Wat ga ik komend schooljaar doen op de school van mijn kinderen?

Wat ga ik komend schooljaar doen op de school van mijn kinderen? mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger

Het schooljaar begon iets anders dan ik had gedacht. Mijn kinderen zijn namelijk heel onverwachts naar een andere school gegaan. Alles is nieuw voor ons. Zowel voor mijn kinderen als voor mij. Mijn kinderen zijn niet alleen bezig met het leren van de lesstof, maar ook met het leren kennen van hun nieuwe klasgenootjes. En ik? Ik sta nog een beetje verloren op het schoolplein. Dat klinkt zieliger dan het is hoor. Maar in tegenstelling tot de vorige school van mijn kinderen waar ik toch aardig wat ouders kende op het schoolplein, heb ik nu maar twee ouders met wie ik een praatje kan maken. Als de ouders tenminste op het schoolplein staan en niet aan het werk zijn. Ach, ik ben al lang blij dat ik inmiddels twee moeders heb leren kennen.

Een ideale manier om andere ouders te leren kennen, is meehelpen op school. In deze blog praat ik je bij wat ik komend schooljaar ga doen op de school van mijn kinderen. 

Meer meehelpen op school

Ik had mijn dochter beloofd dat wanneer haar kleine broertje naar school zou gaan, ik meer zou helpen op school. Met de middagslaapjes van mijn zoontje was het namelijk niet altijd mogelijk geweest om mijn handen uit de mouwen te steken op school. Helpen bij een rekenles bijvoorbeeld is niet echt handig met een peuter erbij. Toen mijn zoontje vier werd, meldde ik me gelijk aan als klassenmoeder. Ik werd zelfs klassenouder voor twee klassen: die van mijn zoontje en die van mijn dochter. Wel druk trouwens en soms ook lastig te combineren wanneer je bij twee lunches of Sinterklaasvieringen tegelijk moest zijn. 

Meer betrokkenheid als klassenmoeder

Voor het klassenmoeder zijn koos ik niet omdat ik het regelen van een juffendag, het inplakken van alle knutselwerkjes of luizenpluizen zo geweldig vind. Nee, het leek mij juist leuk om meer betrokken te zijn bij de school en de klas van mijn kinderen. Om de klasgenootjes en juffen van mijn kinderen beter te leren kennen. Dat is goed gelukt, want ik kende elke leerling bij naam en ook het contact met de juffen werd een stuk intensiever. Wat dat betreft kan ik het klassenouderschap iedere vader of moeder aanbevelen. Echt leuk om in ieder geval een schooljaar gedaan te hebben.

Te druk om mee te helpen op school

Vorig jaar heb ik helemaal niets gedaan op school. Het hele schooljaar is een beetje aan mij voorbij gegaan. Ik was helemaal gefocust op de verkoop van ons bedrijfspand. De verkoop liep van september tot en met januari. Vanaf september begon ook onze huizenjacht. In december vonden we dan eindelijk ons droomhuis en van februari tot en met half juli waren we druk aan het verbouwen. En toen was het alweer het einde van het schooljaar. Ik heb dus echt flink verzaakt op de school van mijn kinderen. Niet dat ik de enige ouder was hoor. Het zijn vaak dezelfde ouders die op school helpen. Jammer vond ik het wel dat ik niets heb gedaan.

Ik word klassenmoeder en luizenpluizer in groep 3

De eerste twee weken van het nieuwe schooljaar op hun nieuwe school zitten er alweer op voor mijn kinderen. En de informatieavonden zijn weer achter de rug. De tweede week begon met de informatieavond van groep drie, de klas van mijn zoontje. Er lagen intekenlijsten waarop je je naam kon opschrijven als klassenouder, luizenpluizer, schoonmaakouder of tuinouder (de nieuwe school heeft een enorm grote schooltuin). Ik schreef gelijk mijn naam op als klassenouder en luizenpluizer. Ik schreef mij in, omdat ik de school van mijn kinderen beter wil leren kennen. De leerlingen, de juffen, andere ouders. Weet je wat er gebeurde? Ik raakte meteen aan de praat met de andere klassenmoeder en luizenpluizer. Het ijs was gelijk gebroken. Een afspraak om te luizenpluizen was gelijk gemaakt en ook was er gelijk een terugkoppeling naar de juffen.

Schoonmaken en luizenpluizen in groep 6 

De tweede informatieavond was later die week. De meester van mijn dochter hield een praatje, zei dat er intekenlijsten klaarlagen, maar dat het klassenouderschap al vergeven was aan twee andere moeders. Op zich niet erg, want ik vond twee keer klassenmoeder zijn destijds best wel lastig te combineren. Voor de klas van mijn dochter schreef ik me in voor de schoonmaakploeg en als luizenpluizer. Geen idee wie zich nog meer heeft ingeschreven als luizenpluizer, want ik moest gelijk na de bijeenkomst weg omdat ik geen oppas had voor mijn kinderen. De schoonmaakploeg klinkt trouwens groter dan het is, want de ouders maken de klas “maar” twee keer per jaar schoon. Maar als luizenpluizer leer ik in ieder geval de kinderen uit de klas van mijn dochter kennen.

Ik vind het fijn dat ik weer mee kan helpen op school. Sowieso geeft het me een goed gevoel om een steentje bij te kunnen dragen en helemaal nu ik verhuisd ben en mijn kinderen naar een andere school gaan is dat voor mij een extra reden om mijn hulp aan te bieden op school. Een win-win situatie. School blij en ik blij.

Ben jij ooit verhuisd waarbij je kinderen ook naar een andere school gingen? Hoe maakte jij makkelijk contact met andere ouders? Ging jij ook meehelpen op school om andere ouders te leren kennen? Praat erover mee bij de reacties.

 

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

Volg je mij al op Facebook en Instagram?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *