Wat deed jij op de dag voor (of van) je bevalling? Aan elke zwangere vrouw wordt geadviseerd rustig aan te doen, maar ik deed allesbehalve rustig aan. mamablog, lifestyleblog, mamalifestyle, mama lifestyle blog, mamablogger, lifestyleblogger, familyblog, familyblogger, blog voor moeders.
Zwanger & baby

Wat deed jij op de dag voor (of van) je bevalling?

Bij iedere moeder staat in haar geheugen gegrift wat zij deed op de dag van haar bevalling. Zo ook bij mij. Bij beide zwangerschappen beviel ik midden in de nacht. Totaal onverwachts en beide keren te vroeg. Wat ik de dag voor mijn bevalling deed, zal ik nooit vergeten. Ik deed allesbehalve rustig aan, want bij beide zwangerschappen was de dag voor mijn bevalling een heel actieve dag. Als ik achteraf geweten had dat ik de daaropvolgende nacht zou bevallen en een ontzettend lange nacht voor de boeg zou hebben, dan had ik zeker rustig aan gedaan en een middagdutje gedaan. Maar waar hield ik mij dan met mijn zwangere buik mee bezig?

Dinsdag 27 januari 2009 – de dag voor mijn eerste bevalling

Op woensdag 28 januari 2009 om 10.06 uur is na een bevalling van zeven uur bij 35 weken zwangerschap mijn eerste kindje geboren, mijn dochter. Dat die ontzettend bijzondere gebeurtenis die dag zou gebeuren, kon ik een dag eerder echt nog niet vermoeden. Ik shopte er nog vrolijk op los, lag met mijn zwangere buik op de vloer om te dweilen (zelfs onder ons bed waar ik anders nooit dweil) en stond in de raamkozijnen om de ramen te lappen. Hoe bedoel je nesteldrang? Opeens moest mijn hele huis van boven naar beneden schoongemaakt worden.

Ook ging ik nog met mijn bolle buik op de fiets boodschappen doen en ’s avonds had ik het huis vol met vriendinnen. Het was een super gezellige avond en even over twaalven namen we afscheid onder het mom van” we spreken nog wel een keer af voor de bevalling”. Maar ja die keer kwam nooit. Althans, niet voor de bevalling, want nog geen drie uur later was de bevalling in gang gezet en om 10 uur ’s morgens was ik opeens moeder geworden. Mijn vriendinnen konden het dan ook echt niet geloven toen ik ze 10 uur na hun bezoekje aan mij een berichtje stuurde dat ik moeder was geworden van een prachtige dochter. Hoe kan je leven zo snel veranderen?

Zaterdag 30 juni 2012 – de dag voor mijn tweede bevalling

Maar dacht ik dat mijn eerste bevalling van zeven uur al snel was, mijn tweede bevalling duurde nog korter: slechts drie uur. Maar achteraf gezien bleek ik de dag ervoor ook al weeën te hebben (wat ik toen nog niet wist).

Op zondag 1 juli 2012 om 5.14 uur kwam mijn zoontje bij exact 37 weken zwangerschap ter wereld. Was hij een dag eerder gekomen, dan was ik nog 36 weken zwanger. Zaterdag, de dag voor mijn bevalling, had ik wel wat last van harde buiken en voorweeën, maar ach daar had ik tijdens mijn eerste zwangerschap wekenlang last van. Daardoor was ik bij mijn eerste zwangerschap ook zes in plaats van vier weken voor de uitgerekende datum met zwangerschapsverlof gegaan. Ik maakte mij dan ook echt niet druk toen ik ineens last kreeg van harde buiken en voorweeën. Wel lag ik ’s ochtends op de bank vanwege die harde buiken en voorweeën, omdat deze toch wel pijnlijk aanvoelden.

’s Middags raapte ik mezelf bij elkaar, want ik had een leuk uitje op de planning: namelijk het ophalen van mijn nieuwe auto. Daarvoor moest ik maar liefst een uur heen en een uur terug rijden. Op de heenreis zat ik naast mijn vriend, maar op de terugweg zat ik helemaal alleen in de auto en ondertussen ving ik mijn weeën op. Ik dacht natuurlijk dat het slechts voorweeën waren, maar achteraf gezien was dit al het echte werk. De bevalling was ongemerkt al begonnen.

’s Avonds aten we nog gezellig met zijn drieën bij de McDonalds en maakte ik nog een foto van mijn dochter. Het speciale aan deze foto is dat dit de allerlaatste foto is dat zij nog enig kind was. Vijf uur later, om 1 uur ’s nachts, braken mijn vliezen. Ik had net een uur eerder het beruchte zeiltje op mijn matras gelegd. Nu werd het spannend. Bij mijn eerste kindje heb ik dagenlang met gebroken vliezen rondgelopen, zonder dat ik het wist. Het vochtverlies (wat overigens niet heel veel was) weet ik aan mogelijke incontinentie, want tja mijn kindje was immers ingedaald. Ditmaal wist ik niet of de bevalling nu echt op gang was gekomen. Maar aan deze twijfel kwam al snel een eind toen ik een uur later in een weeënstorm belandde. Na slechts een paar uur kwam mijn zoontje ter wereld. Het was nog even spannend of hij de moeizame bevalling zou overleven.

Bij beide bevallingen heb ik de dag ervoor een drukke dag gehad en helemaal niet bijgeslapen of rustig aan gedaan. Achteraf gezien was het misschien toch verstandiger geweest om in ieder geval een middagdutje te doen, want een bevalling is sowieso al pittig en helemaal als je de hele nacht moet doorhalen zonder slaap. Maar ja, ik ben nu eenmaal ontzettend eigenwijs. Waarschijnlijk gaat er geen volgende keer komen, maar mocht ik ooit nog zwanger zijn, dan ga ik het wel anders aanpakken!

Hoe heb jij de dag voor/van je bevalling beleefd? Was jij wel zo wijs om nog even je rust te pakken? Of ben jij op dit moment zwanger? Slaap jij af en toe bij of heb jij, net als ik destijds had, enorme last van nesteldrang? Ik lees het graag bij de reacties.

mamablog, lifestyleblog, mamalifestyle, mama lifestyle blog, mamablogger, lifestyleblogger, familyblog, familyblogger, blog voor moeders

Volg mij via Bloglovin, Twitter of Facebook.

7 Reacties

 • Josan

  Bij de eerste bevalling kon ik de rust nog echt pakken. Hoewel ik er niet echt op zat te wachten, deed ik wel gewoon rustiger aan. Bij de tweede bevalling was de eerste uit logeren en had ik het daardoor ook rustiger. En bij de derde bevalling bracht ik de kinderen om 19:00 uur ’s avonds nog naar vioolles en om 19:30 naar hun vader. Het was op een woensdag dus mijn drukste dag van de week. Tegen 22:00 uur braken de vliezen die avond. Perfect getimed.

 • Nicole

  Ik lag met 36 weken in het ziekenhuis, vanaf 37 weken hebben ze me ingeleid maar uiteindelijk heeft het dus nog 3,5 dag geduurd voor m’n dochter er middels een spoedkeizersnede was.. Dus ja ik weet alles nog heel goed maar had dat liever niet. Hopelijk bij een volgende toch iets anders!

 • Tessa

  Mijn weeën begonnen ’s nachts, maar ook ik twijfelde of het wel echte weeën waren. De volgende dag rustig aan gedaan en veel op de bank series liggen kijken. Gelukkig maar, want de bevalling bleek toch echt begonnen te zijn. ’s Avonds ben ik bevallen van een gezonde zoon.

 • Marlies

  Bij de eerste ingeleid vanwege zwangerschapscholestase en bij de 2e gewoon nog alles gedaan, boodschappen en alles. Het begon om 11.00 te rommelen en rond een uur of 01.00 echt hevige weeën. Om 06.32 was ze er!

 • Marlies

  Ik kon bij de 2e niet echt rust pakken want m’n man was pas om 17.30 thuis. En aangezien dat rommelen nogal een tijd duurde wisten we ook niet zeker of het wel weeën waren of iets anders! Bij beide last gehad van nesteldrang, al kon ik bij de eerste enkel gefrustreerd toekijken aangezien we toen middenin een verhuizing zaten :/ van huur naar koopwoning en alles moest aangepakt worden. Dus schoonmaken was geen optie in het begin, haha! Bij de 2e alles netjes gewassen en uitgesopt en ooh, wat Heb ik niet schoongemaakt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *