Wel of niet trouwen?

Mamablog, wil je wel of niet trouwen?

Ongehuwde mama

Ik ben een ongehuwde mama en ik heb niet dezelfde achternaam als mijn kinderen. Maar ben ik er een minder gelukkige mama door? Vinden mijn kinderen het vervelend? Nee. Mijn kinderen weten niet beter dan dat mama een andere achternaam heeft. Het is voor hen de normaalste zaak van de wereld. Voor veel vrouwen is het stichten van een gezin juist een belangrijke reden om te trouwen. En voor veel van hen is een bruiloft altijd al een grote droom geweest.

Waarom niet getrouwd?

Maar waarom zijn mijn vriend en ik eigenlijk niet getrouwd? Wij hebben jaren geleden gekozen voor een samenlevingscontract met testament en het ouderlijk gezag is na de geboorte van onze kinderen ook geregeld. Wij zijn voor mijn gevoel een eeuwigheid samen. Voor mij persoonlijk zou een ring om mijn vinger niets toevoegen. Overigens noem ik mijn vriend soms mijn man, maar dat is meer voor het gemak. Ik ben niet tegen trouwen, maar ik denk dat het gevoelsmatig voor mij niets zou veranderen als ik een gehuwde status zou hebben. Ik vind het eigenlijk wel prima zo.

Wat is er zo bijzonder aan om getrouwd te zijn?

Omdat zoveel andere vrouwen wel getrouwd zijn of de vurige wens hebben om te trouwen, vraag ik mij af wat een huwelijk zo speciaal maakt. Wat is voor de meerderheid van de vrouwen de reden om wel in het huwelijksbootje te stappen? Wat is het dat naar hen lonkt? Is het het boterbriefje, dat je eindelijk echt man en vrouw bent? Of is dezelfde achternaam dragen als je man en kinderen een belangrijke reden? Of wil je dolgraag een keer de hele dag als een prinses in de spotlights staan, in je droomjurk? Of geeft het regelen van het nalatenschap, mocht de dood jullie scheiden, de doorslaggevende factor?

Wat kost een bruiloft?

Een bruiloft kost tegenwoordig een vermogen. Een prinsessenjurk, een sprookjesachtige trouwlocatie, een exquise diner en een uitbundig feest. Het mag allemaal niet ontbreken op de dag van jouw leven. Een gemiddelde bruiloft kost al snel € 15.000,-. Misschien wil je wel heel graag trouwen, maar heb je dit enorme bedrag niet op je bankrekening staan.
Dit betekent jarenlang sparen voor de grote dag. En als sparen niet lukt, zou je geld kunnen lenen voor je bruiloft. Maar is dit wel een verstandige optie? Jezelf in de schulden steken om te gaan trouwen?

En wat als ik een bruiloft zou winnen?

Ik vind het prima om een ongehuwde moeder te zijn en ik heb ook geen plannen om te gaan trouwen. Maar zou ik ongehuwd blijven als ik een bruiloft zou winnen? Zou ik toch twijfelen en zou ik misschien zelfs overstag gaan? Heel misschien wel, maar dat weet ik niet. Wat ik wel weet, is dat ik nooit een bridezilla zou worden. Ik houd er absoluut niet van om in de schijnwerpers te staan, dus als ik ooit zou trouwen dan wordt het een zeer intieme bruiloft met alleen mijn vriend en onze kinderen. En als de bruiloft mij dan toch geen cent zou kosten, dan zou ik trouwen op een tropische locatie. Dat dan weer wel.

Zoveel vrouwen, zoveel ideëen en dromen over een bruiloft

De meeste vrouwen willen dolgraag trouwen. Sommigen dromen als klein meisje al van de grote dag. Vind jij dat een boterbriefje een meerwaarde heeft voor jouw relatie? Of vind jij trouwen niet nodig? Of twijfel je misschien nog? Laat het me weten bij de reacties.

Foto: Pixabay

4 thoughts on “Wel of niet trouwen?

  1. Ik ben getrouwd maar heb ook niet dezelfde achternaam als mijn kinderen : )

    Voor mij voelt een huwelijk echt anders dan samenwonen. Samenwonen voelt voor mij persoonlijk vrijblijvender. Alleen om die reden al kun je met mij maar beter trouwen. Anders ben ik zo pleite ; )

    1. Dat kan inderdaad ook nog, trouwen en je eigen achternaam behouden. En tegenwoordig zijn er ook mannen die de achternaam van hun vrouw aannemen. Of mannen en vrouwen die zowel hun eigen achternaam als die van hun partner dragen.

    1. Trouwen kan inderdaad altijd nog. Je kunt ook, volgens mij is dat op maandag, gratis trouwen. Maar de meeste mensen willen natuurlijk een echte bruiloft met alles erop en eraan. Hopelijk komt jouw wens in vervulling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *