Welke punten zet je in een geboorteplan? Lees hier mijn persoonlijke geboorteplan met alles over wat ik wel of juist niet wilde tijdens de bevalling en de tijd daarna. Oppas voor mijn oudste kind tijdens de bevalling, wie is er bij de bevalling, waar wil ik bevallen, welke manier van bevallen, hoe omgaan met pijn, complicaties bij bevalling, persen/uitdrijving, foto's van en na de bevalling, eerste uur na de bevalling, verzorging/begeleiding baby, kraamhulp, kraamvisite, mamalifestyleblog, mamablog, lifestyleblog
Zwanger & baby

Wat schrijf je in een geboorteplan?

Toen ik zwanger was van mijn eerste kind, mijn dochter, had ik al wel nagedacht over hoe ik de bevalling voor mij zag en wat mijn wensen waren, maar ik had niets op papier gezet. Toen ik zwanger was van mijn tweede kind, mijn zoon, schreef ik alles wat ik wilde of juist niet wilde rondom mijn bevalling en ook daarna op in een geboorteplan.

Maar wat stond er nu eigenlijk in mijn geboorteplan? Schrik niet, maar mijn geboorteplan besloeg maar liefst vier volle pagina’s waarin ik heel duidelijk aangaf wat ik wel en niet wilde tijdens en direct na mijn bevalling. Deze punten waren gebaseerd op zowel positieve als negatieve ervaringen die ik had opgedaan tijdens en na de bevalling van mijn oudste kind.

Dit is wat er in mijn geboorteplan stond:

Oppas voor mijn oudste kind tijdens de bevalling:

 • Mijn voorkeur gaat ernaar uit dat, wanneer ik thuis beval, mijn dochter thuis blijft.
 • In het plan heb ik van drie familieleden/vriendinnen de namen en de telefoonnummers genoteerd. Deze drie personen konden midden in de nacht gebeld worden om op mijn dochter te passen.

Wie is er bij de bevalling:

 • Tijdens mijn bevalling wil ik graag ondersteund worden door mijn vriend en uiteraard de verloskundige/kraamverzorgster/verpleegkundige/gynaecoloog.

Waar wil ik bevallen:

 • Ik twijfel tussen bevallen in het ziekenhuis of thuis. Indien de bevalling zo snel en voorspoedig gaat, dan zou ik graag thuis willen bevallen. Indien er nog voldoende tijd is om naar het ziekenhuis te gaan, dan zou ik graag in het ziekenhuis willen bevallen. Mijn voorkeur gaat uit naar <naam van het ziekenhuis>.
 • Als de bevalling in het ziekenhuis plaatsvindt, zou ik graag zo lang mogelijke snoeren willen, zodat ik kan bewegen en niet op bed hoef te liggen (deze tip is afkomstig van mijn lerares zwangerschaps yoga).

Welke manier van bevallen:

 • Bij het opvangen van de weeën wil ik graag zelf bepalen welke houding ik aanneem. Ik zou graag vrij willen bewegen.
 • Bij mijn vorige bevalling vond ik het erg prettig om op de grond te zitten, op handen en knieën met mijn hoofd op een hoofdkussen.
 • Indien de bevalling in het ziekenhuis plaatsvindt, zou ik graag zo lang mogelijke snoeren willen, zodat ik kan bewegen en niet op het bed hoef te liggen (dit punt noemde ik ook al bij het vorige punt).
 • Tijdens mijn bevalling wil ik graag de ademhalingstechnieken toepassen die ik tijdens mijn cursus zwangerschaps yoga heb geleerd.
 • Ik wil graag volledige rust tijdens mijn bevalling. Tijdens mijn vorige bevalling vond ik het niet fijn als er gesproken werd (ook niet door andere mensen onderling).

Hoe omgaan met pijn:

 • Ik wil medicijnen tegen de pijn alleen als ik er om vraag.

Complicaties bij de bevalling:

 • Ik vertrouw erop dat de verloskundige of gynaecoloog de juiste beslissingen neemt over ingrepen tijdens de bevalling. Ik wil graag dat de verloskundige of gynaecoloog alle beslissingen aan mij uitlegt en dat ik op mijn gemak wordt gesteld. Tijdens mijn vorige bevalling werd ik geholpen door een gynaecoloog die mij op een heel vervelende manier behandelde toen ik werd geholpen door een vacuüm pomp. Dit wil ik niet nog een keer.
 • Als ik zelf niet in staat ben om beslissingen te nemen, wil ik dat mijn vriend de beslissingen voor mij neemt.
 • Wanneer een keizersnede nodig is, wil ik graag, indien mogelijk en wanneer het medisch verantwoord is, dat mijn vriend daarbij aanwezig is.
 • Bij een keizersnede wil ik graag ons kindje geboren zien worden en direct na de geboorte kennismaken met ons kind (zien, voelen, ruiken).
 • Ook in het geval van complicaties, wil ik ons kind zo snel mogelijk na de bevalling borstvoeding geven.

Persen/uitdrijving:

 • Ik wil niet persen op de ouderwetse manier: kin op de borst en een grote hap lucht nemen. Ik wil de yoga techniek toepassen (vanuit de buik inademen en uitademen, druk op het bekken houden).
 • Ik wil twee opgerolde handdoeken of twee kussentjes om onder mijn billen te leggen, zodat tijdens het persen mijn stuitje vrij is (hierdoor kan de baby makkelijker de draai maken om geboren te kunnen worden).
 • Als het hoofdje staat, wil ik een warme, natte handdoek om tegen mijn bekken aan te houden. Op deze manier voel ik de pijn minder en wordt de huid weker (minder kans op inscheuren).

Foto’s van en na de bevalling:

 • Ik zou het heel fijn vinden als de verloskundige/kraamverzorgster/verpleegkundige/stagiair foto’s maakt van de bevalling en na de bevalling. Dit is tijdens mijn vorige bevalling ook gebeurd, ook van de laatste momenten voordat ons kindje ter wereld kwam, en ik waardeer dat erg.

Eerste uur na de bevalling:

 • Als ons kindje geboren is, wil ik graag het eerste uur huid-op-huid contact met ons kind (op mijn buik of op mijn borst).
 • Als ik zelf om gezondheidsredenen niet in staat ben ons kind vast te houden vlak na de geboorte, wil ik graag dat hij/zij huid-op-huid contact heeft met mijn vriend.
 • Graag wil ik dat het eerste lichamelijke onderzoek van ons kind plaatsvindt in mijn nabijheid. Als ik zelf om gezondheidsredenen niet in staat ben om het onderzoek bij te wonen, wil ik dat mijn vriend hierbij aanwezig is.
 • Indien de bevalling in het ziekenhuis plaatsvindt en indien er complicaties zijn bij ons kindje en ons kindje naar een andere afdeling verplaatst moet worden, wil ik graag dat mijn vriend met ons kindje meegaat.
 • Ik wil heel graag dat mijn vriend de navelstreng van ons kindje doorknipt. Ik zou het fijn vinden als de verloskundige/kraamverzorgster/stagiair foto’s hiervan maakt.
 • Ik wil heel graag borstvoeding geven aan ons kindje.
 • Ik wil graag dat ons kindje zo snel mogelijk aangelegd wordt aan mijn borst, voor het contact, maar ook zodat de borstvoeding op gang kan komen.
 • Ik zou graag de placenta willen zien. Graag zou ik hier ook een foto van hebben.
 • Ik wil de placenta niet bewaren.
 • Ik wil graag ons kindje zoveel mogelijk zelf, samen met mijn vriend en dochtertje verzorgen (voeden, wassen, aankleden, luier verschonen).
 • Indien ik thuis beval, zou ik graag ons dochtertje kennis willen laten maken met het nieuwe kindje. Indien ons dochtertje bij de oppas is en thuis of naar het ziekenhuis gebracht wordt, wil ik niet dat de oppas direct bij ons komt. Ik wil dat mijn vriend ons dochtertje dan van de oppas overneemt, zodat wij met zijn vieren kunnen zijn. De eerste één à twee dagdelen wil ik geen visite (ook niet van een oppas).
 • Graag wil ik dat ons kindje vitamine K krijgt na de eerste voeding.

Verzorging/begeleiding baby:

 • Als ons kind niet in de nabijheid kan zijn wegens medisch onderzoek of behandeling, dan wil ik dat mijn vriend ons kind in alle gevallen begeleidt.
 • Bij een keizersnede wil ik graag dat mijn vriend betrokken wordt bij de verzorging van ons kind.

Kraamhulp:

 • Ik heb kraamhulp aangevraagd bij <naam van de kraamzorgorganisatie>.
 • Belangrijk vind ik zorgen voor en spelen met mijn oudste kind.
 • Ik dat mijn oudste kind zoveel mogelijk betrokken wordt bij (het verzorgen van) de baby.
 • Ik wil borstvoeding gaan geven.
 • Overige wensen, indien mogelijk:
  • Mijn oudste kind naar het kinderdagverblijf brengen.
  • Boodschappen doen.
  • Wassen.
  • Eten koken of voorbereiden.
  • Kat – indien partner niet thuis is – eten en drinken geven.
 • Ik wil niet dat de baby met zeep of shampoo gewassen wordt. Ik wil dat er alleen water of water met badlotion gebruikt wordt voor het wassen.
 • De baby slaapt alleen in zijn/haar eigen bedje of bij mij in bed (niet in de box, wippertje of elders).

Kraamvisite:

 • Na de bevalling wil ik geen familieleden in de kamer (ook niet de eventuele oppas van mijn dochter). Tijdens mijn vorige bevalling ben ik ’s morgens om 10.00 uur bevallen en vanaf circa 18.00 uur kwam er kraamvisite. Dit is mij goed bevallen. Zo kon ik de gehele dag bijkomen van de bevalling. Ik wil het eerste dagdeel/de eerste twee dagdelen doorbrengen met zijn vieren.
 • Ik wil niet teveel kraamvisite ontvangen en ook niet langer dan één uur. Graag wil ik dat de kraamhulp de visite op een subtiele manier wegstuurt, als de visite blijft hangen.
 • Ik wil niet dat de baby “van hand tot hand” gaat. De baby wordt alleen vastgehouden door mij, mijn partner en de kraamverzorgster.

Geboorteplan en realiteit:

De bevalling van mijn zoontje en de eerste uren na de bevalling verliepen zeker niet volgens het script in bovenstaand geboorteplan. De bevalling verliep (te) snel, hectisch en met bijna fatale afloop. Hier lees je meer over mijn bevalling. Ondanks dat ik niet het geboorteplan erbij pakte tijdens deze heftige bevalling, heb ik een aantal punten zeker in mijn achterhoofd gehouden, zoals de punten vermeld onder het kopje persen en uitdrijving. En ook de kraamvisite heb ik vanwege mijn traumatische bevalling en mijn gezondheid een beetje op afstand gehouden.

Ook al gebruik je het geboorteplan niet tijdens en vlak na je bevalling, toch is het goed om een plan te maken. Het zet je ertoe aan om over bepaalde zaken, belangrijk en minder belangrijk, na te denken voordat je gaat bevallen.

Heb jij voor jouw bevalling(en) ook een geboorteplan gemaakt en wat stond hier in? En hoe verliep de werkelijkheid in tegenstelling tot jouw plan? Ben jij zwanger en ga jij nog een geboorteplan maken? Of vind jij dit helemaal niet nodig? Ik lees het graag bij de reacties.

mama lifestyle blog, mamablog, lifestyleblog

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *