Wanneer beginnen met zwemles en hoe lang bezig voor zwemdiploma?

Wat is een goede leeftijd om te beginnen met zwemles en hoe lang is je kindje bezig met het behalen van zijn/haar zwemdiploma? Dit en nog meer lees je hier. zwemles, zwemdiploma, afzwemmen, mamablog, mamablogger, mama lifestyle blogger

Wat is een goede leeftijd om te beginnen met zwemles? Zijn er wachtlijsten? Hoe lang is een kindje bezig met het behalen van zijn/haar zwemdiploma? En hoeveel kost zwemles? Allemaal vragen die je kunt hebben wanneer je je kindje wilt opgeven voor zwemles. Vandaag deel ik met jou mijn ervaring die ik heb met mijn dochter, die nu zeven is en haar zwemdiploma’s A en B heeft en vertel ik over mijn zoontje, die nu op de wachtlijst staat voor zwemles. Alles hierover lees je in dit artikel.

Wat is een goede leeftijd om te beginnen met zwemles?

Het liefste had ik mijn kinderen zo jong mogelijk laten beginnen met zwemles, want we wonen in een waterrijk land en veiligheid gaat voor alles. Met mijn dochter vond ik het niet alleen spannend om naar het strand te gaan, maar ook een bezoekje aan een waterrijk (pret)park vond ik onveilig. Zo ben ik eens mijn dochter kwijt geraakt in een vogelpark waar ontzettend veel slootjes en meertjes zijn. Toen had zij nog geen zwemdiploma. Met mijn zoontje maak ik mij nu ook soms zorgen. Helemaal toen wij afgelopen zomer op de camping verbleven. Een prachtige camping en op het eerste oog veilig, ware het niet dat de camping omgeven is door een sloot.

Vanuit dit oogpunt had ik mijn kinderen dus al vroeg op zwemles willen doen, want hoe eerder mijn kinderen kunnen zwemmen hoe beter, maar dit wordt afgeraden. Kinderen die jonger zijn dan vier zijn er namelijk nog niet klaar voor om te leren zwemmen. Fysiek is het misschien lastig en een kind moet ook in staat zijn om instructies van de zwemjuf – of meester op te kunnen volgen.

Mijn dochter begon met leren zwemmen toen zij vier jaar en acht maanden was. Een prima leeftijd vond ik. Ik denk als zij eerder was begonnen met zwemles, dat het misschien te veel voor haar was geweest in combinatie met school. De eerste maanden op school moest zij namelijk wennen aan het schoolritme en kwam zij altijd moe thuis. Toen zij ging leren zwemmen, kon zij de lessen goed bijbenen. Ze was motorisch in staat om de bewegingen te maken die bij zwemles horen en ze begreep de instructies en kon deze dus ook opvolgen. Achteraf bekeken was zij er, als zij eerder was gestart, misschien nog niet rijp voor geweest.

Mijn zoontje is een paar maanden geleden vier geworden en staat nu op de wachtlijst voor zwemles. Hij zal naar verwachting in januari starten. Het is prima als hij even moet wachten, want ook hij moet erg wennen aan school en vindt school erg vermoeiend. Daarnaast denk ik dat hij nu nog niet in staat is om instructies op te volgen.

Zijn er wachtlijsten?

Mijn dochter schreef ik in voor zwemles toen zij vier jaar was geworden. Ik wist van het bestaan van wachtlijsten, dus ik wist ook dat zij niet gelijk zou kunnen beginnen met zwemles. Ik heb haar in februari ingeschreven en halverwege september mocht zij starten met zwemles. Mijn dochter heeft dus ongeveer zeven maanden op de wachtlijst gestaan. Mijn zoontje heb ik nu ook ingeschreven. Bij inschrijving werd mij verteld dat de wachtlijst ongeveer vijf maanden bedraagt, maar zoals ik hierboven al beschreef, vind ik dat helemaal niet erg.

Hoe lang duurt het voordat je kindje een zwemdiploma heeft?

Mijn dochter behaalde in net geen anderhalf jaar haar zwemdiploma A. Maar in die anderhalf jaar vielen natuurlijk flink wat zwemlessen af vanwege schoolvakanties. Na ongeveer 50 lessen mocht zij afzwemmen voor zwemdiploma A. Daarna ging zij door voor haar B-diploma. Na slechts drie lessen mocht zij afzwemmen voor haar B. In totaal is mijn dochter voor haar A en B anderhalf jaar bezig geweest. Nu moet ik wel erbij zeggen dat mijn dochter het geweldig vindt om onder water te zwemmen, dus het opduiken van pilonnen (wat één van de vereisten is voor het B-diploma) was voor haar een makkelijke opdracht. Maar er zijn natuurlijk ook kinderen die dit spannend vinden en dus misschien langer doen over het behalen van hun zwemdiploma B.

Tegenwoordig bieden zwembaden ook spoedcursussen aan waarbij je kindje tijdens de zomervakantie kan leren zwemmen. Ik wilde mijn dochter liever op reguliere zwemles, omdat ik denk dat een kind meer tijd nodig heeft om het zwemmen echt goed onder de knie te krijgen en zich eigen te maken.

Hoeveel kost zwemles?

Voor mijn dochter betaalde ik ongeveer € 39,- per maand voor één zwemles per week. Hier kwamen nog kosten bij voor inschrijfgeld (€ 12,-), een drijfpakje (€ 40,-, mijn dochter leerde namelijk zwemmen volgens de diepwatermethode) en kosten voor het zwemdiploma (€ 13,-). Het zwembad waar mijn dochter leerde zwemmen, stond garant wanneer je kindje niet binnen 60 lessen zijn/haar zwemdiploma haalde. Vanaf de 61e les kwamen de kosten voor zwemles dan voor rekening van het zwembad.

Het zwembad waar mijn dochter leerde zwemmen en waar mijn zoontje op de wachtlijst staat, hanteert nu pakketprijzen. Voor het behalen van zwemdiploma’s A en B betaal ik straks € 800,-. Als ik voor het zwem-ABC zou kiezen, zou ik € 890,- betalen voor het complete pakket. Hier komen dan nog wel de inschrijfkosten en de kosten voor het drijfpakje en het zwemdiploma bij.

Zwemdiploma en dan?

Mijn dochter vond het super leuk om naar zwemles te gaan. Elke week was het weer genieten en dolle pret. In die zin was het jammer dat ze geen zwemles meer had, want sinds ze haar zwemdiploma’s heeft, gaan we niet zo heel vaak meer naar het zwembad. Het is wel belangrijk om je kind regelmatig te laten zwemmen om te voorkomen dat hij/zij de zwemvaardigheden verleert.

Enige tijd geleden kocht ik een rittenkaart zodat ik wat vaker naar het zwembad zou gaan. Tot nog toe hebben we het zwembad alleen maar in de schoolvakanties bezocht. In de zomervakantie gingen we ook regelmatig naar een meertje waar mijn dochter in zwom. Toch is het wel een aandachtspuntje voor mij om wat vaker met mijn kinderen naar het zwembad te gaan.

Heeft jouw kindje al zijn/haar zwemdiploma? Vond/vindt hij/zij zwemles ook zo leuk? En als je kindje op zwemles zit/zat, vond je de timing goed of had jij juist gewild dat je kindje eerder of later op zwemles was gegaan? En hoe vaak ga jij zwemmen met jouw kinderen? Ik lees het graag bij de reacties.

mamablog, lifestyleblog, mamalifestyle, mama lifestyle blog, mamablogger, lifestyleblogger, familyblog, familyblogger, blog voor moeders

Volg mij via Bloglovin, Twitter, Facebook of Youtube

 

 

 

4 thoughts on “Wanneer beginnen met zwemles en hoe lang bezig voor zwemdiploma?

  1. Mijn kinderen krijgen ook les volgens de diepwatermethode, maar dan met kurkjes. Mijn zoontje was al 6 toen hij begon (lange wachtlijsten, hier in Den Haag…), maar dat heeft hem ook zeker geholpen. Na 40 lessen mocht hij afzwemmen, en gelijk voor A en B (toen hij klaar was voor A, was het diplomazwemmen net geweest, en daarna duurde het weer even voor het opnieuw werd georganiseerd). Nu is hij bezig met C. Hij vindt het ook heel erg leuk.
    Mijn dochter is met 4,5 gestart. Ze heeft nu ongeveer 25 lessen gehad, en is ook al dik over de helft van wat ze moet leren. Dat gaat dus ook heel snel. Voor ze mag afzwemmen zal er echter nog wel flink wat tijd overheen gaan, omdat ze nog niet zo sterk is. Ik verwacht wel dat ze haar diploma voor haar 6e verjaardag heeft. En dan wil ze ook B en C halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *