwanger, zwangerschap

Tijdens mijn eerste zwangerschap maakte ik voor het eerst kennis met zwangerschapsyoga. Via een thuiszorgorganisatie had ik me opgegeven voor zowel zwangerschapsgym als zwangerschapsyoga. Zwangerschapsgym vond ik helemaal niets. Na twee lessen hield ik het voor gezien. Maar naar zwangerschapsyoga keek ik elke week uit. Toen ik zwanger was van mijn tweede kindje gaf ik me zonder twijfel nog een keer op voor zwangerschapsyoga. Waarom ik tijdens allebei mijn zwangerschappen op zwangerschapsyoga ging lees je in deze blog.

Bewust bezig zijn met je lichaam, je zwangerschap en je baby

Elke week had ik zwangerschapsyoga. Tijdens de les was ik heel bewust bezig met mijn zwangerschap en met mijn baby in mijn buik. Toen ik in verwachting was van mijn eerste kindje werkte ik fulltime en toen ik zwanger was van mijn tweede kindje had ik een peuter rondlopen. De lessen zwangerschapsyoga waren een uniek moment om me even compleet te focussen op mijn lichaam, mijn zwangerschap en mijn ongeboren kindje. 

Ontspannen door de yoga oefeningen

Ik weet nog dat ik een keer de yogales binnenkwam met migraine. Na afloop was de migraine compleet verdwenen, omdat yoga oefeningen bijzonder ontspannend werken. Nog vaak gebruik ik de ademhalingstechnieken die ik tijdens zwangerschapsyoga heb geleerd. Ik heb deze zelfs mijn kinderen aangeleerd.

Ademhalingstechnieken voor tijdens de bevalling

De ademhalingstechnieken die je tijdens zwangerschapsyoga leert, zorgen ervoor dat je de weeën tijdens je bevalling makkelijker kunt opvangen. Ik heb er beide keren ontzettend veel aangehad. Omdat je je aandacht verlegt op je ademhaling, focus je je minder op de pijn. Tijdens mijn eerste bevalling bijvoorbeeld had ik enorme persdrang, maar mocht ik nog niet persen. Door de ademhalingstechnieken die ik tijdens zwangerschapsyoga had geleerd, kon ik het uithouden. 

Lichamelijke oefeningen voor tijdens je zwangerschap en je bevalling

Tijdens zwangerschapsyoga ben je natuurlijk niet alleen bezig met de ademhaling. Je leert er ook welke houdingen je kunt aannemen tijdens de bevalling en hoe je je rug- en bekkenbodem kunt versterken. Zo leerde ik er bijvoorbeeld om zachtjes rondjes te draaien met mijn heupen zodat ik de weeën makkelijker op kon vangen. 

Je partner voorbereiden op de bevalling

Tijdens zwangerschapsyoga zijn er ook één of meerdere partneravonden. Tijdens deze avonden mag je partner mee naar yogales. Je partner leert dan hoe hij jou kan ondersteunen tijdens je bevalling. Dit kan bijvoorbeeld door speciale massagetechnieken of door te drukken tegen je onderrug. 

Andere zwangere vrouwen ontmoeten

Zwangerschapsyoga is behalve nuttig en fijn ook heel gezellig. Je leert er andere zwangere vrouwen uit jouw omgeving kennen. Na mijn tweede bevalling kwamen de vrouwen van de zwangerschapsyoga zelfs nog een keer bij elkaar met de baby’s en met een aantal van hen heb ik ook een cursus babymassage gedaan.

Zwangerschapsyoga is niet zweverig

Sommige (zwangere) vrouwen denken dat zwangerschapsyoga zweverig is, maar niets is minder waar. Je bent gewoon een uurtje bezig met je lichaam, je ademhaling en jezelf te ontspannen. Mensen die zwangerschapsyoga zweverig vinden, zouden echt eens naar zo’n les moeten gaan. Ik vond het zelf juist allesbehalve zweverig.

Hoeveel kost zwangerschapsyoga?

Ik betaalde € 150,- voor 10 lessen zwangerschapsyoga. Persoonlijk vind ik dat niet duur. Voor dit geld leer je je wel goed voor te bereiden op je bevalling. 

Online cursus zwangerschapsyoga?

Ik kwam er tijdens het schrijven van dit artikel achter dat er ook online cursussen zwangerschapsyoga zijn. Je kunt dan thuis yoga oefeningen doen onder online begeleiding van een professioneel yogadocent. Voor deze online cursus zwangerschapsyoga  van Yoga Online betaal je bijvoorbeeld € 99,- voor 12 lessen. Dat is iets goedkoper dan de fysieke cursus, maar omdat je de cursus online doet, kom je verder niet in contact met andere zwangere vrouwen. Je hebt dan niet het sociale aspect van zwangerschapsyoga.

Wordt zwangerschapsyoga vergoed door de verzekering?

Bij mij werd zwangerschapsyoga destijds niet vergoed door de verzekering, maar ik hoorde van een zwangere vriendin dat haar zorgverzekeraar de kosten voor zwangerschapsyoga wel vergoedt. Ga dus na bij je zorgverzekeraar of je deze kosten kunt declareren. 

Welke kleding trek je aan naar zwangerschapsyoga?

Je hoeft geen speciale kleding aan te schaffen voor zwangerschapsyoga. Een lekker zittende zwangerschapsbroek- of legging is voldoende. Volgens mij had ik niet eens een speciale zwangerschapsbroek aan, maar gewoon een wat wijdere sportbroek. Draag in ieder geval een broek die comfortabel zit, want je gaat tijdens zwangerschapsyoga allerlei oefeningen doen. Als je dan bijvoorbeeld in kleermakerzit zit met een broek die in je benen snijdt, is dat niet natuurlijk niet fijn. 

 

Ik vond zwangerschapsyoga heel fijn en zou het bij een volgende zwangerschap zo weer doen. Heb jij aan zwangerschapsyoga gedaan of doe jij dit misschien nu tijdens je zwangerschap? 

 

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *