Wanneer en hoe vaak je kind insmeren met zonnebrandcrème?

Wanneer en hoe vaak je kind insmeren met zonnebrandcrème? Mama lifestyle blog, mamablogger, mama blog, lifestyle blog, lifestyleblogger

Vandaag is een bewolkte dag, het is koud en af en toe denk ik zelfs dat het zomaar zou kunnen gaan regenen. Vanaf morgen krijgen we te maken met een ander weertype. Het wordt dan gelukkig warmer en de zon laat zich hopelijk wat vaker zien. Op zonnige dagen ben ik altijd voorzichtig met de zon, met name bij mijn kinderen en zeker wanneer de zon sterk is. Vorig weekend was het ook prachtig weer en op dat soort dagen pak ik altijd gelijk de zonnebrandcrème erbij en smeer ik mijn kinderen direct in.

Een kinderhuid is namelijk anders dan de huid van een volwassene en reageert daarom ook anders op beschadigingen. Bij een kindje tot vier jaar ontbreekt natuurlijke bescherming tegen de zon helemaal. Maar ook wanneer je kindje ouder is, heeft de huid niet altijd kans om te herstellen. Wanneer de huid van je kindje beschadigd raakt door de zon heeft het soms te weinig tijd om te herstellen, omdat de celdeling zo ontzettend snel gaat. De beschadigingen zorgen dan voor littekens, die je niet ziet, maar die later wel voor huidkanker kunnen zorgen. Is je kindje vaak verbrand, dan heeft het later meer kans op huidkanker. Het is dus heel erg belangrijk dat je je kindje beschermt tegen de zon. Maar hoe doe je dit? Wanneer smeer je je kindje in met zonnebrandcrème en hoe vaak moet je je kindje insmeren? En met welke factor? Waar moet je verder op letten op zonnige dagen? Je leest het in dit artikel.

Aandachtspunten op zonnige dagen

Probeer je kindje uit de zon te houden tussen 12.00 uur en 15.00 uur, want de zon staat dan het hoogst en is dan het krachtigst. Wanneer je bijvoorbeeld naar het strand gaat, probeer je kindje dan een t-shirtje aan te trekken of een speciaal UV-beschermend zwemshirt. Vergeet ook het petje niet ter bescherming van de hoofdhuid en de nek en eventueel een zonnebril ter bescherming van de ogen. Houd jonge baby’s altijd uit de zon.

Wanneer, hoe vaak en met welke factor smeer je je kindje in?

Op zonnige dagen smeer je je kindje in met een zonnebrandcrème met minimaal factor 20, maar beter is factor 30. Zorg ervoor dat je je kindje 30 minuten voordat hij/zij naar buiten gaat insmeert. Zo kan de zonnebrandcrème goed intrekken. Smeer je kindje elke twee uur opnieuw in en vergeet ook niet om de oren, handen en voeten van je kindje in te smeren.

Je baby uit de zon houden in de kinderwagen

Ik zei al eerder dat jonge baby’s zoveel mogelijk uit de zon gehouden moeten worden. Probeer de kinderwagen dus ook zoveel mogelijk uit de zon te houden en parkeer deze op een schaduwrijke plek of loop zoveel mogelijk in de schaduw. Een uitkomst is een Dooky voor over de kinderwagen, dit is een doek waarmee je de zon uit de kinderwagen houdt. Zorg er wel voor dat je er de kinderwagen niet mee afsluit, want dan kan je baby oververhit raken. Lees ook dit artikel over de gevaren van oververhitting in de kinderwagen. 

Is je kindje verbrand of heeft het een zonnesteek?

Ben je vergeten je kindje in te smeren of heeft het ondanks dat je het ingesmeerd hebt, toch een verbrande huid of heeft het een zonnesteek? Wanneer je kindje licht verbrand is, kun je hem/haar insmeren met aftersun lotion en houd je kindje een aantal dagen uit de zon. Laat daarna je kindje alleen met bedekte huid in de zon spelen.Is je kindje er ziek van, krijgt het koorts of blaren? Ga dan naar de huisarts. Dit geldt ook wanneer je kindje een zonnesteek heeft. Een zonnesteek kan een kind krijgen doordat het teveel met zijn/haar hoofd en/of nek is blootgesteld aan de zon. Een kindje kan behoorlijk ziek zijn van een zonnesteek. Symptomen kunnen zijn misselijkheid, dorst, koorts, hoofdpijn en duizeligheid. Haal je kindje direct uit de zon, geef je kindje te drinken, leg lauwe, natte doeken op zijn/haar huid en bel direct je huisarts.

Klein flesje zonnebrandcrème mee naar school

Mijn tubes zonnebrandcrème liggen alweer klaar, zowel thuis als in de caravan. Voor onderweg heb ik van die miniflesjes die ik heel makkelijk in mijn tas kan doen. Deze geef ik ook mijn kinderen mee naar school, omdat ze daar de hele dag verblijven, ook tussen de middag. Wanneer ik mijn kinderen ’s morgens vroeg insmeer, is dit natuurlijk niet voldoende voor de hele dag. Omdat ze een paar keer buitenspelen tijdens een schooldag, geef ik ze een flesje mee zodat ze zichzelf kunnen insmeren en toch beschermd zijn tijdens het buitenspelen.

Wat is de zonkracht?

Op de site van het KNMI kun je zien wat de zonkracht is per dag bij bewolkt en bij onbewolkt weer. Ook zie je hier een tabel waarin staat hoeveel minuten je onbeschermd in de zon kunt bij welke zonkracht. Zet deze link in je telefoon of op je laptop, zodat je altijd heel makkelijk de zonkracht kunt checken.

Ik wens je heel zonnige dagen toe, maar zorg ervoor dat je de huid van je kindje en die van jezelf goed insmeert!

Zorg jij er ook altijd voor dat je kindje goed ingesmeerd is voordat je naar buiten gaat op zonnige dagen? Is je kindje ondanks het insmeren toch een keer verbrand geweest? Ik lees het graag bij de reacties.

Mama lifestyle blog, mamablogger, mama blog.

Volg je mij al op Instagram en Facebook?

Abonneer je gratis op de Mama Lifestyle Blog mailinglijst om als eerste op de hoogte te zijn van de nieuwste blogposts:

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

MAMA LIFESTYLE BLOG | HOME

One thought on “Wanneer en hoe vaak je kind insmeren met zonnebrandcrème?”

  1. wij gaan binnenkort op vakantie, ik ga er echt op letten om de kinderwagen in de schaduw te zetten! en ik heb zonnebrandcreme voor kids gekocht met factor 50!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *