Wanneer is er een tropenrooster op school?

Wanneer is er een tropenrooster op school? mama lifestyle blog, moederschap

De afgelopen weken was het soms tropisch warm met temperaturen rond of zelfs boven de 30 graden. De vorige school van mijn kinderen stelde eens een tropenrooster in. Ik vroeg mij af of de nieuwe school van mijn kinderen ook werkte met een tropenrooster en hoe het zit met basisscholen en tropenroosters in het algemeen? Zou er wettelijk iets geregeld zijn wanneer het zo heet is en het een schooldag betreft? Je leest erover in deze blog.

Hitte op school

Op de hete zomerdagen van de afgelopen tijd was de temperatuur in de school van mijn kinderen niet uit te houden. Ik was er namelijk op een tropische dag voor de portfolio gesprekken van mijn kinderen. Na bijna een uur in die zinderende hitte hield ik het niet meer vol. Ik kon me niet voorstellen dat mijn kinderen de hele schooldag in die warmte moesten doorbrengen. Dat de school een plat, waarschijnlijk oud en slecht geïsoleerd, dak heeft, er geen ramen zijn die open kunnen (alleen smalle bovenraampjes) en de school geen airco heeft zal allemaal hebben bijgedragen in die vreselijke hitte in school tijdens die extreem hete dagen.

Geen tropenrooster op school

Ik was er min of meer vanuit gegaan dat de basisschool van mijn kinderen een tropenrooster in zou stellen. Werken in die warmte is haast niet uit te houden en kinderen zijn dan toch minder geconcentreerd. Tijdens het portfoliogesprek met mijn zoon stonden de zweetdruppels letterlijk op zijn gezicht, ik bedoel maar. Een dag voordat de hitte aanbrak, ontving ik een mailtje van school waarin de directrice vermeldde dat het reguliere rooster zou worden aangehouden. Ze schreef dat volgens de richtlijnen van het ministerie er een aansluitende reeks van vier dagen met 30 graden of hoger moet zijn om een tropenrooster in te voeren. Eigenlijk vind ik dat zo’n tropenrooster per dag moet kunnen worden ingesteld. Dus als het op twee dagen hoger is dan 30 graden, dan alleen voor die dagen een tropenrooster. Waarom moet het minimaal vier dagen tropisch warm zijn voor een tropenrooster? Of het nu twee of vier dagen extreem heet is, het maakt de warmte binnen school er niet minder dragelijk op voor de kinderen. Op de tropische dagen blijft het gewoon verzengend heet.

Continurooster

Jammer dat er geen tropenrooster werd ingesteld. Gelukkig hebben mijn kinderen niet al te lange schooldagen, omdat hun basisschool met een continurooster werkt. Hierdoor gaat de school op maandag, dinsdag en donderdag om 14.30 uur uit (op de vorige school was dit om 15.15 uur) en op woensdag en vrijdag om 12.30 uur. Toch kan een schooldag tot 14.30 best lang aanvoelen in die hitte. 

Tropenrooster op de vorige school

Ik kan me nog herinneren dat er op de vorige school van mijn kinderen * wel eerder een tropenrooster is gehanteerd. Normaal gesproken begon de school om 8.30 uur, maar tijdens het tropenrooster moest je kind al om 7.30 uur al op school zijn, behalve op woensdag. Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag begon de school dan om 7.30 uur en eindigde de schooltijd om 13.15 uur. Alleen de onderbouw was op vrijdag tijdens het tropenrooster al om 11.00 uur uit. Op woensdag was er tijdens het tropenrooster gewoon les volgens het reguliere rooster (van 8.30 uur tot 12.15 uur). Tijdens het tropenrooster werd er gewerkt met een doorlopend rooster met twee pauzes en lunch in de klas. 

*de school waar mijn kinderen voor onze verhuizing naartoe gingen. 

Wanneer mogen scholen een tropenrooster invoeren?

Op de site van de Rijksoverheid staat dat scholen zelf mogen bepalen of ze een tropenrooster instellen bij extreem warm weer. Een school moet wel aan het minimum aantal lesuren komen, dus wanneer dit niet behaald wordt wanneer ze kortere schooldagen willen hanteren vanwege heet zomerweer mag er geen tropenrooster ingevoerd worden. Verder is er dus wettelijk niets geregeld over tropenroosters op scholen.

Andere maatregelen bij zomerse hitte

De Rijksoverheid zegt dat de school bij extreme hitte maatregelen kan nemen zoals het hanteren van een tropenrooster, pauzeren in koele ruimtes, zorgen voor extra ventilatie en ervoor zorgen dat kinderen veel drinken. Ondanks dat de school van mijn kinderen geen tropenrooster heeft ingevoerd, werd er wel rekening gehouden met de tropische warmte. Zo werd er niet op alle dagen buiten gespeeld vanwege de hitte en mochten kinderen een flesje water op hun tafel hebben staan zodat ze tijdens de les konden drinken. Zelf vind ik de maatregelen die de school van mijn kinderen trof niet afdoende, want het bleef heet in de klas. Een moeder gaf aan dat de school de ouders bijvoorbeeld had kunnen vragen of ze ventilatoren te leen hadden. Met alle liefde had ik mijn ventilator in de klas van mijn kinderen gezet. Ook al verdrijf je dan niet de hitte in de klas, met een ventilator maak je de hitte wel iets dragelijker voor de kinderen. Misschien een goed idee voor tijdens de volgende hittegolf.

Snikheet lokaal

Ik had gehoopt dat de school van mijn kinderen een tropenrooster in zou stellen, maar helaas. Op die tropische dagen vond ik het best sneu voor mijn kinderen. Ik had gehoopt dat we het met een tropenrooster ’s middags lekker rustig aan konden doen in ons heerlijke koele huis of verkoeling konden zoeken in het zwembad. Nu zaten ze in een snikheet lokaal te zwoegen. 

Had jouw kind tijdens die hete dagen wel een tropenrooster op school? Of moest het – net als mijn kinderen – gewoon hele dagen naar school? Reageren kan bij de reacties onderaan deze pagina. 

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *