Hoe lang op de wachtlijst voor kinderopvang? mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger, moeder, moederschap
Zwanger & baby

Hoe lang op de wachtlijst voor kinderopvang?

Lange wachtlijsten kinderopvang

Toen ik zwanger was van mijn dochter, in 2008, nam ik zo rond de vijfde week van mijn zwangerschap contact op met de kinderopvang. Na mijn zwangerschapsverlof wilde ik namelijk graag weer aan het werk. De bedoeling was dat ik drie dagen per week zou gaan werken en dat mijn dochter op die drie dagen naar het kinderdagverblijf zou gaan. Helaas waren er ellenlange wachtlijsten. Uiteindelijk was er een plek voor één dag op het kinderdagverblijf toen mijn dochter negen maanden oud was. En pas toen zij één jaar was kon zij er voor drie dagen terecht. Dit was ook nog eens op de minst populaire dagen. Naast de maandag, ging zij ook op woensdag en vrijdag naar het kinderdagverblijf. Woensdag en vrijdag zijn de minst populaire dagen om te werken, de meeste moeders hebben dan een parttime dag. Ik koos juist voor die dagen, omdat dit de enige dagen waren waarop mijn dochter nog kans had om naar het kinderdagverblijf te gaan. Als ik echt had vastgehouden aan de dinsdag en donderdag dan had het ongetwijfeld nog veel langer geduurd.

Geen wachtlijst kinderdagverblijf in crisisjaren

In 2011 werd ik opnieuw zwanger. Weer schreef ik mijn ongeboren kindje al vroeg in bij het kinderdagverblijf. Intussen was de crisis aangebroken. Ouders moesten meer betalen voor de kinderopvang, de kinderopvang werd gezien als te duur, mensen raakten hun baan kwijt, haalden hun kinderen van het kinderdagverblijf af of meldden hun ongeboren kind niet aan bij de kinderopvang en vooral opa’s en oma’s werden ingeschakeld om op hun kleinkinderen te passen. Dit betekende ook dat arbeidscontracten binnen de kinderopvang niet verlengd werden. Ontzettend veel pedagogisch medewerkers zijn toen hun baan kwijtgeraakt. Toen mijn tweede kind geboren was, kon hij zo terecht bij het kinderdagverblijf. Wachtlijsten waren er niet meer. Mijn zoontje ging vanaf zes maanden drie dagen per week naar het kinderdagverblijf. Zelfs op de meest populaire dagen (maandag, dinsdag en donderdag) was er gelijk plek. Het nadeel was alleen dat, omdat er zo weinig kinderen werden opgevangen, er maar één leidster op de groep stond. Tot en met vijf kinderen was er één pedagogisch medewerker op de groep en vanaf zes kinderen moesten er twee op de groep staan. Het gebeurde zelfs weleens dat ik mijn zoon om 8.30 uur bracht en de leidster er nog niet eens was. Zij begon dan pas om 9.00 uur, omdat zij tot 18.00 uur moest werken. Ik gaf mijn zoontje dan maar ondertussen een fruithapje, wachtte op de leidster en legde hem daarna te slapen. In die tijd had hij namelijk nog twee slaapjes.

Weer wachtlijsten in 2019

Nu, in 2019, ontstaan er weer lange wachtlijsten bij de kinderopvang. Vanaf 1 januari mogen pedagogisch medewerkers namelijk nog maar drie baby’s onder hun hoede hebben. Tot vorig jaar waren dit nog 4 baby’s. Er zijn dus meer leidsters nodig op babygroepen, maar in deze tijd is er juist een tekort aan pedagogisch medewerkers. Sommige kinderdagverblijven kunnen geen kandidaten vinden en kunnen daarom minder baby’s opvangen. Zo zijn er ook kinderopvangcentra die ervoor kiezen om geen extra personeel aan te nemen en deze kinderdagverblijven kunnen dus ook minder baby’s opvangen. Sowieso groeide het tekort al aan pedagogisch medewerkers, omdat er meer kinderen naar het kinderdagverblijf gaan vanwege de aantrekkende economie. Ouders die tijdens de crisis hun baan zijn kwijtgeraakt, hebben nu weer werk en zoeken opvang voor hun kind. Maar ook veel pedagogisch medewerkers zijn tijdens de crisis hun baan kwijtgeraakt. De studie om pedagogisch medewerker te kunnen worden was daarom ook helemaal niet meer in trek. Nu is er dus een tekort aan leidsters en het gevolg hiervan is dat er weer lange wachtlijsten ontstaan.

Wanneer je (ongeboren) kind inschrijven voor het kinderdagverblijf?

De gemiddelde wachttijd voor kinderopvang is inmiddels opgelopen tot één jaar. Wil je zoveel mogelijk kans maken op een plek voor je kind, dan kun je je ongeboren kind het beste inschrijven zodra je weet dat je zwanger bent. Wanneer je ervan uitgaat dat je negen maanden zwanger bent en na je bevalling nog drie maanden verlof hebt, kom je precies op twaalf maanden uit. Misschien heb je geluk en kan je kindje gelijk op je eerste werkdag na je verlof al terecht, maar misschien moet je een periode overbruggen. Je moet dan iets regelen met je partner/werk/opa’s/oma’s, een gastouder inschakelen, of jij of je partner kunt/kan misschien nog vakantiedagen of ouderschapsverlof opnemen. Hoe snel je je kindje ook inschrijft voor de kinderopvang is natuurlijk geen garantie op een plekje. Per locatie kan het enorm wisselen. Ik las zelfs over een wachttijd van twee tot drie jaar bij een kinderopvang in Utrecht. Ga vooral na op welke opvangdagen je het meeste kans hebt. Sta je ingeschreven voor maandag, dinsdag en/of donderdag? Misschien komt je kind eerder aan de beurt wanneer je dagen wisselt en kiest voor bijvoorbeeld woensdag en vrijdag.

Gaat/ging jouw kind ook naar het kinderdagverblijf? Waren er toen wachtlijsten? 

 

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

Leestips: 

Je kindje naar de kinderopvang: hoe werkt de kinderopvangtoeslag

Gaan de kosten voor de kinderopvang straks omhoog? En hoe zit dat dan met de kinderopvangtoeslag?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *