Wanneer een mobiele telefoon kopen voor mijn kind?

wanneer een mobiele telefoon kopen voor mijn kind, mamablog over zwangerschap en moederschap, mamalifestyleblog, voor ondernemende moeders (in spé)

wanneer een mobiele telefoon kopen voor mijn kind, mamablog over zwangerschap en moederschap, mamalifestyleblog, voor ondernemende moeders (in spé)

Mijn dochter wordt over drie maanden negen jaar. Ze is nog geen tiener, maar ze is al best wel met grote meiden dingen bezig. Zo struint ze bijvoorbeeld lekker buiten met vriendinnen of zo gaat ze vanavond bijvoorbeeld met een BFF naar de bios. Dat allemaal zonder toezicht van mij of van een andere ouder. Hoe makkelijk en fijn zou het dan zijn als mijn dochter een mobiele telefoon zou hebben en ik haar kan bellen als ik haar wil bereiken? En zij mij? Dat zou heel handig zijn. Toch heeft ze geen mobiele telefoon, nog niet althans.

Bij mijn dochter in de klas hebben sommige kinderen al een mobiele telefoon. Eerst vond ik dat mijn dochter pas op haar elfde of twaalfde een mobiele telefoon zou krijgen, wanneer ze naar de middelbare school zou gaan of een jaar ervoor. Ze gaat namelijk zelf naar de middelbare school fietsen en is het wel zo prettig wanneer ze mij kan bellen wanneer ze bijvoorbeeld met een lekke band langs de kant van de weg staat. Misschien dat ik haar wel een jaar voordat ze naar de middelbare school al zelf naar de basisschool laat fietsen, zodat ze er alvast aan kan wennen.

Ik zou best nu al een telefoon voor mijn dochter willen kopen, maar ik vind het nu nog niet zo nodig en ik ben bang dat ze dan gaat internetten en helemaal vergroeid raakt met haar mobieltje. Of ik zou zo’n heel ouderwets model op de kop moeten tikken, waarmee je alleen maar kan bellen of sms’en. Zelf was ik 19 toen ik mijn eerste mobieltje kocht en daarvoor heb ik zo’n ding echt niet gemist. Maar tijden zijn nu natuurlijk anders, mobiele telefoons zijn zo ingeburgerd in onze maatschappij (ik kan ook echt niet meer zonder).

Toch is een mobieltje met internet ook wel weer handig. Dan kunnen we elkaar een berichtje sturen via WhatsApp in plaats van een SMS of bellen. Hoe dan ook zal ik goede afspraken met mijn dochter moeten maken hoe ze haar telefoon gebruikt. Ik denk dan aan het volgende:

Dat mijn dochter:

  • haar telefoon thuis weg legt of alleen op gezette tijden mag gebruiken en op bepaalde momenten juist niet (tijdens het ontbijt/avondeten of na het naar bed gaan)
  • nooit tijdens het fietsen haar mobieltje mag gebruiken
  • in de klas haar mobiele telefoon uit moet zetten
  • zuinig om moet gaan met haar telefoon
  • ook met haar telefoongebruik zuinig om moet gaan. Het gebruiken van een mobieltje kan aardig wat kosten, met name als ze veel belt/sms’t/internet
  • niet zomaar met iedereen berichtjes mag uitwisselen, maar alleen met vrienden en klasgenoten die ze kent en met ons natuurlijk
  • geen profielen mag aanmaken op social media
  • geen online spelletjes speelt en ook geen online aankopen doet
  • geen rare foto’s of video’s maakt, ook niet van anderen

Buiten deze afspraken, moet ik ook bedenken wie wat gaat betalen en of we een abonnement of een prepaidkaartje voor haar aanschaffen. Bij een abonnement is het maandelijks een verrassing wat de kosten zullen zijn, want ze kan ook over haar limiet heen gaan. Maar met een prepaidtegoed is dat natuurlijk net zo. Ik kan dan wel met haar afspreken dat ze voor een bepaald bedrag en prepaidkaart krijgt en dat op=op is, maar wanneer ze geen beltegoed meer heeft, kan ze mij ook niet meer bellen. En dat gaat dan zijn doel voorbij.

De meeste kinderen krijgen een mobieltje wanneer ze naar de middelbare school gaan. 86% van de kinderen ouder dan 12 heeft namelijk een eigen mobiele telefoon. Van de negenjarigen is dit maar 18%. Vanaf 10 jaar neemt het percentage toe.

Ik denk dat ik nog even wacht met het geven van een mobieltje aan mijn dochter. Heeft jouw kind een mobiele telefoon en hoe oud is hij/zij? Wat was voor jou de reden om je kind een eigen telefoon te geven? Laat het me weten bij de reacties.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *