Welke kleding trek je je baby aan bij zomerhitte?

Welke kleding trek je je baby aan bij zomerhitte? mama lifestyle blog, mamablog, moederschap

Toen ik net moeder was, vroeg ik mij soms af wat ik mijn baby aan moest doen qua kleding. In de winter pakte ik mijn baby lekker warm in, maar in de zomer wist ik als kersverse moeder soms niet goed wat voor en hoeveel kleding ik mijn baby aan moest trekken. Dat ik zelf een enorme koukleum ben, maakt het er niet makkelijker op. Wanneer je baby het koud krijgt omdat je het te dun hebt aangekleed is niet prettig voor je kleintje. Maar je baby te warm aankleden kan juist gevaarlijk zijn. Een baby kan namelijk nog niet zo goed zijn lichaamstemperatuur regelen. Met de zomerse dagen van nu rijst misschien bij sommige ouders de vraag wat ze hun baby moeten aantrekken met die hitte. In deze blog lees je er meer over.

Pasgeboren baby of wat oudere baby

Er is een groot verschil tussen een pasgeboren baby en een wat oudere baby. Voor een pasgeboren baby is het soms lastig om zich de eerste dagen na de geboorte warm te houden. Een baby komt van een warme baarmoeder met altijd dezelfde temperatuur naar een andere wereld. Niet alleen mijn eerste kind, maar ook mijn tweede kind droeg daarom een mutsje. De meeste warmte verliest een baby namelijk via het hoofdje. Mijn dochter ging in een warme couveuse en mijn zoon werd in de zomerhitte geboren. Bij mijn dochter ging het mutje snel af vanwege de couveuse, maar mijn zoon heeft tijdens de kraamweek ’s nachts een mutje opgehad. Ook toen we voor het eerst naar buiten gingen, was had hij – ondanks de zomerhitte – lange mouwen aan, en een dekentje met capeje over zich heen met daarbij het capeje over zijn hoofd.

Welke kleding doe je je baby aan in de zomer?

Wanneer je kindje één week oud is, kan hij beter zijn warmte regelen. Dit wil niet zeggen dat je hem te warm moet aankleden. Kijk wat je zelf aan hebt qua kleding en tel daar één laagje bij op. Wanneer je een korte broek met hemdje draagt, kun je je baby het beste een kort broekje met shirt/hemdje plus een rompertje aantrekken. Als het 30 graden is en je in je badkleding rondloopt, volstaat alleen een rompertje bij je baby. Als het heel erg warm is, kun je het houden bij alleen een luier. 

In de schaduw of in de zon?

Wat je je baby aantrekt, hangt ook af van de situatie. Zit/ligt je baby in de schaduw of in de zon? Probeer je baby zoveel mogelijk in de schaduw te houden, want de zon kan al snel te warm zijn voor je baby en die straling is schadelijk voor het babyhuidje. Zet in ieder geval nooit de kinderwagen in de zon, want de temperatuur in de kinderwagenbak loopt al snel op. Helemaal wanneer je de kinderwagenbak ook nog afdekt met een doek om je baby uit de zon te houden. Dit kan zelfs levensgevaarlijk zijn. Lees over de mogelijke gevolgen in deze blog.

Leestip: een dekentje over een kinderwagen kan levensgevaarlijk zijn

Hoe kun je checken hoe warm je baby het heeft?

Hoe kun je nu checken hoe warm je baby het heeft? Dat is heel eenvoudig: je voelt met je vinger in de nek van je baby. Voelt het nekje koud aan, dan kun je je kind een extra laagje kleding aantrekken. Voelt het warm en/of klam, dan heeft je baby het warm en kun je misschien wat kleding uitdoen. Zelf vond ik deze manier altijd heel makkelijk en ik paste deze dan ook heel vaak toe als kersverse moeder. 

Lange mouwen & insmeren

Alhoewel je in de zomerhitte misschien denkt aan een rompertje of shirtje met korte mouwen, of zelfs mouwloos, kan het soms juist beter zijn om voor lange mouwen te kiezen. Lange mouwen beschermen de babyhuid namelijk tegen verbranden. Probeer in ieder geval zo veel mogelijk voor witte of lichte kleding te kiezen. Zwarte of donkere kleding trekt juist warmte aan waardoor je baby het nog warmer krijgt. Vergeet ook nooit om je baby goed in te smeren met zonnebrandcrème en bedenk dat je baby ook kan verbranden in de schaduw. Zet, wanneer je in de zon bent, je baby een zonnehoedje of petje (met flap in de nek) op om het hoofdje te beschermen.

Leestip: wanneer en hoe vaak je kind insmeren met zonnebrandcrème?

Handig schema wat je je baby aantrekt wanneer hij gaat slapen 

Op Pinterest vond ik een handig schema waarin staat wat je je baby aan kan trekken bij welke temperatuur. Daarbij gaat het niet om de temperatuur buitenshuis, maar juist in de babykamer. In ons huis is het in de zomer bijvoorbeeld binnen altijd koeler dan buiten. Je kunt een thermometer in de kamer van je baby leggen. Ik gebruikte altijd een badthermometer (die ik toch al had voor het babybadje).


 

Leestip: hoe houd je je baby en babykamer koel bij hitte?

Conclusie

Ga in ieder geval altijd op je eigen gevoel af, wat je zelf draagt, tel daar een laagje bij op en voel vooral af en toe in het nekje van je baby. En zet je baby zoveel mogelijk in de schaduw en vergeet de zonnebrandcrème en een zonnehoedje- of petje niet. Lees ook eens mijn hoe houd je je baby en babykamer koel bij hitte?

Wat trek jij je baby aan bij zomerse warmte?

Nu het zo ontzettend warm is, ben ik benieuwd wat jij je baby aantrekt. Is dat een rompertje of kies je voor alleen een luiertje? Praat erover mee bij de reacties.

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *