Wat zijn de voordelen van een combinatieklas?

Wat zijn de voordelen van een combinatieklas? Mama lifestyle blog, mamablogger, mama blog, lifestyle blog, lifestyleblogger

Een paar weken geleden ontving ik een mailtje van de school van mijn zoontje. De schoolleiding was namelijk druk bezig met de groepsindeling voor het nieuwe schooljaar, waaronder het vormen van een groep 2-3 combinatieklas. Zij wilden graag van alle ouders weten waar hun voorkeur naar uit ging: wel of geen combinatieklas voor hun kind? Ik moest ook mijn voorkeur opgeven voor mijn zoontje die nu nog in groep 1 zit en na de zomervakantie naar groep 2 gaat. Wil ik mijn kind in dezelfde klas naar groep 2 laten gaan of in de groep 2-3 combinatieklas? Waarom zou ik kiezen voor een combinatieklas? Wat zijn de voordelen?

Een combinatieklas kan voordelen hebben je kind. Een jonger kind kan meekijken met en zich optrekken aan oudere klasgenootjes. En ook voor een ouder kind is een combinatieklas leerzaam, wanneer hij/zij jongere klasgenootjes helpt. Een kind in een combinatieklas leert zelfstandig te werken doordat het niet de hele tijd de aandacht krijgt van de juf of meester. De juf of meester moet immers ook uitleg geven aan oudere of jongere kinderen. Naast dat een kind in een combinatieklas leert zelfstandig te werken, leert het ook geconcentreerd te werken juist omdat er aan verschillende kinderen andere instructies worden gegeven.

Kan een ouder kind met bepaalde lesstof niet meekomen? Dan kan hij/zij de stof makkelijker herhalen in een combinatieklas dan in een “gewone” klas. En heeft een kind behoefte aan meer uitdaging? Ook dat kan hem/haar makkelijker geboden worden in een combinatieklas, omdat hij/zij dezelfde opdrachten als die van de oudere kinderen kan maken en met de lesstof van de oudere klasgenoten kan meekijken.

Dat een combinatieklas echt niet slechter is voor je kind dan een “gewone” klas ervaar ik al jaren met mijn dochter. Zij zit namelijk al jarenlang in een combinatieklas waarvan zij één van de oudste kinderen is. Ze doet het prima, krijgt voldoende aandacht en uitdaging ondanks dat zij in een combinatieklas zit met jongere kinderen. Een combinatieklas gaat niet ten koste van de ontwikkeling van een kind. Een leerling in een combinatieklas leert net zoveel als een kind in een gewone klas. Dat is ook wat de schoolleiding van de school van mijn zoontje nu ook benadrukt.

Voor het nieuwe schooljaar moest ik dus kiezen of ik mijn zoontje wel of niet een combinatieklas zou laten plaatsen. Ik heb net de voordelen van een combinatieklas opgenoemd, maar een ander specifiek voordeel van een groep 2-3 combinatieklas is dat voor een kleuter in een groep 2-3 combinatieklas de overgang van groep 2 naar groep 3 (van spelen naar echt leren) minder groot is en dat een kind wat leergierig is alvast kennis kan maken met de lesstof van groep 3.

Ondanks al deze voordelen heb ik er toch voor gekozen mijn zoontje niet in de groep 2-3 combinatieklas te laten plaatsen, maar te laten overgaan naar groep 2 in dezelfde klas als waar hij nu in zit. Hij is jarig op 1 juli en is dus een vroege leerling. Hij is leergierig, maar ook nog lekker speels. Qua leergierigheid zou het misschien wel goed zijn als hij naar de combinatieklas zou gaan en ook voor de overgang van groep 2 naar groep 3, maar voor nu denk ik dat een groep 1-2 beter bij hem past. Ook al vertrekken er straks veel oudere kinderen uit zijn klas denk ik dat het voor hem heel fijn en vertrouwd is om bij veel andere klasgenootjes te blijven. Ik denk dat het sociaal goed voor hem is én hij blijft bij zijn beste vriendje (ook een vroege leerling) in de klas, want ook zijn moeder koos ervoor haar zoontje in dezelfde klas naar groep 2 te laten gaan.

Heeft de basisschool van jouw kind ook combinatieklassen? Zit jouw kindje in een ” gewone” klas of in een combinatieklas? Kon jij hierover meebeslissen? En waar heb jij jouw keuze op gebaseerd? Laat het me weten bij de reacties.

Mama lifestyle blog, mamablogger, mama blog.

Volg je mij al op Instagram en Facebook?

Abonneer je gratis op de Mama Lifestyle Blog mailinglijst om als eerste op de hoogte te zijn van de nieuwste blogposts:

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

MAMA LIFESTYLE BLOG | HOME

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *