Wat is centering pregnancy?

wat is centering pregnancy, mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger, moederschap, kind, baby, zwanger, zwangerschap

Tot voor kort had ik er nog nooit van gehoord, totdat twee zwangere vrouwen uit mijn omgeving erover vertelden: centering pregnancy. Elke zwangere vrouw is bekend met de periodieke, individuele controles bij de verloskundige. Meestal ga je daar alleen of met je partner naartoe. Bij centering pregnancy heb je samen met een groep zwangere vrouwen – tegelijk – controle bij de verloskundige. Wanneer je kiest voor centering pregnancy, heb je geen individuele controles meer, maar alleen controles in groepsverband. Centering pregnancy is een vorm van zwangerschapsbegeleiding die is overgewaaid uit Amerika. Daar hebben ze heel veel positieve effecten gezien bij deze vorm van zwangerschapsbegeleiding. 

Snelmenu:

Centering pregnancy bijeenkomst

Misschien denk je wel dat er tijdens zo’n centering pregnancy bijeenkomst minder aandacht is voor jou en voor jouw zwangerschap, omdat zo’n afspraak draait om een hele groep zwangere vrouw. Maar dat is niet waar. Een centering pregancy sessie duurt een controle ongeveer twee uur. Ik weet nog toen ik zwanger was, ik vaak binnen een kwartier alweer buiten stond wanneer ik op individuele controle ging. Zaken als mijn gewicht, hoe het ging en mijn bloeddruk werden doorgenomen en ook luisterde ik samen met de verloskundige naar het hartje en voelde ze aan mijn buik. Tijd om over meer zaken omtrent zwangerschap en bevalling te praten was er niet. 

Meer tijd en aandacht voor de zwangere vrouw

Bij centering pregnancy wordt er veel meer tijd en aandacht besteed aan alles wat bij een zwangerschap en bevalling komt kijken. Dit komt dus omdat zo’n bijeenkomst twee uur duurt, in plaats van het korte tijdsbestek van een individuele controle. Een groep bestaat uit ongeveer acht tot twaalf zwangere vrouwen die allemaal ongeveer even ver zijn in hun zwangerschap en er zijn twee begeleiders.

Meer informatie en meer gelegenheid voor het stellen van vragen

Wanneer je dan gaat rekenen, zou je – wanneer de groep uit twaalf zwangeren bestaat – zo’n 10 minuten per persoon hebben, maar dat klopt niet. Bijna alle onderwerpen die besproken worden, gaan elke zwangere vrouw aan. Helemaal wanneer je binnen zo’n groep ongeveer dezelfde zwangerschapsduur hebt. De begeleider kan meer onderwerpen aansnijden binnen die twee uur en kan er ook veel dieper op in gaan. Voor de zwangeren is er tijdens zo’n centering pregnancy bijeenkomst meer gelegenheid tot het stellen van vragen dan bij een individuele controle. Natuurlijk zijn er ook gewoon de medische controles binnen een centering pregnancy sessie. Vanaf 37 weken zwangerschap ga je als zwangere weer individueel op controle bij de verloskundige.

Andere zwangere vrouwen ontmoeten

Naast dat je bij centering pregnancy ontzettend veel informatie krijgt, is het natuurlijk ook heel erg fijn om andere zwangere vrouwen te ontmoeten. Met hen kan je van gedachten wisselen en ervaringen delen. Wie weet bouw je ook nog eens een heel mooie band op met andere toekomstige moeders en heb je een vriendschap voor het leven.

Voor de verloskundige is centering pregnancy ook een heel fijne manier van werken. Ze biedt veel meer waarde aan haar “cliënten”, omdat ze veel meer kan vertellen over de zwangerschap, bevalling en kraamperiode. 

Centering pregnancy en de voordelen in het kort

Bij centering pregnancy:

  • krijg je als zwangere vrouw 17 uur meer zorg dan wanneer je individueel op controle gaat bij je verloskundige
  • worden er meer onderwerpen besproken omtrent zwangerschap, bevalling en kraamperiode en wordt hier dieper op ingegaan 
  • ben je beter voorbereid op de bevalling
  • ontmoet je andere zwangere vrouwen die ongeveer even lang zwanger zijn. Je beleeft min of meer samen je zwangerschap.
  • heb je individueel contact met de verloskundige voor uitwendig onderzoek
  • heb je 9 bijeenkomsten van twee uur in plaats van een individuele controle van 15 minuten en een bijeenkomst na de bevalling
  • leer je hoe je je bloeddruk zelf kunt meten, je urine testen, jezelf wegen en je eigen zwangerschapskaart bijhouden

Op de site van Centering Healthcare staat nog het volgende over centering pregnancy:

Uit onderzoek in Amerika blijkt dat deze vorm van zorg betere uitkomsten geeft. Ook in Nederland zijn de uitkomsten van de zwangerschap beter. Er worden bijvoorbeeld minder kinderen te vroeg geboren. Ook blijkt dat de meeste vrouwen dit een hele fijne vorm van zorg vinden. Degene die het concept CenteringPregnancyâ„¢ ooit bedacht, heeft inmiddels meerdere prijzen mogen ontvangen.

Video’s over centering pregnancy

Om je een idee te geven hoe zo’n centering pregnancy bijeenkomst eruit ziet, heb ik een aantal informatievideo’s bijgesloten.

Kiezen voor centering pregnancy?

Als ik nu zwanger zou zijn – of in de toekomst nog zwanger zou worden – zou ik zeker kiezen voor centering pregnancy. Niet alleen omdat je dan samen met andere zwangere vrouwen je zwangerschap beleeft, maar zeker ook omdat je beter voorbereid bent op de bevalling.

Ben jij al bekend met centering pregnancy? Ik ben erg benieuwd naar jouw ervaring hiermee.

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *