Wanneer mag mijn dochter oorbellen?

Wanneer mag mijn dochter oorbellen? Mama lifestyle blog, mamablogger, mama blog

Mijn dochter van bijna acht vroeg een paar jaar geleden of zij oorbellen mocht. In de klas zag zij andere meisjes die mooie oorbellen hadden en zelf wilde zij die ook heel graag hebben. Tot op heden heeft zij nog geen gaatjes in haar oor. Waarom hebben wij gewacht met het laten schieten van gaatjes en wanneer mag mijn dochter oorbellen? Wat is nu eigenlijk een geschikte leeftijd hiervoor?

Mijn ongeluk met een oorbel

Zelf draag ik helaas geen oorbellen meer. Niet omdat ik oorbellen niet leuk vind, want ik vind oorbellen juist heel erg leuk. Zowel bij meisjes als bij vrouwen. Tegenwoordig heb je zo ontzettend veel oorbellen. Anders dan de lieveheersbeestjesoorbellen die ik vroeger droeg. Al zijn die lieveheersbeestjesoorbellen natuurlijk ook hartstikke schattig om te zien. De reden dat ik geen oorbellen meer draag, is vanwege een ongelukje toen ik nog maar een kleuter was. Ik had toen al gaatjes in mijn oorlellen en op een dag besloot een jongetje aan mijn oorbel te trekken. Het gevolg was een flinke scheur in mijn oor. In mijn jeugd heb ik nog wel oorbellen gedragen, maar één oorbel hing dus altijd flink lager dan de andere oorbel, omdat één gat dus een scheur was geworden.

Opnieuw gaatjes laten schieten?

Toen ik volwassen was, liet ik een gaatje boven de scheur schieten, maar dit gaatje begon te ontsteken. Ik had prachtige zilveren oorbellen gekocht van Esprit, maar ik kon deze gewoon niet verdragen helaas. Sindsdien draag ik geen oorbellen meer. Nu hoef ik niet eens meer te proberen om een oorbel in te doen, want mijn gaatjes zijn inmiddels dichtgegroeid. Ik twijfel of ik nog eens gaatjes laat schieten, want ik vind oorbellen altijd super vrouwelijk staan en mijn kinderen zijn inmiddels wat ouder dus het gevaar van een baby die aan mijn oorbel trekt is ook geweken.

Waarom mijn dochter nog geen oorbellen mag

Doordat er dus een jongetje aan mijn oorbel trok toen ik nog maar een kleuter was, denk ik wel twee keer na voordat mijn dochter gaatjes mag laten schieten. Nu kan zo’n ongeluk natuurlijk altijd gebeuren, ook als je ouder bent. En je kunt natuurlijk ook ergens aan blijven hangen en dan gaat het ook fout. Toch zou ik het zonde vinden als mijn dochter straks ook met een scheur in haar oorlel rond moet lopen. De kinderen om haar heen zijn echte wildebrassen. Logisch. Zijzelf is ook een echte wildebras. Daarom wacht ik liever totdat ze wat ouder is.

Mijn dochter moet zélf oorbellen willen

En ik vind ook dat het laten schieten van gaatjes echt de keuze van mijn dochter moet zijn. Misschien wilt ze later wel helemaal geen oorbellen. Vaak zie je baby’s die al gaatjes hebben. Maar hoe kun je voor je baby kiezen of ze oorbellen krijgt? Alhoewel de meeste meisjes en vrouwen waarschijnlijk graag oorbellen dragen, kun je dit niet voor je kind bepalen vind ik zelf. Mijn dochter zou nu misschien wel oorbellen willen, ze is bijna acht, maar liever wacht ik toch nog even totdat ze wat ouder is.

Wat is een geschikte leeftijd om gaatjes te laten schieten?

Ik vind een jaar of 12 (of ouder) wel een mooie leeftijd voor mijn dochter om oorbellen te nemen. En misschien wil zij dan wel helemaal geen oorbellen. Dat is dan haar eigen keuze. Ik laat het helemaal aan haar over. Misschien durft ze wel helemaal geen gaatjes te laten schieten vanwege de pijn. Dat is de keerzijde van het op latere leeftijd laten schieten van gaatjes: een kind is zich dan meer bewust van wat er gebeurt. Anders dan bij baby’s die zich er juist helemaal niet bewust van zijn. In die zin is het makkelijker om bij je kindje gaatjes te laten schieten wanneer hij/zij nog baby is.

En speciale oorbellen geschikt voor wanneer je geen gaatjes hebt?

Mijn dochter heeft ook nog even clip oorbellen gedragen, maar die oorbellen raakten heel makkelijk kwijt en je zag ook altijd de clip heel duidelijk. Er zijn ook plakoorbellen, maar die kun je ook makkelijk kwijtraken, of magnetische oorbellen. Van dit laatste vraag ik me af of deze oorbellen geen kwaad kunnen voor de gezondheid. Mijn dochter vraagt zelf niet (meer) om oorbellen, dus we wachten gewoon rustig af totdat ze wat ouder is.

Heeft jouw dochter (of zoon, dat kan natuurlijk ook) oorbellen? En hoe oud was hij/zij toen hij/zij oorbellen kreeg? Viel het mee of viel het tegen? Of wacht jij juist ook met het laten schieten van gaatjes totdat je kindje wat ouder is? Ik lees het graag bij de reacties.

mamablog, lifestyleblog, mamalifestyle, mama lifestyle blog, mamablogger, lifestyleblogger, familyblog, familyblogger, blog voor moeders

 

4 thoughts on “Wanneer mag mijn dochter oorbellen?

  1. Mijn dochter is bijna drie en heeft geen oorbellen en ik had zelf eigenlijk bedacht dat ze deze rond 5 a 6 jaar zou krijgen mocht ze dit graag willen (ze vraagt er nu al telkens om). Maar door jouw verhaal denk ik daar nog wel twee keer over na!

  2. Zelf kreeg ik ze toen ik 11 was, speciaal voor het afscheidsfeest van de lagere school. Ik was er zo trots op! Dat vind ik ook wel een mooie leeftijd, net als jij. Mijn dochter (van 5) heeft er nog nooit naar gevraagd. In haar klas hebben wel wat kinderen oorbellen, maar haar beste vriendinnen niet, dus ze heeft het er ook nooit over.

    En net als jij bleek ik trouwens na een tijdje allergisch, dus sinds mijn 16e of zo heb ik nooit meer oorbellen in gehad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *