Wat kun je met de placenta doen na de geboorte?

Na de geboorte wordt de placenta vaak weggegooid, maar wat kun je allemaal nog meer met de moederkoek doen na de bevalling? mamablog, mamablogger

De placenta: sommige mensen vinden het een onsmakelijk iets, ik vind het een bijzonder iets. Na mijn eerste bevalling, een ziekenhuisbevalling, liet de verloskundige mij de placenta zien. Ik vond het heel bijzonder om min of meer het huisje te zien waar mijn kindje acht maanden in had geleefd. Ik heb er toen ook een foto van gemaakt. De verloskundige vroeg mij wat ik met de placenta wilde doen. Of zij deze mocht weggooien of dat ik deze mee wilde nemen naar huis. Ik koos voor de eerste optie: weggooien. Bij mijn tweede bevalling werd deze vraag mij niet gesteld. Vanwege het niet loslaten van mijn placenta en overmatig bloedverlies, werd mijn placenta onder narcose operatief verwijderd en daarna weggegooid. Maar als je wel de mogelijkheid hebt om te kiezen, welke opties heb je dan behalve de placenta weggooien? Wat kun je allemaal met de placenta doen na de geboorte?

 

Moederkoek begraven in de tuin

Als ik een huis met een tuin had gehad, had ik misschien wel voor deze optie gekozen. Het lijkt me een mooi idee om de placenta van je pasgeboren kindje te begraven in de tuin en er een boom op te planten. De boom staat dan symbool voor de geboorte van je kindje.

Placenta opeten of opdrinken

Sommige ouders denken dat het eten of drinken van een placenta heel gezond is. Zij zijn ervan overtuigd dat door het eten van de placenta de moeder sneller herstelt van de bevalling, omdat de moederkoek veel vitamine B-12, hormonen en ijzer bevat. Het eten of drinken van de placenta zou de kans op het ontwikkelen van een postnatale depressie verkleinen, de aanmaak van moedermelk stimuleren, zorgen voor een hoger ijzergehalte, een energieboost geven en het bloedverlies na de bevalling verminderen. Of het consumeren van de placenta ook daadwerkelijk zo gezond is, is nog niet wetenschappelijk bewezen. Het is ook niet bewezen dat het nuttigen van de placenta schadelijk zou zijn voor je gezondheid. Opties om de placenta te eten zijn door deze te bakken of rauw te eten. Je kunt de placenta ook opdrinken door deze te verwerken in een smoothie. Klik hier voor recepten voor smoothies met placenta en klik hier voor een recept voor spaghetti bereid met placenta.

Capsules laten maken van moederkoek

Wil je de moederkoek eten, maar ben je een beetje huiverig om deze gebakken of rauw te eten of als smoothie te drinken? Dan kun je overwegen om je placenta te laten capsuleren, oftewel om pillen te laten maken van je placenta. Bij het capsuleren wordt het bloed van de placenta afgespoeld en worden de navelstreng en de vliezen verwijderd. De placenta wordt in plakjes gesneden en gedroogd in een voedseldroger. De plakjes moederkoek worden vervolgens gemalen tot poeder en dit poeder gaat in een capsule. Je kunt de placenta capsule na de geboorte innemen, maar je kunt deze ook op een later moment innemen, bijvoorbeeld wanneer je depressieve gevoelens voelt opkomen of wanneer je weer voor het eerst menstrueert na de bevalling.

Moeders die placenta capsules innemen, schijnen dezelfde positieve effecten te ervaren als wanneer je de placenta rauw of gekookt opeet- of drinkt. Het positieve effect van het innemen van placenta capsules is echter niet wetenschappelijk aangetoond, net zo min als dat het is aangetoond dat het nuttigen van placenta pillen schadelijk zou zijn. Zo lang de placenta op een hygiënische manier wordt verwerkt in capsules, zou het geen gevaar voor je gezondheid kunnen opleveren.

Een tijd geleden is er een kleinschalig onderzoek gedaan onder 23 moeders naar het ijzergehalte na inname van placenta capsules. Het onderzoek duurde drie weken en in die periode namen 10 moeders meerdere keren per dag een placenta capsule. De overige 13 moeders kregen een placebo capsule. Bloedonderzoek toonde aan dat er geen significant verschil was in het ijzergehalte van deze moeders. Een echt uitgebreid onderzoek is er nog niet gedaan. Meer informatie over het maken en innemen van placenta capsules vind je op de website van de Placentaspecialist.

Placenta laten verwerken in een sieraad

Je kunt een sieraad laten maken gevuld met een stukje placenta, zoals kettingen of ringen. Om de delen van de ketting of ring die gevuld kunnen worden te vullen, moet de placenta eerst verwerkt worden tot poeder. Ik vind het eigenlijk wel heel bijzonder om een sieraad te hebben gevuld met zoiets persoonlijks als moederkoek. Je kunt trouwens ook sieraden laten vullen met moedermelk, de navelstreng of het eerste haarlokje van je kindje. Meer informatie over het laten maken van een sieraad met placenta vind je op de webshop van Moms Liquid Love.

Navelstrengbloed doneren

Wanneer je besluit te doneren, doneer je niet je placenta, maar de navelstreng. De stamcellen uit navelstrengbloed kunnen gebruikt worden voor stamceltransplantatie voor bijvoorbeeld mensen met leukemie. Jammer dat ik niet wist dat dit mogelijk was, anders had ik zeker gedoneerd. Navelstrengbloed doneren kan alleen wanneer je in het ziekenhuis bevalt. Meer informatie over het doneren van navelstrengbloed vind je op de website van bloedbank Sanquin.

Lotusgeboorte

Bij een lotusgeboorte knip je niet gelijk na de geboorte de navelstreng door, maar laat je de navelstreng zitten. Bij een halve lotusgeboorte laat je de navelstreng uitkloppen, dit duurt zo’n één tot drie minuten. Als je na de bevalling drie minuten wacht met het doorknippen van de navelstreng, zou dit al gezondheidsvoordelen hebben voor je kindje. De overgang voor je kindje wordt zo ontspannen mogelijk, je kindje krijgt nog zijn/haar normale bloed volume toegediend en de ademhaling van je kindje kan rustig op gang komen.

Bij een volledige lotusgeboorte blijft je kindje aan de placenta verbonden totdat de navelstreng vanzelf loslaat. Dit duurt zo’n 3 tot 10 dagen. Een lotusgeboorte zou goed zijn voor je kindje, omdat je kindje zo lang mogelijk de voedingsstoffen uit de placenta kan opnemen en het gevaar op infectie zou minder zijn. Na de bevalling spoel je de placenta goed uit in een vergiet. Je kunt de placenta verpakken in een mandje met een hydrofielluier eroverheen om de placenta een beetje aan het zicht te onttrekken (een echt smakelijk gezicht is het namelijk niet). De hydrofielluier moet je dagelijks verschonen. Omdat de placenta gaat ruiken, kun je deze bestrooien met zout of kruiden. Zout droogt de placenta wat uit.

De placenta bewaar je dicht bij je kindje om te voorkomen dat er aan de navelstreng wordt getrokken. Echt praktisch is het niet wanneer je kindje verbonden is aan de placenta, want als je je kindje oppakt, moet je de placenta ook oppakken en datzelfde geldt uiteraard ook wanneer je je samen met je kindje voortbeweegt. En ook qua babykleding is het lastig vanwege de navelstreng die nog aan je kindje zit. Ouders die kiezen voor een volledige lotusgeboorte doen dit dan ook puur vanwege de positieve effecten die het zou hebben op de gezondheid voor hun kindje. Meer informatie over een lotusbevalling en hoe dit eruit ziet, vind je op de website van Holistic Doula.

Wat heb jij met de placenta gedaan na de geboorte van je kindje? Of wanneer jij nog niet bevallen bent, voor welke optie ben jij van plan te gaan kiezen? Ik lees het graag bij de reacties.

mamablog, lifestyleblog, mamalifestyle, mama lifestyle blog, mamablogger, lifestyleblogger, familyblog, familyblogger, blog voor moeders

Bron foto: Pixabay

 

4 thoughts on “Wat kun je met de placenta doen na de geboorte?

  1. Brrrr moet eerlijk zeggen dat de titel meteen mijn aandacht trok maar mocht ik ooit voor deze keuze staan dan zou ik er niets mee doen maar lekker weggooien. Vind het een luguber idee om het op te eten of te koken ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *