Wat verandert er voor mijn kind in groep 5 van de basisschool?

wat verandert er voor mijn kind in groep 5 van de basisschool, kind en opvoeding, mamablog over zwangerschap en moederschap, mamalifestyleblog

De zomervakantie is weer voorbij. Mijn dochter gaat weer naar school en zit nu sinds een week in groep 5. Na een week merk ik al dat er behoorlijk wat is veranderd voor mijn dochter. Zo kreeg ze er een paar nieuwe vakken bij, wat ze heel erg leuk vind. De nieuwe vakken zijn biologie, aardrijkskunde en geschiedenis. Op haar eerste dag in groep 5 leerde ze bij biologie het verschil tussen levend, dood en levenloos. Zo moest zij bedenken of een blaadje wat van de boom is gevallen levend, dood of levenloos was. Best interessant.

Mijn dochter heeft AVI leesniveau E6 (eind groep 6) en dat is best goed. Daarom mag zij vanaf dit schooljaar zelfstandig lezen. Dit deed zij ook al in groep 4, maar in groep 5 gaat zij nog meer zelfstandig lezen. En zij gaat voor het eerst een spreekbeurt houden. Heel spannend!

Niet alleen zijn er wat schoolvakken bijgekomen voor mijn dochter in groep 5 en gaat zij nog meer zelfstandig lezen en een spreekbeurt houden, ook is er een wijziging in de schooltijden. Voortaan is mijn dochter op woensdag om 12.15 uur uit. In groep 4 was dit nog om 12.00 uur. Ze gaat dus een kwartier later uit. Op vrijdagmiddag had zij altijd vrij en vanaf dit schooljaar gaat zij op vrijdagmiddag naar school. In totaal komen er twee extra schooluren bij. Haar enige vrije middag is nu dus woensdagmiddag.

Mijn dochter is behoorlijk leergierig en vindt al die nieuwe vakken super leuk. Op vrijdagmiddag naar school heeft ze tot nog toe nog maar één keer gedaan, dus ik weet niet echt of ze dat nu leuk vindt of niet. Ze wilde vrijdagmiddag wel heel graag overblijven, want op vrijdag worden er namelijk tosti’s gebakken bij de tussenschoolse opvang. Ik vind het ook fijn wanneer ze dan overblijft, want dan hoef ik niet heen en weer te fietsen naar school en heb ik meer tijd voor bijvoorbeeld het huishouden of de boodschappen.

Wat er ook nog gaat veranderen is de manier hoe er Sinterklaas wordt gevierd. Vanaf groep 5 gaan de kinderen namelijk surprises maken. Dat Sinterklaas niet bestaat, weet mijn dochter gelukkig al. Ik heb haar een paar weken geleden de waarheid over de Sint verteld, juist omdat ze er anders toch wel achter zou komen in groep 5. Dan kan ze het maar beter van mij horen dan dat ze het van een klasgenootje hoort. Bovendien moet het haar toch een keer verteld worden.

Verder heb ik op dit moment nog niet echt andere grote veranderingen gemerkt. Zo weet ik bijvoorbeeld nog niet of mijn dochter huiswerk krijgt. Ze kreeg voor de schoolvakantie wel de opdracht mee om een schoolagenda te kopen, dus misschien is dat wel voor het noteren van huiswerk. Ik hoop in ieder geval dat ze dan niet te veel huiswerk krijgt, want er vallen natuurlijk al wat uren af vanwege de buitenschoolse opvang (BSO) en zwemles van haar broertje. Er moet natuurlijk nog wel tijd overblijven om te spelen en om kind te zijn. Maar als mijn dochter huiswerk krijgt, zal de hoeveelheid vast meevallen.

Tot zover hoe de eerste week van mijn dochter in groep 5 is gegaan en wat er tot nog toe is veranderd.   Gaat jouw dochter of zoon ook naar school en in welke groep zit hij/zij? Laat het me weten bij de reacties.

One thought on “Wat verandert er voor mijn kind in groep 5 van de basisschool?”

  1. Er verandert best wat voor jouw dochter! Mijn zoon zit nu ook in groep 5. Hij heeft al geschiedenis gehad maar verder heeft hij eigenlijk nog niets verteld! Ik vind het wel erg leuk dat er nu surprises gemaakt gaan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *