Wat kun je doen als je baby een voorkeurshouding heeft / hoe kun je een voorkeurshouding bij je kindje zoveel mogelijk voorkomen (tips)

Allebei mijn kinderen hadden als baby een voorkeurshouding. Wat deed ik eraan om deze voorkeurshouding te verhelpen? Lees hier mijn tips. voorkeurshouding baby verhelpen en voorkomen, scheef hoofd baby, plat hoofd baby, redressiehelm, heupdysplasie, zuigelingenscoliose, kinderfysiotherapie, mamablog, mamablogger

Mijn beide kinderen hadden al vrij snel na de geboorte een voorkeurshouding. In mijn omgeving heb ik meegemaakt dat meer baby’s dit hebben. Maar waar kan dit door komen, wat kunnen de gevolgen zijn en vooral ook: wat kun je hier aan doen? Laat ik vooropstellen dat ik geen arts of kinderfysiotherapeut ben, maar puur uit eigen ervaring spreek. In dit artikel vertel ik jou mijn verhaal en hoop ik jou wat informatie te kunnen geven. Als jij ziet dat jouw kindje een voorkeurshouding heeft, stap dan alsjeblieft naar de arts of kinderfysiotherapeut.

Wat is een voorkeurshouding?

Als je pas een baby hebt of als jouw kinderen geen voorkeurshouding hadden, kan ik mij voorstellen dat je misschien niet weet wat een voorkeurshouding inhoudt. Een voorkeurshouding betekent dat jouw baby een sterke voorkeur heeft om naar één kant te kijken, in plaats van zowel naar links als naar rechts. Dat jouw baby de bewegingen meer met één zijde van het lichaam uitvoert, dus bijvoorbeeld het speeltje alleen met de rechterhand pakt of telkens naar één bepaalde kant rolt.

Waaraan kon ik zien dat mijn kinderen een voorkeurshouding hadden?

Ik kon heel duidelijk aan mijn kinderen zien dat zij een voorkeurshouding hadden. Mijn dochter had een sterke neiging om alleen maar naar rechts te kijken en de rechterkant van haar lichaam te gebruiken bij haar bewegingen. Door haar voorkeurshouding was de rechterkant van mijn dochters hoofdje behoorlijk afgeplat en haar romp was letterlijk zo krom als een banaan. Doordat mijn dochter een voorkeurshouding had, was zelfs één van haar ogen zichtbaar groter. Mijn dochter bleek zelfs zuigelingenscoliose te hebben. Lees meer hierover in mijn artikel over zuigelingenscoliose en heupdysplasie.

Mijn zoontje keek voortdurend naar linksboven. Ook zijn schedel vervormde door zijn voorkeurshouding. Zijn achterhoofd was onevenredig afgeplat en hiermee bedoel ik dat zijn schedel linksonder meer was afgeplat dan rechtsonder. Het was eigenlijk een scheve afplatting. De bovenkant van zijn hoofd liep in een punt. Zijn romp was verder wel zoals deze moest zijn.

Hoe is de voorkeurshouding bij mijn kinderen ontstaan?

Waardoor mijn zoontje een voorkeurshouding had, dat weet ik niet. Ik weet wel dat ik al heel snel bij de kinderfysiotherapeut in behandeling ging. Mijn dochter bleek achteraf heupdysplasie te hebben. Haar heupafwijking heeft mogelijk gezorgd voor haar voorkeurshouding. Meer hierover kun je lezen in mijn artikel over zuigelingenscoliose en heupdysplasie.

Bij wie kun je terecht als jouw baby een voorkeurshouding heeft?

Wanneer je merkt dat jouw baby een sterke voorkeur heeft om naar een bepaalde kant te kijken of te bewegen, wanneer je ziet dat de schedel afgeplat is of dat het lichaam niet recht groeit, trek dan aan de bel bij de huisarts of bij het consultatiebureau. Zij kunnen jou doorverwijzen naar een kinderfysiotherapeut. Hoe eerder je de behandeling in gang zet hoe beter. De fysiotherapie behandeling van mijn kinderen werd overigens volledig vergoed door de zorgverzekering.

Wat kun je zelf doen aan een voorkeurshouding / tips om een voorkeurshouding zoveel mogelijk te voorkomen

Ten eerste: neem altijd contact op met de huisarts of het consultatiebureau. Misschien dat jouw kindje, net als mijn kinderen, behandelingen nodig heeft bij de kinderfysiotherapeut. Ga vooral niet zelf experimenteren of afwachten totdat de voorkeurshouding van je baby vanzelf over gaat. Problemen als voorkeurshouding kunnen met de juiste begeleiding op jonge leeftijd nog prima verholpen worden.

Daarnaast kun je zelf ook een aantal dingen doen om te bevorderen dat je kindje een minder sterke voorkeur heeft/krijgt voor een bepaalde richting. Ik geef jou een aantal tips waarmee je zelf aan de slag kunt, ook om een voorkeurshouding zoveel mogelijk te voorkomen. Dit zijn tips die ik zelf op advies van onze kinderfysiotherapeut heb toegepast bij mijn kinderen. Ook als jouw baby geen voorkeurshouding heeft, kun je deze tips toepassen om een voorkeurshouding zoveel mogelijk te voorkomen. Mijn tips:

 • Opmaken babyledikant: maak het babyledikantje elke dag/om de dag/om de paar dagen anders op zodat je kindje de ene keer met zijn/haar hoofdje bij het hoofdeind ligt en de andere keer bij het voeteneind. Baby’s kijken vaak automatisch in de richting van de deur, het raam of het vrolijke behang.
 • Ronde en rode vormen: baby’s schijnen gek te zijn op ronde vormen en de kleur rood. Je kunt een klein, rood balletje in het bedje en/of in de kinderwagen leggen. Dit balletje leg je telkens aan een andere kant, zodat je kindje afwisselend naar links en naar rechts kijkt.  Kun je geen klein, rood balletje vinden? Ik gebruikte een knuffeltje van Angry Birds, deze is ook rood en rond van vorm.
 • Aankleedkussen: leg je baby regelmatig andersom op het aankleedkussen. Mijn kinderen hadden beiden een heel sterke voorkeurshouding, dus ik wisselde per verschoning de richting af waarin ik mijn kinderen op het aankleedkussen legde.
 • Speeltjes in de box: leg de speeltjes in de box afwisselend aan de linker- of rechterkant, zodat je baby niet voortdurend naar één kant kijkt om de speeltjes te zien.
 • Hoofdje draaien: wanneer je kindje slaapt, in bed of in de kinderwagen, kun je proberen zachtjes het hoofdje van je kindje te draaien naar de niet-voorkeurskant.
 • Je baby dragen: draag je baby in je armen en op je heup afwisselend links en rechts en/of draag je baby met zijn/haar rug tegen jouw buik aan (de baby heeft dan zijn/haar gezichtje naar voren gericht in plaats van naar jou toe).
 • Buikligging: leg je baby’tje regelmatig op zijn/haar buik. In het begin is dit moeilijk vol te houden voor een baby, dus het zullen dan maar korte periodes zijn dat hij/zij op zijn/haar buikje kan liggen. Maar het is wel goed voor de ontwikkeling van je kindje en je zult zien dat naarmate je kindje ouder wordt, hij/zij langer op zijn/haar buik kan liggen.

Gebruik van een zijligkussen/zijslaapkussen

Omdat mijn kinderen zo’n ontzettende voorkeurshouding hadden, heb ik na overleg met de kinderfysiotherapeut een zijligkussen/zijslaapkussen gebruikt. Op de foto bij dit artikel zie je een gedeelte van een zijligkussen. De kinderfysiotherapeut heeft mij laten zien hoe ik het zijslaapkussen zo veilig mogelijk kan gebruiken. Ik kan jou wel haar instructies geven in dit artikel, maar dat doe ik liever niet. Gebruik van het zijligkussen is namelijk nooit 100% veilig. Wanneer je overweegt een zijligkussen te gaan kopen/gebruiken, overleg dit altijd eerst met de kinderfysiotherapeut waar je kindje onder behandeling is. Ook hier geldt weer: ga vooral niet zelf experimenteren, maar laat je goed voorlichten en instrueren.

Onder behandeling bij de kinderfysiotherapeut

Mijn kinderen zijn dus beide onder behandeling geweest bij de kinderfysiotherapeut. Zij observeerde mijn kinderen, keek naar de vorm van het hoofdje, de vorm van het lichaam, naar de manier van bewegen en naar de spieren. Af en toe kwam zij bij mij op huisbezoek, onder andere ook om bovenstaande tips aan mij te geven en om mij te instrueren hoe ik het zijligkussen zo veilig mogelijk kon gebruiken. En ik ging voor behandelingen naar haar praktijk.

Zij gaf mij “huiswerk” zoals zij dat noemde, oftewel oefeningen die ik thuis met mijn baby “moest” doen. De oefeningen ga ik hier niet toelichten, want deze verschillende natuurlijk per baby/situatie/voorkeurshouding. Ik vond het erg leuk om de oefeningen te doen met mijn kindjes. Het was toch een andere manier om met je kindje bezig te zijn en de oefeningen hadden ook zichtbaar effect. Wij hadden echt een fantastische kinderfysiotherapeut. Zij was heel lief met onze kinderen en stelden ons als ouders gerust. Door de voorkeurshouding van onze kinderen waren wij toch wel een beetje angstig. Ze prees mij hoe ik de oefeningen met mijn kinderen deed, dat gaf mij een zeker gevoel. Toen mijn kinderen ongeveer een jaar waren, werden wij “ontslagen”.

Wel of geen redressiehelm therapie?

In het dagelijks leven en op het kinderdagverblijf zag ik weleens baby’s met een redressiehelmpje voorbijkomen. En ook bij mijn zoontje kwam redressiehelm therapie ter sprake. Onze kinderfysiotherapeut zou dan het hoofdje van mijn zoontje nauwkeurig opmeten en nagaan of hij in aanmerking zou komen voor een redressiehelm. Op dat moment was mijn zoontje al een aantal maanden in behandeling en voor een helmpje zouden wij best laat zijn. Zijn schedel was nog niet perfect, maar de vervorming was een stuk minder erg. Zijn hoofd liep niet meer in een punt en zijn schedel was iets minder afgeplat. Wel zagen wij als ouders nog wat verschil tussen zijn schedel linksonder en zijn schedel rechtsonder. Maar goed, wij weten wat er aan de hand is met zijn schedel dus wij kijken er heel anders naar. De kinderfysiotherapeut mocht ons geen advies geven, waarschijnlijk omdat het zo’n persoonlijke keuze is en zij ons niet wilde of mocht beïnvloeden. Daar weet ik het fijne niet van.

Wij hebben besloten om niet voor redressiehelm therapie te kiezen, omdat ik vind dat de schedel van mijn zoontje niet tot op de millimeter perfect hoeft te zijn (maar dat moet iedereen natuurlijk voor zich weten, wat hij/zij wilt voor zijn/haar kind, dit is puur mijn persoonlijke mening). Als je niet zou weten dat links en rechts niet gelijk is, zou je het minimale verschil waarschijnlijk niet eens zien. De vorm van de schedel van mijn zoontje was voor ons acceptabel op het moment dat redressiehelm therapie ter sprake kwam.

Dat ten eerste en ten tweede was er ook geen bewijs dat een helmpje daadwerkelijk zou helpen. Ik zocht net op Google op de zoekterm “helpt een redressiehelm”, omdat ik toch benieuwd was of zo’n helm daadwerkelijk de schedel van mijn zoontje geperfectioneerd zou hebben. Er rolde een artikel uit, waarvan dit de link is, waarin staat dat onderzoek heeft uitgewezen dat een redressiehelm niet helpt bij scheefgroei of afplatting van de schedel. Ook staat er in dat (ik citeer): “uiteindelijk de scheefstand toch wel zal verdwijnen”. Dat vind ik een zeer geruststellende gedachte, want ik heb zeker naderhand af en toe gedacht of ik wel de juiste beslissing had genomen.

Is er misschien een lichamelijke afwijking?

Bij mijn dochter bleek, toen zij een half jaar oud was, sprake te zijn van aangeboren heupdysplasie dat zorgde voor haar voorkeurshouding. Zij kreeg een spreidbroek aangemeten. Meer hierover schreef ik in mijn artikel over heupdysplasie. Het kan zijn dat je kindje zomaar een voorkeurshouding heeft, maar er kan dus ook zijn dat er lichamelijk meer aan de hand is. Houd de ontwikkeling van je kindje goed in de gaten en blijf in overleg met de kinderfysiotherapeut en eventueel de arts. De heupdysplasie van mijn dochter werd (heel laat) ontdekt door de kinderarts, nadat het consultatiebureau bleef volhouden dat heupfoto’s niet nodig waren. Neem niet zomaar genoegen met een “nee” van bijvoorbeeld het consultatiebureau, maar zet vooral door als je twijfels of angsten hebt. Je moedergevoel is er niet voor niets en jij kent je kindje het beste.

Heeft of had jouw kindje ook een voorkeurshouding?  En wat heb jij gedaan om dit te verhelpen? Of heeft of had jouw kindje ook een heupafwijking (heupdysplasie of heupluxatie)? Ik lees het graag bij de reacties.

 

mamablog, lifestyleblog, mamalifestyle, mama lifestyle blog, mamablogger, lifestyleblogger, familyblog, familyblogger, blog voor moeders

Volg mij via Bloglovin, Twitter, Facebook of Youtube

 

3 thoughts on “Wat kun je doen als je baby een voorkeurshouding heeft / hoe kun je een voorkeurshouding bij je kindje zoveel mogelijk voorkomen (tips)

 1. Al mijn kinderen hadden een lichte voorkeurshouding. Maar nooit dusdanig dat het hoofd of gezicht vervormde. Een nichtje van mij heeft wel zo’n helmpje gehad maar dat was ook wel nodig. In het begin had ze echt een lelijke vorm van haar hoofdje. Na helm was het mooier rond. Als ik de vorm van het hoofdje van mijn kinderen re afwijkend en lelijk had gevonden, zou ik waarschijnlijk ook voor zo’b helmpje kiezen…ik zie zo’n afplatting toch vaak wel omdat de meeste baby’s niet veel haar hebben en als ik eerlijk ben vind ik het dan echt niet mooi.

 2. Goed dat je hier over schrijft!

  Onze oudste had een voorkeurhouding. Waarschijnlijk doordat ze wat scheef klem heeft gezeten tijdens de bevalling. Hierdoor hield ze haar hoofd naar links, omdat het pijn deed, waardoor de nekspier steeds korter werd, overcompensatie. Haar hele lijf overcompenseerde, het was net een banaantje. Hierdoor kwamen ook maag en darmen in de knel, denk maar eens hoe het is voor een lichaam, altijd in een verkeerde houding! Ze huilde van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat, tot ze van pure uitputting in slaap viel.

  Volgens de huisarts en het consultatiebureau was er niks aan de hand. Heel vreemd… Andere mensen zagen het inmiddels ook. Wij wisten echt niet meer wat we moesten toen. Leve Google, ik heb een chiropractor gebeld. Na één behandeling kregen we al een heel ander kindje mee naar huis. Ze begon te drinken, viel rustig in slaap. Na een paar behandelingen konden we lichamelijk al duidelijk verschil zien. En toen we vlak daarna gingen verhuizen en bij een ander consultatiebureau terecht kwamen, merkten ze daar de enorme voorkeurhouding wel op! Toen wij zeiden dat het al ontzettend was verminderd, vroegen ze wat we hadden gedaan. Officieel moeten ze een kinderfysiotherapeut aanraden, maar dit was ook prima, vertelden ze ons.

  Dus inderdaad, volg je gevoel, en als huisarts en consultatiebureau je niet geloven stap dan zelf naar een kinderfysiotherapeut of een chiropractor!

 3. Mijn jongste had ook een voorkeurshouding. Dat zag ik alvrij snel, na vijf weken. Gelijk kinderfysio gehad, wat een jaar duurde. Het is uiteindelijk goed gekomen, geen helmpje gehad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *