Wat zijn de voor- en nadelen van vloggen? En waarom ben ik gestopt met vloggen, ondanks dat ik het zo ontzettend leuk vind? mamablog, mamablogger, mama lifestyle blogger, mamavlog, mamavlogger, mama lifestyle vlogger
Mama onderneemt / werkt

Wat zijn de voor- en nadelen van vloggen?

Vloggen, wie had ooit gedacht dat ik dat zou doen? Ik in elk geval niet. Ik houd er absoluut niet van om gefotografeerd te worden, laat staan om gefilmd te worden. En toch vind ik vloggen samen met bloggen het leukste dat er is. Maar na een aantal keer vloggen, ben ik er nu helaas toch (tijdelijk) mee gestopt. Waarom eigenlijk? Want vloggen heeft zoveel voordelen….

Wat zijn de voordelen van vloggen? Waarom ben ik ermee begonnen en wat heb ik ervan geleerd?

Dat:

 1. het heel erg leuk is om te doen. Zelfs ik, die bijna allergisch was voor de camera, ben helemaal om. Ik vind het ook heel erg gezellig om te doen, zowel wanneer ik alleen thuis ben als wanneer ik met de kinderen ben. Als ik alleen thuis ben, heb ik tenminste nog de camera om tegen de praten en met mijn kinderen erbij is vloggen ook heel leuk. Het is weer eens iets heel anders om met mijn kinderen te doen (mijn kinderen komen trouwens niet herkenbaar in beeld, hierover later meer) en mijn kinderen vinden het ook gezellig en spannend.
 2. je video’s hebt voor later. Natuurlijk hoef je niet perse je vlogs op Youtube te zetten, je kunt ze natuurlijk ook alleen op jouw laptop laten staan, maar vloggen zie ik min of meer als “naslagwerk” voor later, voor mijn kinderen om terug te zien.
 3. je door te vloggen veel technische kennis opdoet. Ik heb alleen maar met Windows Movie Maker gewerkt, nog niet eens met professionele programma’s, maar toch heb ik veel geleerd. Ik vind het geweldig om te knippen in filmpjes en om deze aan elkaar vast te plakken, muziek uit te zoeken en te werken met de verschillende opties op Youtube.
 4. je jezelf leert te presenteren. Het is heel confronterend om mezelf stopwoorden te horen gebruiken, zeer regelmatig “uh” te horen zeggen of te langzaam of juist te snel horen praten, maar het is ook heel leerzaam. Net als dat het leerzaam is om te zien hoe ik overkom op beeld. Naarmate ik vaker ging vloggen, voelde ik mij steeds zekerder worden.
 5. door je vlogs je volgers je beter leren kennen. Je geeft je volgers een “kijkje in de keuken”, ze kunnen meekijken in jouw leven, ze zien je bewegend in beeld en horen je stem. Heel anders dan een blog, wat alleen maar uit letters en misschien foto’s bestaat. Misschien dat je nu nog meer een band opbouwt met je volgers.
 6. je misschien zelfs wel meer volgers krijgt. Door te vloggen, bereik je niet alleen mensen via je site, maar ook mensen via Youtube. Mits je de vlogs natuurlijk op Youtube uploadt en niet alleen op je site plaatst.
 7. je waarschijnlijk een nieuw of ander publiek trekt. Sommige mensen kijken liever dan dat ze lezen, steeds meer mensen kijken minder tv en juist meer Youtube dus met vloggen kun je nog meer mensen trekken.
 8. vloggen sowieso geen verkeerd idee is, want wat dacht je van de “volgende generatie”? De tieners van nu die ontzettend veel online zijn en verzot zijn op Youtube en vlogs? Als je bijvoorbeeld een mamablog hebt, ga gerust vloggen. Geheid dat de tieners van nu wanneer ze straks moeder zijn op Youtube gaan zoeken naar mamavlogs. Leuk als jouw vlogs daar dan ook tussen staan toch?
 9. wanneer je vlogs veel bekeken worden Youtube een leuk zakcentje kan opleveren en bij zeer grote bezoekersaantallen en een ontzettend hoog aantal abonnees (denk aan bijvoorbeeld Vloggloss) advertenties op Youtube zelfs kunnen zorgen voor een volwaardig inkomen.

Kortom: vloggen kan zowel persoonlijk als qua het aantrekken/opbouwen van publiek een zeer goed idee zijn. Toch ben ik er nu (tijdelijk) gestopt. Dat heeft te maken met de volgende punten, die ik hier als “nadelen” aanduid.

Wat zijn de nadelen van vloggen? Waarom ben ik ermee gestopt?

Ik ervaar het persoonlijk als een nadeel dat:

 1. het bewerken van vlogs ontzettend veel tijd kost, tijd die ik eigenlijk niet heb. Ik weet het, het klinkt heel cliché en als je het echt zo leuk vindt om te doen, moet je er tijd voor maken, maar de paar keer dat ik een weekvlog heb bewerkt, ging dat ten koste van andere zaken die achteraf gezien in mijn ogen toch wat belangrijker zijn. Ik merkte dat ik in het weekend (alleen dan had ik de gelegenheid om vlogs te bewerken, of eigenlijk dus niet) nauwelijks tijd had om door te brengen met mijn kinderen, laat staan om het huishouden te doen. Als je naast het vloggen geen andere werkzaamheden hebt, is het misschien beter te organiseren, maar in combinatie met mijn gezin, bedrijf, blog en huishouden was het voor mij eigenlijk geen doen en leidde het vloggen alleen maar tot een grote chaos. Ik heb er toen voor gekozen om te stoppen met vloggen, in ieder geval voor nu. Mocht ik in de toekomst meer tijd hebben of mijn tijd anders in kunnen delen, hoop ik het vloggen weer op te pakken.
 2. vloggen toch wel een inbreuk is op de privacy van mijn gezin. Ondanks dat ik in mijn blogs soms vrij openhartig ben, voel ik me bij het vloggen niet altijd even prettig. Dit komt omdat ik ook film in het bijzijn van mijn kinderen. Het is eigenlijk een dubbel gevoel, want een mamavlog zonder kinderen (gedeeltelijk) in beeld is misschien niet compleet en vloggen met mijn kinderen erbij is wel heel erg leuk, maar voelt voor mij niet altijd even goed. Alsof ik mijn kinderen wil beschermen en dat klopt ook wel, want ook op mijn blog breng ik mijn kinderen bewust niet herkenbaar in beeld en noem ik ook nooit hun namen. Zij hebben er niet voor gekozen om op internet te komen (zie ook mijn artikel over de privacy van mijn kinderen).  Een andere optie is om geen vlogs meer te maken, maar alleen video’s van mezelf waarin ik iets vertel of doe of een shoplog waarin ik producten laat zien die ik heb gekocht. Ik denk dan dat ik meer voor deze optie ga, als ik het filmen weer ga oppakken.
 3. mijn leven niet zo heel spannend is. Daarom denk ik dat de kijkers mijn vlogs misschien wel als saai zullen ervaren. Het aan de lopende band thuiswerken, het feit dat ik vanwege de privacy van mijn gezin liever niet in het weekend vlog (wanneer we uitjes ondernemen), dat mijn kinderen niet herkenbaar in beeld zijn en dat ik geen enkel event bezoek omdat mijn blog nog in de kinderschoenen staat en de uitnodigingen nu niet bepaald op mijn deurmat vallen, zorgen misschien voor wat sleur in mijn vlogs. Als ik een vlog wil maken, zou ik toch echt een uitstapje moeten filmen of een dag moeten uitkienen waarop ik veel verschillende dingen doe. Het liefste zou ik toch een meerdaagse vlog maken, maar dat is qua tijd nu gewoon echt niet mogelijk. Het voordeel van een meerdaagse vlog of weekvlog, is dat je per dag de “highlights” kunt laten zien en hiermee maak je het toch wat interessanter voor de kijker.
 4. ik het gevoel had dat het vloggen ten koste ging van het bloggen. En dat is het laatste dat ik wil. Mijn grootste passie is schrijven en vloggen is een goede tweede. Ik ben zomaar een dag bezig met het bewerken van een meerdaagse vlog. Dit betekent dat ik een dag niet kan schrijven en dat er dus één of twee dagen geen artikel op mijn site komt.

Voor nu houd ik het dus lekker bij bloggen en hopelijk komt daar in de toekomst nog af en toe een leuke video bij, maar voorlopig richt ik mij dus alleen op schrijven. Al moet ik zeggen dat schrijven me al ontzettend veel voldoening geeft, dus erg rouwig ben ik er zeker niet om dat mijn vlog plannen op de lange baan zijn geschoven.

Vlog jij ook? Of juist niet?

Ben jij naast het bloggen ook bezig met vloggen? Vragen naar het waarom is misschien wel vragen naar de bekende weg, want jij zult waarschijnlijk net zoveel plezier eraan beleven als ik, maar ik doe het toch: waarom ben jij gaan vloggen? Of is vloggen juist helemaal niets voor jou? In dat geval: wat weerhoudt jou ervan om te gaan vloggen? Ik lees het graag bij de reacties.

mamablog, lifestyleblog, mamalifestyle, mama lifestyle blog, mamablogger, lifestyleblogger, familyblog, familyblogger, blog voor moeders

Volg mij via BloglovinTwitterFacebook of Youtube

Bron foto: Freepik

15 Reacties

 • Ellen

  Handig artikel. Heel soms denk ik wel eens om het een keer te proberen. Maar de nadelen die jij noemt hebben mij tot nu toe ook tegengehouden. Daarnaast weet ik niet of iedereen op een filmpje zit te wachten. Je moet toch de tijd nemen om het te lijkt. Een blog lezen gaat sneller.

 • PK

  Ik vind vlogs niet leuk. Het duurt inderdaad lang. Ik lees liever een blog! Leuk om een keer iemand ‘te zien’, maar daarna is het voor mij wel weer genoeg.

 • DisneyChicks.nl

  Wat een leuk artikel met goede tips! Het is zeker leuk om te doen vind ik, alleen pas ik ook heel erg op met wat ik deel. En de tijd van het bewerken inderdaad, dat is wel echt een nadeel! Maar het is het waard wat mij betreft. 🙂

  • info@mamalifestyleblog.nl

   Juist daarom ben ik ook gestopt met vloggen Tessa. Ik had echt het gevoel alsof het schrijven er bij in schoot door het vloggen en dat wil ik absoluut niet. En ik kan het zelf wel heel erg leuk vinden om een vlog te maken, maar mijn lezers moeten het natuurlijk ook leuk vinden 🙂

 • Diana

  Mooi artikel! ook fijn om zo eens alle voor en nadelen op een rijtje te zien. Wij zeggen ook wel eens vloggen zou dat wat zijn? maar het kost volgens mij zoveel tijd en precies wat je schrijft het is toch een stukje inbreuk op je privacy en je gezin. Zouden er meer vloggers nu zijn dan bloggers? dat vraag ik me wel eens af. Mooi Daniëlle dat je beide kanten nu ervaren hebt, En ik geloof zeker dat je er heel veel van geleerd hebt. Groetjes Diana

 • Lisette

  Ik ben er net mee begonnen! Vind het wel erg grappig, maar wat je zegt het kost veel tijd. Voor af en toe is het leuk… Mijn publiek houdt overigens niet echt van verrassingen en veranderingen dus die moesten even wennen 😉

  • info@mamalifestyleblog.nl

   Ik heb laatst nog die leuke vlog van jou gezien toen je naar Bobbi Eden ging. Juist omdat het over een niet alledaags onderwerp ging, vond ik het super leuk om jouw vlog te kijken. Ik zal ook vast nog een keer een vlog opnemen, al zal mijn vlog niet zo’n spannend onderwerp hebben als dat van jouw vlog 🙂 Maar wat je zelf al zegt Lisette, voor af en toe is vloggen leuk, maar de hoofdmoot is toch echt mijn blog.

 • Lifeaholic.nl

  Wat leuk om te lezen! Ik vind het voor mij nu ook een te grote stap om te gaan vloggen. Ik vind het namelijk maar niks om mezelf te horen praten. Maar toch lijkt het me wel heel leuk om zo nu en dan eens een vlog te maken… Wie weet…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *