Wereld Prematuren Dag – Wat als je kindje te vroeg geboren wordt

mamablog, lifestyle blog, wereld prematuren dag, wat als je kindje te vroeg geboren wordt, prematuur

mamablog, lifestyle blog, wereld prematuren dag, wat als je kindje te vroeg geboren wordt, prematuur

Vandaag is het Wereld Prematuren Dag / Dag van de Vroeggeboorte. It brings back memories. Bijna zeven jaar geleden werd onze dochter na een vrijwel probleemloze zwangerschap geheel onverwachts te vroeg geboren.

Zwangerschapsverlof

Ik was net een week met verlof. Naast mijn werkzaamheden voor ons eigen bedrijf werkte ik ook nog fulltime als secretaresse. Ik was van plan om vier weken voor de uitgerekende datum met verlof te gaan, zoals gebruikelijk is. Maar omdat ik veel last had van harde buiken, ging ik uiteindelijk zes weken voor de uitgerekende datum met verlof. Mijn baas verklaarde mij voor gek en had liever gewild dat ik nog twee weken bleef werken.  Achteraf bleek het de juiste keuze te zijn geweest.

Vroegtijdig gebroken vliezen

We waren net klaar met het verbouwen van de benedenverdieping. Toen ik met verlof was, was ik behalve met de werkzaamheden voor ons bedrijf druk bezig met het opruimen van de rommel en het schoonmaken na de verbouwing. Na mijn eerste week verlof hadden wij de toekomstige babykamer opgefleurd met een gezellig behangetje. Die avond zat ik op de bank en dacht ik dat ik last had van incontinentie. Ik dacht dat dat kwam doordat ons kindje was ingedaald. Achteraf bleken mijn vliezen vroegtijdig te zijn gebroken en was het vocht wat ik verloren had vruchtwater.

Voortijdige bevalling

Twee avonden later had ik een vriendinnenavond. Gezelligheid kent geen tijd, dus het werd een late avond. Nietsvermoedend namen we afscheid van elkaar en ging ik naar bed. Een paar uur later kwam ineens de bevalling op gang. Ik was toen 35 weken zwanger. Omdat dit te vroeg was, mocht onze baby niet thuis geboren worden. Omdat ik de zwangerschapsduur van 32 weken was gepasseerd, kreeg ik geen weeënremmers toegediend. Met hevige weeën werd ik met een ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis, waar een paar uur later onze prachtige dochter werd geboren.

Te vroeg geboren kindje

Te vroeg, maar gelukkig met een prachtig gewicht (3 kilo) en in goede gezondheid. Ze moest wel opgenomen worden op de couveuseafdeling, maar het eerste uur mocht ze gelukkig bij ons blijven en werd ze bij mij aan de borst gelegd. Wat vond ik het fijn om haar bij me te hebben, haar te zien en te voelen. Gelukkig kon ik een aantal dagen in het ziekenhuis verblijven, dicht bij onze dochter. Ik mocht met haar buidelen, haar luiertjes verschonen en voeden.

Borstvoeding extra belangrijk voor prematuren

Ik wilde onze dochter heel graag borstvoeding geven. Dat voornemen had ik al tijdens mijn zwangerschap en nu vond ik het zelfs extra belangrijk. Want borstvoeding is juist voor prematuren de beste voeding vanwege de samenstelling van de moedermelk en doordat het bescherming biedt tegen infecties. Omdat onze dochter vaak halverwege de voeding in slaap viel of te moe was om gevoed te worden, kreeg zij mijn moedermelk niet alleen via de borst, maar ook afgekolfd in een flesje of via de sonde.

Je baby achterlaten in het ziekenhuis

Het moeilijkste moment was toen ik ontslagen werd uit het ziekenhuis en onze dochter daar moest achterlaten. Onze prachtige dochter op voor mij 30 lange autominuten van mij verwijderd. Ik moest nu, terwijl ik nog aan het herstellen was van de bevalling, meerdere keren per dag heen en weer reizen naar het ziekenhuis om onze dochter te kunnen zien en verzorgen. Ik wist dat zij in het ziekenhuis in goede handen was, maar het maakte mij erg verdrietig om haar daar te moeten achterlaten en niet mee te kunnen nemen.

Randprematuur

Onze dochter maakte het gelukkig prima. Ze was goed op gewicht en niet extreem vroeg geboren. Zij was zoals ze dat noemen een “randprematuur”. Maar doordat ik een aantal dagen ongemerkt met gebroken vliezen had doorgelopen, had zij mogelijk een infectie en kreeg zij via een infuus antibiotica toegediend. Daarnaast vergat zij tijdens het voeden of wanneer zij overstuur was adem te halen. Dan kreeg zij wat zuurstof toegediend. Na anderhalve week kregen wij op een avond te horen dat zij bijna mee naar huis mocht. Maar helaas kreeg zij toen ’s nachts een dipje, dus haar verblijf in het ziekenhuis werd verlengd.

Periode in het ziekenhuis en ontslag

Toen onze dochter in het ziekenhuis lag, kwam er elke avond visite. Hoezeer we deze bezoekjes ook waardeerden, zolang de visite aanwezig was, mochten wij onze dochter niet uit de couveuse (en later uit het wiegje) halen. Dus de tijd dat de visite er was, ging af van de spaarzame tijd die wij met onze dochter konden doorbrengen.

Gelukkig mocht onze dochter na twee ellenlange weken met ons mee naar huis. In de periode dat zij in het ziekenhuis lag, hebben wij tussen de bezoekjes aan onze dochter door de babykamer ingericht.

Na thuiskomst van onze dochter hebben wij op advies van het ziekenhuis de visite even afgehouden. Op deze manier konden wij rustig bijkomen van alle gebeurtenissen. Want tijdens de ziekenhuisperiode zit je in een sneltrein die maar door dendert en waar je niet uit kan stappen. Al moet ik zeggen dat de verpleging ons zowel praktisch als emotioneel goed heeft begeleid. Op praktisch vlak vond ik het lastig en ook teleurstellend dat wij na de bevalling en na thuiskomst van onze dochter geen recht hadden op kraamzorg.

Ontwikkeling van te vroeg geboren kind

Nu bijna zeven jaar later zit ik hier met een prachtige, grote en wijze dochter op de bank. Een gezond en pittig meiske die het goed doet op school en al een mooi leventje heeft opgebouwd met leuke hobby’s en gezellige vriendinnen. Ze lijkt geen nadelige gevolgen aan haar vroeggeboorte te hebben overgehouden. Gelukkig werd zij met 35 weken geboren, want helaas zijn er kinderen die nog veel eerder worden geboren. Kinderen met een lager geboortegewicht, gezondheidsproblemen en die misschien wel moeten vechten voor hun leven. Prematuren die later misschien leerproblemen of gedragsproblemen hebben of een fysieke achterstand.

Risico op vroeggeboorte

Wist je dat maar liefst één op de 10 baby’s wereldwijd te vroeg wordt geboren?  Vaak komt de bevalling te vroeg op gang door bijvoorbeeld roken, alcoholgebruik, drugsgebruik of door gezondheidsproblemen van de moeder. Waarom onze dochter te vroeg geboren is, dat weet ik niet. Wat ik wel weet, is dat wij ons gelukkig mogen prijzen met de goede gezondheidszorg in Nederland die te vroeg geboren kindjes de beste zorg en een kans op een gezond leven biedt.

Meer informatie en contact met lotgenoten

Op de website van Vereniging van Ouders van Couveusekinderen (www.couveuseouders.nl) vind je heel veel informatie over couveusekinderen.
Als je lid wordt, ontvang je elk kwartaal het tijdschrift “Kleine Maatjes” van de Vereniging Ouders van Couveusekinderen (VOC). Na de vroeggeboorte van mijn dochter ben ik enkele jaren lid geweest en vond ik het erg fijn om de verhalen van lotgenoten te lezen in dit magazine. Daarnaast organiseert de VOC ook inloopavonden in ziekenhuizen en lotgenotencontact.

 

mamablog, lifestyleblog, mamalifestyle, mama lifestyle blog, mamablogger, lifestyleblogger, familyblog, familyblogger, blog voor moeders

 

2 thoughts on “Wereld Prematuren Dag – Wat als je kindje te vroeg geboren wordt

  1. Herkenbaar, maar ook weer niet… Niet te vergelijken met mijn bevalling op 26.5 week, met een gewicht van 1 kg, 2 maanden intensive care, en 6 weken medium care. Met ziek worden en opnieuw aan de volledige beademing, en met de ambulance terug naar een academisch ziekenhuis. En dan hebben wij het er nog heel goed van afgebracht, en is er twee jaar later niets van te merken… Ik ken voldoende ouders waar meer complicaties zijn. Toch snap ik dat jouw verhaal ook heftig is…..

    1. Wat heftig Annemarie! Ik kan mij indenken dat jullie waarschijnlijk veel tussen hoop en vrees hebben geleefd. Gelukkig is jullie kindje gezond. Ik kan mij voorstellen dat jullie je daar misschien wel veel zorgen over hebben gemaakt, gezien de termijn waarbij jullie kindje geboren is. Hebben jullie goede ondersteuning gekregen in het ziekenhuis en hebben jullie ook contact gehad met lotgenoten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *