Wat ga ik doen als klassenmoeder/klassenouder?

Sinds kort ben ik klassenmoeder/klassenouder, zowel van de klas van mijn dochter als die van mijn zoontje. Maar wat ga ik precies doen als klassenmoeder/klassenouder? mamablog, mamablogger

Mijn dochter is ruim zeven en zit dus al een aantal jaartjes op de basisschool. Ik heb weleens een zogenaamd “kijkje in de klas” genomen toen zij nog een kleuter was. Ik mocht toen een uurtje meekijken wat heel leuk was om mee te maken. Ook heb ik in dezelfde kleuterklas meegeholpen met spelletjesmiddag en toen zij een klas verder zat, heb ik geholpen bij een verkeersles. Allemaal reuze leuk om te doen en om een beetje betrokken te zijn met mijn dochter en met haar school.

Echt veel meer doen, zat er toen voor mij niet in, want ik had ook nog mijn zoontje thuis. Bij bijvoorbeeld leesactiviteiten op school waar hulpouders voor werden gevraagd, kon ik niet meehelpen omdat ik mijn zoontje niet mee kon nemen. En ook met een rekenactiviteit waarvoor de juf mijn hulp vroeg, kon ik niet mijn steentje bijdragen, want rekenen vergt natuurlijk een opperste concentratie en daar kon ik en de klas natuurlijk geen drukke peuter bij gebruiken. Ik beloofde mijn dochter dat, wanneer haar broertje ook op de basisschool zou zitten, ik meer zou gaan helpen op school.

 

Klassenmoeder van de klas van mijn dochter – groep 4

Die belofte maakte ik direct waar toen ik aan het begin van dit schooljaar een mailtje ontving van de juffen van mijn dochter. Zij vroegen ouders zich aan te melden als klassenouder. Ik meldde mij direct aan, want nu mijn zoontje sinds dit schooljaar ook naar school gaat, heb ik meer tijd en gelegenheid om te helpen op school. De juffen gaven gelijk aan dat zij niet van de feesten en partijen zijn,  dus ik verwacht dat ik niet ontzettend veel werk aan mijn taak als klassenmoeder van de klas van mijn dochter zal hebben. Zij zeiden dat één van mijn taken in ieder geval het regelen van hulpouders is en ik mag mee op schoolreisje. Hartstikke leuk. Verder heb ik nog niets over mijn “takenpakket” als klassenouder van groep 4 gehoord. Ik verwacht dat mijn taak als klassenmoeder van mijn dochter’s klas niet zo heel omvangrijk zal zijn.

 

Klassenouder van de kleuterklas van mijn zoontje – groep 1

Een week later ontving ik van de juffen van mijn zoontje een mailtje met dezelfde vraag. Of er ouders waren die zich graag wilden inzetten als klassenouder. Ik vond het wel heel erg leuk om mij voor beide klassen in te zetten, dus ik besloot me ook als klassenmoeder voor de klas van mijn zoontje, groep 1, aan te melden.  De juf wilde gelijk met mij en de andere klassenmoeder om tafel zitten om de taken te bespreken. Samen met deze andere moeder ga ik het “klassenmoederschap” delen. Een hele waslijst aan taken werd besproken. Ik kreeg de indruk dat de “functie” van klassenouder bij groep 1 een stuk omvangrijker is dan die van klassenouder bij groep 4.

 

Maar wat doet een klassenouder precies?

Ik kan alleen uitleg geven over de taken die ik als klassenmoeder voor de kleuterklas, voor groep 1, ga doen. Van groep 4 moet ik nog even afwachten wat me als klassenouder te wachten staat en wat er van mij verwacht wordt.

Dit is het takenpakket van de klassenouder van groep 1 op “onze” basisschool. Misschien dat de klassenmoeder- of vader bij jouw kinderen op school bij andere activiteiten assisteert of extra taken heeft.

 

Takenpakket klassenmoeder- of vader

  • Luizenpluizen: een dag na mijn gesprek met de juf en de andere klassenmoeder kon ik gelijk mijn handen uit de mouwen steken met luizenpluizen. Samen met de andere klassenmoeder ging ik de klas rond om de haren van alle kindjes te inspecteren op de aanwezigheid van luizen en neten. Luizenpluizen gebeurt vijf keer per jaar, telkens na de schoolvakantie.
  • Huishoek: eventueel de inrichting van de huishoek aanpassen aan het thema van de maand. Dat ligt eraan of de andere juf (mijn zoontje heeft namelijk twee juffen) dit zelf voor haar rekening wilt nemen of dat zij deze taak wilt uitbesteden aan de klassenmoeders.
  • Juffendag: tijdens deze dag worden de juffen in het zonnetje gezet. De klassenmoeder- of vader zou de kinderen dan kunnen vragen een mooie tekening te maken voor de juffen en deze kunnen inbinden in een map. En de klassenouder zou alle ouders kunnen vragen om een financiële bijdrage zodat hij/zij een leuk cadeau voor de juffen kan kopen.
  • Sinterklaas-, Kerst- en Paasviering: als klassenmoeder ga ik meehelpen met de organisatie van het Sinterklaas-, Kerst- en Paasfeest. Dit lijkt me echt super leuk om te doen. Met name naar de viering van Sinterklaas kijk ik erg uit. Al die kindjes die heilig in de Sint geloven, zo schattig.
  • Koningsspelen: als klassenouder ga ik de spelletjes voor de Koningsspelen organiseren en helpen bij het ontbijt.
  • Open podium: het open podium is een toneeluitvoering van de klas. De klassenouder helpt de kleutertjes met hun optreden en zorgt ervoor dat de kindjes die niet aan de beurt zijn stil zijn.
  • Schoolreisje: de klassenmoeder-of vader gaat altijd mee op schoolreisje. Ik hoef niet mee met het schoolreisje van mijn zoontje, want zijn klas heeft twee klassenouders. De andere klassenmoeder gaat al mee en één klassenouder mee op schoolreisje is voldoende. Dat komt goed uit, want ik ga als klassenmoeder van de klas van mijn dochter al met haar mee.
  • Plakboeken: kinderen knutselen wat af op school. De eerste jaren wordt een aantal plakwerkjes en tekening ingeplakt in een plakboek. Dit wordt verzorgd door de klassenouder. De klassenmoeder- of vader mag hiervoor ook de hulp van andere ouders inroepen. Deze taak lijkt mij erg gezellig. Onder het genot van een kopje koffie of thee knutselwerkjes inplakken en ondertussen gezellig kletsen met andere moeders en vaders. Het inplakken van de knutselwerkjes gebeurt vier keer per schooljaar.
  • Schoonmaken van meubels in de klas: vier keer per jaar vindt er een grote schoonmaak plaats. Stoelen, tafels en kasten worden dan schoongemaakt. De klassenouder helpt dan mee, maar hij/zij hoeft dit niet alleen te doen. De juffen roepen namelijk ook andere ouders op om mee te helpen met poetsen.

Zodra ik precies weet wat de taken van mijn “functie” als klassenmoeder van de klas van mijn dochter, groep 4 is, zal ik het lijstje indien nodig aanvullen.

Ik ben pas begonnen als klassenmoeder en ik merk dat ik nu als klassenouder meer contact heb met de juffen dan normaal gesproken het geval is/was. Ik vind dat wel heel erg fijn. Ik voel me in deze functie echt wat meer betrokken bij de school en de klas van mijn kinderen. Ik heb er erg veel zin in en ik ga mij dit schooljaar met heel veel enthousiasme inzetten als klassenmoeder.

Ben jij ook klassenmoeder- of vader op de school van je kinderen? Komt “mijn” takenlijstje overeen met dat van jou? Heb jij misschien nog extra taken of andere taken? Of zit jouw kindje misschien nog helemaal niet op de basisschool? Zou jij later als jouw kindje op school zit ook wat meer betrokken willen zijn bij de school van je kind? Ik lees het graag bij de reacties.

mamablog, lifestyleblog, mamalifestyle, mama lifestyle blog, mamablogger, lifestyleblogger, familyblog, familyblogger, blog voor moeders

Volg mij via Bloglovin, Twitter, Facebook of Youtube

 

 

4 thoughts on “Wat ga ik doen als klassenmoeder/klassenouder?

  1. Oh leuk! Ik ben ook klassenmoeder, nu al voor de derde keer. Eerst een jaar voor mijn zoon en nu voor de tweede keer bij mijn dochter. In alledrie de gevallen is het nauwelijks werk op onze school. Ik mag mee eten met het kerstdiner en mee op schoolreis. En ik stuur wel eens een mail rond om iets aan te kondigen. De rest regelt de juf bijna allemaal zelf. Ook maak ik veel foto’s, van activiteiten, waar ik bij mag zijn. Die zet ik in het klassenalbum. Mijn kinderen vinden het heel leuk dat ik veel help (al vind ik het dus nauwelijks werk). En ik geniet er enorm van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *