Zelf het geslacht van je baby kiezen? Mama lifestyle blog, mamablog, mamablogger, lifestyleblog, lifestyleblogger
Zwanger & baby

Zelf het geslacht van je baby kiezen?

Vandaag las ik een zeer opmerkelijk bericht over aanstaande ouders in Colorado (USA) die steeds vaker het geslacht van hun kind uitkiezen. Zo kozen John Legend (zanger) en zijn vrouw Chrissy Teigen (model) het geslacht van hun kindje uit. Zij wilden graag een meisje en dus werd het een meisje. Dit stel maakte gebruik van embryoselectie (PGD). PGD kan alleen bij IVF worden toegepast. Bij IVF worden zaadcellen bij een eicel gedaan en hieruit ontstaan embryo’s. Bij embryoselectie (PGD) worden vervolgens de embryo’s onderzocht op de aanwezigheid van ernstige erfelijke ziekten. Alleen een embryo die geen erfelijke ziekte heeft, wordt teruggeplaatst. PGD is dus puur bedoeld voor het onderzoeken van embryo’s op ernstige genafwijkingen.

In Colorado wordt deze techniek echter steeds vaker toegepast voor het kiezen van het geslacht. Bij embryoselectie kunnen artsen namelijk met bijna 100% zekerheid zeggen of de embryo een jongen of een meisje is. In de laatste tien jaar is het aantal aanstaande ouders die embryo’s selecteren op geslacht maar liefst vertienvoudigd. 90% van de stellen die voor PGD kiest, doet dit puur om het geslacht van hun baby te kiezen en niet vanwege het opsporen en uitsluiten van de aanwezigheid van genetische afwijkingen. 

De stellen die voor embryoselectie gaan om het geslacht van hun toekomstige kindje te kiezen, zijn vooral ouders die al meerdere kinderen van hetzelfde geslacht hebben en nu een kindje willen van het andere geslacht. Ik snap heel goed dat wanneer je vijf jongens hebt, het heel erg leuk zou zijn om een meisje te krijgen, maar om daarvoor embryoselectie toe te passen… Is dat wel verantwoord?

Dat we de mogelijkheid hebben om met PGD embryo’s te selecteren die geen ernstige genafwijking hebben, is ontzettend goed. Deze techniek geeft mensen met een erfelijke ziekte de mogelijkheid om toch kinderen te kunnen krijgen en de afwijkende genen niet aan hun kinderen door te geven. Zoals een vrouw met het borstkankergen en een kinderwens die laatst op mijn blog schreef over PGD. Maar laat dit vooral niet ingezet worden om het geslacht van je kind uit te kunnen kiezen.

Embryoselectie betekent niet dat je een kind op maat kan maken, maar biedt ouders wel de mogelijkheid te kunnen kiezen uit verschillende embryo’s die gemaakt zijn van hún zaad en eicellen. Toch ben ik hier geen voorstander van. Laat een baby vooral een wonder zijn en het geslacht vooral een verrassing. Elk geslacht baby is voor mij gewenst, ongeacht of het een jongen of een meisje is. Het kiezen van het geslacht moeten we toch niet willen? Wat is de volgende stap: baby’s uitkiezen met een bepaalde kleur ogen of een bepaalde haarkleur?

Wat vind jij? Vind jij het verantwoord om het geslacht van je kindje uit te kiezen? Praat hierover mee in de reacties.

Mama lifestyle blog, mamablogger, mama blog.

Volg je mij al op Instagram en Facebook?

Abonneer je gratis op de Mama Lifestyle Blog mailinglijst om als eerste op de hoogte te zijn van de nieuwste blogposts:

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

MAMA LIFESTYLE BLOG | HOME

 

 

 

Bron: The Denver Channel

2 Reacties

  • Josje

    Ben het helemaal met je eens, misselijkmakend dit! Ik wist dat het voorkwam, maar niet op zo’n grote schaal. Ongelooflijk… Hoe kunnen dat kinderliefhebbers zijn denk ik dan?
    Persoonlijk heb ik al moeite met mensen die bij een zwangerschap zeggen: ik hoop echt dat dit een jongetje/meisje is. Met zo iemand kan ik niet verder praten. Einde gesprek. Je moet hopen dat je kind gezond is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *