Wat als je kleuter moe is van school?

wat als je kleuter moe is van school, kind en opvoeding, mamablog over zwangerschap en moederschap, mamalifestyleblog

Wanneer je kindje naar de basisschool gaat, kan dat met name de eerste periode heel vermoeiend zijn voor hem/haar. Je kleuter krijgt allemaal nieuwe indrukken te verwerken, moet ineens rustig op een stoeltje blijven zitten en naar de juf of meester luisteren en daarbij zijn de schooldagen ook best lang. Misschien ging je kindje voorheen naar de kinderopvang/gastouder/opa/oma en is hij/zij al een beetje gewend aan van huis zijn. Wanneer je kindje nog niet eerder hele dagen opgevangen is geweest, is naar school gaan een grotere verandering.

 

Voordat mijn dochter naar de basisschool ging, ging zij als peuter drie dagen naar het kinderdagverblijf. Dat waren in totaal drie dagen van acht uur = totaal 24 uur. Toen zij naar de basisschool ging, waren de uren op school ook in totaal 24. Ik dacht daarom zelf dat school niet zo ontzettend vermoeiend voor haar zou zijn. Maar het tegendeel was waar. Heel vaak kwam zij heel erg moe uit school. Dat uitte zich in verdriet of in boosheid. Op woensdagmiddag was ze ook vaak moe.Ik weet nog heel goed dat ik in het begin op woensdagmiddag met mijn dochter wilde knutselen, maar dat ze daar gewoon geen energie voor had. Ik hield mijn dochter daarom af en toe een woensdag- of vrijdagochtend thuis zodat ze even kon bijtanken.

Tot de vijfde verjaardag mag je een kind thuis houden van school. Een kind is namelijk pas leerplichtig vanaf vijf jaar. En tot zijn/haar zesde verjaardag mag je je kindje vijf schooluren thuishouden. Als je kindje dan nog steeds erg moe is, kun je de schooldirectie vragen om vijf extra uren (in totaal dus 10 uur).

Tot haar vijfde verjaardag heb ik mijn dochter dus regelmatig een ochtendje thuisgehouden, omdat een hele schoolweek vaak te vermoeiend voor haar was. Je kunt je kind natuurlijk ook een middag thuishouden. Na haar vijfde verjaardag heb ik haar nog maar één of twee keer een ochtendje thuis gehouden om uit te rusten.

Dingen die je als ouder kunt doen is ervoor zorgen dat je kind op tijd naar bed gaat en dat je je kind rust gunt. Hiermee bedoel ik dat je niet je hele weekend volplant met activiteiten en afspraken, maar dat je ervoor zorgt dat je kind genoeg rustige momenten heeft. Een kind vindt het heerlijk om de hele zondagochtend te luieren of om op zaterdagmiddag met zijn/haar languit in de woonkamer met zijn/haar speelgoed te spelen.

Wees ook voorzichtig met speelafspraakjes. Spreek bijvoorbeeld met je kind af dat hij één keer per week met zijn/haar vriendje mag afspreken. Om een speelafspraakje rustiger te laten verlopen, kun je zo’n speelafspraakje bij jullie thuis kunnen laten plaatsvinden. Dat is voor je kind wat rustgevender.

Gaat jouw kindje (net) naar school en is hij/zij ook zo moe na schooltijd? Laat het me weten bij de reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *