Wanneer je een kind hebt, kun je nooit zomaar ergens meer naartoe

Wanneer je een kind hebt, kun je nooit zomaar ergens meer naartoe, mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger, moederschap, kind, baby

Voordat ik moeder werd, kon ik gaan en staan waar ik ook maar wilde. Nadat mijn eerste kindje was geboren, was dat ineens heel anders. Ik kon niet zomaar ergens meer naartoe, maar ik moest vanaf nu rekening houden met mijn baby. Ik kon niet de deur achter me dichttrekken, maar moest mijn baby meenemen. In de maanden dat je baby nog in de kinderwagen ligt, kun je makkelijker de deur uit. Wanneer je kindje moe is, kan het lekker slapen in de kinderwagen.

Rekening houden met slaapjes van je kind

Helaas had ik een huilbaby en dit betekende dat ik zoveel mogelijk regelmaat aan mijn kindje moest bieden. Even een boodschapje doen kon wel, maar dan zoveel mogelijk in de ochtend en bij voorkeur wanneer mijn kindje wakker was. Slaapjes liet ik haar – omdat dit beter was voor haar ritme – alleen in haar bedje doen. Toen mijn baby op de leeftijd van ongeveer een half jaar in de wandelwagen ging, moest ik helemaal rekening houden met de slaapjes van mijn dochter. Slapen deed ze namelijk absoluut niet in de wandelwagen. Ze vond alles om haar heen veel interessanter dan een tukje doen. 

Bij mijn tweede kindje was het precies hetzelfde. Mijn zoontje sliep soms wel in de kinderwagen – wanneer ik het uitstapje echt niet anders kon plannen – maar slapen in de wandelwagen gebeurde haast nooit. Of op heel onhandige momenten. Wanneer ik mijn dochter naar school had gebracht, viel mijn zoontje soms op de terugweg naar huis in slaap. Toen woonde ik nog in een appartement en moest ik de wandelwagen twee trappen naar boven tillen wat niet heel fijn is, maar ik soms toch deed als mijn zoon in slaap was gevallen.

Middagslaapje: alleen ’s ochtends of na slaapje op pad

Toen mijn kinderen nog baby waren, moest ik uitstapjes echt plannen en rekening houden met hun slaapjes. Maar ook toen ze dreumes/peuter waren en alleen nog een middagslaapje hadden, kon ik alleen ’s ochtends of na hun middagslaapje de deur uit.  Ik was dan ook echt blij toen mijn kinderen geen middagslaapje meer hadden, want vanaf toen konden we de hele dag eropuit.

Spullen voor je kind meenemen

Dan nog kon ik niet zomaar ergens naartoe. Ik moest toen mijn kinderen baby, maar ook toen ze dreumes/peuter waren, allerlei spullen meeslepen. Eten voor mijn kindje, luiers, schone kleding, speelgoed, knuffels: noem het maar op. Wanneer we op visite gingen, leek het soms wel een volksverhuizing aan spullen.

Ik hoefde echt minder spullen mee te nemen toen mijn kinderen de kleuterleeftijd hadden. Mijn kinderen waren toen zindelijk. Niet alleen luiers hoefden niet meer mee, maar ook eten niet omdat mijn kinderen met de pot mee aten en knuffels waren ook niet meer noodzakelijk om mee te slepen.

Kind overal mee naartoe nemen

Ik kon dus de hele dag eropuit met mijn kinderen en hoefde niet veel spullen meer mee te nemen wanneer ik de deur uit ging, maar ik kon natuurlijk niet alleen weg zonder mijn kinderen. Wanneer ik de deur uitging, moest ik mijn kinderen meenemen of mijn vriend (of een oppas) moest bij mijn kinderen blijven. Toen mijn kinderen klein waren, gingen ze overal mee naartoe. Mee naar de accountant, naar de tandarts, naar de bank enzovoorts. Ik kon mijn kinderen natuurlijk niet alleen thuislaten en ik had ook geen oppas voor ze. 

Kind alleen thuislaten & ’s avonds op visite met kinderen

Pas nu, nu mijn oudste kind 10 en mijn jongste kind zes is, kan ik af en toe alleen de deur uit voor bijvoorbeeld een boodschapje en mijn kinderen even alleen thuislaten. Ik vind die vrijheid erg fijn, ook al is het maar om een brood te halen bij de supermarkt. Ook een keer wat later thuiskomen met mijn kinderen is geen probleem, van bijvoorbeeld voetbaltraining, of ’s avonds kort ergens op visite gaan met mijn kinderen kan prima nu ze wat ouder zijn. Ik vind dat heerlijk na al die jaren waarbij ik mijn schema voortdurend aanpaste aan het ritme van mijn kind.

Aan huis gebonden wanneer je kind klein is

Wat dat betreft ben je de eerste jaren van je kind als ouder zijnde best wel aan huis gebonden en kun je niet zomaar gaan en staan waar je wilt. Met of zonder je kinderen. Met je kinderen erbij moet je altijd rekening houden met het ritme van je kind en de spullen die je mee moet nemen voor je kind en zonder je kind moet één van de ouders thuisblijven bij het kind of je moet een oppas regelen.

Vind jij ook dat je als ouder zijnde niet zoveel vrijheid hebt wanneer je kindje nog klein is? Ben/was jij ook best wel aan huis gebonden? Of heb jij al wat oudere kinderen en geniet jij – net als ik – van steeds meer vrijheid?

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *